Inloggen
Laatste nieuws
Nieuws

Zuyderland deelt in open brief longfoto van vaccinweigeraar met spijt

31 reacties

Zuyderland, met ziekenhuizen in Geleen en Heerlen, heeft zijn eerste patiënt opgenomen die het AstraZeneca-vaccin had geweigerd na alle commotie. In een open brief aan VWS-minister De Jonge, Gezondheidsraad en RIVM deelt het ziekenhuis met toestemming de longscan van deze patiënt.

Zuyderland
Zuyderland

Het ziekenhuis laat in de brief ook weten ‘serieus’ te overwegen om komende maandag een paar honderd vaccins van AstraZeneca aan te bieden aan eigen medewerkers en dokters, ook als zij onder de 60 zijn. Dit gaat in tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om het alleen nog maar te geven aan mensen boven de 60 jaar wegens een zeldzame bijwerking. In de open brief spreken medisch specialisten en het bestuur van het ziekenhuis zich uit tegen die beslissing. ‘Beste minister, wij kunnen niet langer wachten. Geen dag langer. Onze ic’s liggen vol met dertigers, veertigers en vijftigers. Door ziekteverzuim en uitputting krijgen we de planning niet meer rond.’

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat 60-minners kunnen kiezen om toch het AstraZeneca-vaccin te ontvangen, nadat later dit jaar alle 60-plussers de prik hebben gehad. Dat bleek donderdag in een debat met De Jonge. Het vaccin heeft in zeldzame gevallen de bijwerking sinustrombose. Die treft vooral jongere mensen, voornamelijk vrouwen. De demissionair minister stelde in het debat dat GGD’s zelf mogen beslissen hoe ze overblijvende vaccins van AstraZeneca verdelen. ‘Dat moet je aan de regio’s overlaten, maar kennelijk is dat niet hun lezing geweest.’ GGD Noord-Limburg kwam begin deze week in het nieuws met de aanpak om vaccins die overblijven te geven aan kwetsbaren die nog niet aan de beurt zijn, maar door hun huisarts waren aangedragen. De langverwachte richtlijn over spillage van VWS waarover de Volkskrant donderdag berichtte, maakte daaraan een einde.

Naar het vaccin van Janssen wordt momenteel onderzoek gedaan, omdat dezelfde zeldzame bijwerking daarbij ook is gemeld. Zolang dat onderzoek loopt, wordt er in Nederland niet met Janssen geprikt.

lees ook
Nieuws Zuyderland
 • Eva Nyst

  Eva Nyst (1973) is journalist bij Medisch Contact en heeft als aandachtsgebieden veiligheid, recht, ethiek en preventie.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Maurice Debije

  Psychiater, Heerlen

  19-04-2021 21:29

  Overheid spreekt met haar wankelmoedige corona-beleid haar eigen beleids-speerpunten tegen!
  Wat propageert onze eigen overheid: Eigen Regie, Eigen Verantwoordelijkheid en Shared Decision Making. En wat doen ze met de tests en vaccinaties? Betuttele...n tot en met! Al eens met een GGD gebeld? Nou, veel succes, maar Rouwvoet krijgt het niet georganiseerd. Iedere dag uitstel van de vaccinaties kost meer besmettingen, meer IC-opnames, meer doden, meer chronische zieken, meer uitgestelde behandelingen,een oplopende achterstand, uitgeput personeel, dat steeds meer besmet raakt. De risico’s van niet vaccineren zijn vele malen groter dan van wel vaccineren. In de VS was binnen no time 40% gevaccineerd. Met alle gezanik en gezeur van onze ambtenaren en politici, die niet in staat zijn tot adequaat risico-management en zekerheid willen hebben tot 10 cijfers achter de komma, zijn we eind dit jaar nog niet allemaal gevaccineerd. Burgers worden door eenzijdige informatie banger gemaakt voor het vaccin dan voor het virus. Gevolg: casus Zuyderland: vaccinatie geweigerd en nu op de IC. Of deze patient het overleefd? Hoeveel spijtoptanten moeten er nog aan het virus ten prooi vallen? De oplossing is eenvoudig: patienten zelf voor vaccinatie laten kiezen en een informed consent laten ondertekenen dat ze zich bewust zijn van de (beperkte) risico’s. De cijfers van het CBS zijn ontluisterend: de 1e golf leverde een oversterfte door corona op van naar schatting 10.164 mensen; op iedere 10 geregistreerde corona-doden stonden 5-10 niet geregistreerde corona -doden. Inmiddels zijn ruim 1,4 miljoen mensen positief getest en zijn er bijna 17.000 doden gevallen. Dus: starten met vaccineren, met of zonder toestemming van de overheid. En als je aan het maatschappelijk verkeer wil deelnemen, dan moet je bewijzen dat je gevaccineerd bent. Een bestuurder is al om: Depla.

 • anoniem

  anoniem

  19-04-2021 13:39

  Even voor het perspectief; de patiënt waar het in bovenstaand artikel over gaat is 79 jaar. Bron; de internist uit het Zuijderland vertelt dat in dit programma vanaf 3 minuten:
  https://www.npostart.nl/internist-guy-mostard-over-de-noodkreet-van-het-...zuyderland-ziekenhuis/16-04-2021/POMS_BV_16494774

 • Peter

  huisarts

  19-04-2021 12:07

  Als ik (-nuchtere huisarts-) alles tot mij neem, denk ik:
  -corona is bijna altijd een milde ziekte, alleen hoger risico bij bepaalde groepen
  -effect van maatregelen op corona, is heel lastig te meten
  -maatregelen hebben zeker een negatief effect v...oor veel groepen
  -IC capaciteit is de zwakke schakel. Daar is weinig aan gedaan afgelopen jaar.
  -vaccin helpt zeker voor huidige coronavirussen, heeft bijwerkingen, maar t.o.v. corona vallen deze mee.
  Dus lijkt mij best wat voor te zeggen om de maatregelen niet te overdrijven / af te bouwen. IC capaciteit omhoog. En blijven vaccineren, totdat er mutaties waarvoor het vaccin niet helpt. En dat punt gaat sneller komen dan we vrezen (eind dit jaar).

 • Els van Veen

  huisarts

  19-04-2021 10:13

  @Steffens,

  Verder vraag ik mij af of de opmerking van u
  'De enige manier om niet covid-gerelateerde zorg niet te laten lijden onder covid-19 is door te zorgen dat er minder mensen met covid-19 in het ziekenhuis komen.'
  nog wel klopt. In mijn oge...n is het een mantra geworden, waarmee zinloze maatregelen worden gelegitimeerd door een onkundig kabinet.

  Het was maart 2020 nog de aanname dat Covid-19 een erg gevaarlijke aandoening was voor grote groepen (ook gezonde) mensen. Wij huisartsen gingen massaal in PBM alleen al bij patiënten die hoestten en verhoging hadden.

  Maar inmiddels zijn de kwetsbare mensen en groepen veel beter bekend. Oude mensen (80+), mensen met fors overgewicht en mensen met onderliggend lijden zoals COPD en DM. Grofweg dezelfde mensen die we elk jaar vrijwillig! vaccineren tegen de griep, toch? En in de griepprik hebben we toch ook niet zo'n heilig geloof? Er gaan aan griep toch ook elk jaar mensen dood? Dat accepteerden we voorheen toch? We sloten toch geen scholen bij een griepgolf? Sloten horeca, theaters, bioscopen en stadions toch ook niet? Stuurden toen toch ook geen ME op demonstranten af?

  Ik geloof niet meer dat we de hele gezondheidszorg op één ziektebeeld, op één luchtwegvirus moeten inrichten. Bovenstaand artikel vind ik smakeloos. Ik vind het morele chantage om een scan af te beelden van een 'vaccinweigeraar'. Alsof je met een covidvaccin niet meer ziek wordt of niet meer op een IC kunt terecht komen...

 • Els van Veen

  huisarts

  19-04-2021 09:58

  @Steffens,
  U schrijft 'Iedereen kan natuurlijk op het internet zijn eigen gelijk bewijzen, maar dat lockdowns wél helpen staat buiten kijf. De enige manier om niet covid-gerelateerde zorg niet te laten lijden onder covid-19 is door te zorgen dat er ...minder mensen met covid-19 in het ziekenhuis komen.'

  Daar wil ik op reageren omdat ik die opmerking typerend vind voor de vijandige sfeer waar medici al een jaar in discussiëren. Net zoals u ben ik ook huisarts. De lockdowns staan helemaal niet buiten kijf. Alleen in de mainstream media staan ze buiten kijf, maar er zijn genoeg wetenschappelijke publicaties die aantonen dat lockdowns niet werken. En zelfs desastreus uitpakken.

  Ik kopiëer (deels aangepast) hier een reactie die een gepensioneerde huisarts, Leon M., gisteren schreef onder de column 'heimwee' van Emile Keuter:

  "Niemand zou zich persoonlijk aangevallen moeten voelen om bij te dragen aan de discussie. We moeten ons niet laten verleiden om een kant te kiezen, alsof we in de coronasituatie als vijanden tegenover elkaar staan. Maar we moeten ons als medici gezamenlijk inzetten de discussie open te voeren zodat voor- en nadelen van maatregelen door voor en tegenstanders gerespecteerd kunnen worden.
  Zeker, niemand mag het leven van de kwetsbare medemens op het spel zetten, maar ik ken helaas ook een grote toename van kwetsbaren en eenzaamheid en conditieverlies en stress onder de al kwetsbaren. Waarom is hierover nog steeds geen zinnige discussie zodat een individueel toe te passen werkbare handreiking gegeven kan worden? Waarom zitten we nog met maatregelen die onnodige vrijheidsbeperking opleggen? Waarom zijn de kwetsbaren nog niet op eigen verzoek gevaccineerd? Waarom laten artsen zich de autonomie en vertrouwen afpakken?
  Angst heeft zelden tot gedragsverandering geleid en ondermijnt ieder discussie."

 • emile keuter

  neuroloog, Amsterdam

  19-04-2021 09:19

  @steffens. ik heb de link gevolgd. tweede grafiek gaat over de cumulatieve ziektegevallen met positieve test. Nederland gekozen als tweede land in de grafiek. uitgaande van 200 miljoen mensen in Brazilië en 17 miljoen in Nederland kom ik dan uit op 7...% van de Brazilianen en 8% van de Nederlanders.

 • emile keuter

  neuroloog, Amsterdam

  19-04-2021 09:00

  @ Steffens. ik heb de link even gevolgd. kijk bij de cumulatieve aantallen positief geteste COVID 19 gevallen. dat is de tweede grafiek. voeg Nederland toe. uitgaande van 200.000.000 inwoners van Brazilië en 17.000.000 mensen in Nederland, kom ik dan... uit op een bewezen infectie bij 7% van de Brazilianen en 8% van de Nederlanders.

 • André Steffens

  Huisarts, Rotterdam

  19-04-2021 07:42

  @ de Haan
  Sterfte per capita in Brazilië:
  https://ourworldindata.org/coronavirus/country/brazil
  Ik meen te zien dat het 10x zo hoog is als hier.
  Iedereen kan natuurlijk op het internet zijn eigen gelijk bewijzen, maar dat lockdowns wél helpen sta...at buiten kijf. De enige manier om niet covid-gerelateerde zorg niet te laten lijden onder covid-19 is door te zorgen dat er minder mensen met covid-19 in het ziekenhuis komen.

 • Daniël de Haan

  radioloog, Groningen

  18-04-2021 18:06

  @Wind
  Ik gebruikte in die zin dan ook "zou moeten", bedoeld als een illustratie van het nogal giftige discussieklimaat rond alles wat met corona te maken heeft.

  Voor de duidelijkheid: ik heb het dus juist niet persoonlijk over u, want dat deed u ...niet, maar over in het algemeen het veelvuldig wegzetten van elke vorm van kritiek (met stupide termen als complotwappie, antivax, etc.). Zou fijn zijn als dat eindelijk eens ophoudt, u moest eens weten.

 • Jurriën Wind

  huisarts, WIJK EN AALBURG

  18-04-2021 14:28

  @de Haan
  Ik gebruik het woord 'mogelijk' en nuanceer daarmee omdat ik de wijsheid in deze materie ook niet in pacht heb. Bijzonder om vervolgens als corruptie-ontkenner of anti-ziekenhuisverwijzer te worden 'weggezet'..... Waarom is dat?

 • Maarten Vasbinder

  médico familar e comuniatrio, Ubon Ratchathani

  18-04-2021 14:20

  Watt een walgelijke actie van het Zuyderland ziekenhuis. Sluit me geheel aan bij de reacties van Van Veen, De Haan en Van der Pol.
  Hoe diep kunnen medici dalen, als ze de eed van Hippocrates niet hebben begrepen. Daar staat niet over angstzaaien, ze...lfs niet na de onnodige wijzigingen van de laatste jaren.
  Dit staat er nog niet in:
  "Ik zal de aan mij toevertrouwde patiënten op alle mogelijke manieren trachten te overtuigen, deel te nemen aan experimenten, waarvan we weten, dat ze winstgevend zijn".
  Onmogelijk lijkt dit niet, gezien de houding van de KNMG en haar verenigingsblad.

 • Daniël de Haan

  radioloog, Groningen

  18-04-2021 13:55

  @Wind
  Beetje flauw vind ik.. analoog aan hoe collega Van Veen en ik en anderen over dit onderwerp worden bejegend zou ik u nu corruptie-ontkenner en anti-ziekenhuisverwijzer moeten noemen. Maar ik houd het liever bij de feiten.

  Ik haal informatie... van overal en nergens, van officiële en niet-officiële bronnen. Ik schat een en ander zoveel mogelijk en kritisch op waarde. Ik kan niet alles zelf controleren, dat is ook niet mijn taak. Maar degenen die het zouden moeten doen, de journalistiek waaronder MC, doen het niet. Die draaien alleen telkens maar weer die paniekplaat af.

  Wij radiologen hebben als (overwegend doch niet uitsluitend) diagnosticus en ondersteuner een rol in het leiden van clinici naar de juiste weg. U kunt daarmee doen wat u wilt uiteraard, maar ik hoor dan ook graag wat er niet klopt van wat u wordt aangedragen. Niet anekdotisch maar wetenschappelijk onderbouwd, welteverstaan. Daar heb ik de liegende politieke kliek, de kwakzalvers van RIVM en OMT nog niet op kunnen betrappen.

 • huisarts

  huisarts

  18-04-2021 13:41

  Moet de vraag niet zijn; wat is de inhoud van een goed Informed Consent in deze bijzondere situatie?

  kun je hierin (nog) de zorgen van een deel van onze eigen beroepsgroep weglaten en deze dokters daarmee wegzetten als wappies...

  Ethisch dile...mma!

 • Jurriën Wind

  huisarts, WIJK EN AALBURG

  18-04-2021 13:08

  @van Veen. Dank! Neuroloog Bonte is mij bekend o.a. van dit platform.

 • Els van Veen

  huisarts

  18-04-2021 12:22

  @ Wind; ik sta er hetzelfde in als De Haan, dus die vlieger gaat niet op. Ik denk eerder dat veel (huis)dokters zich niet echt in de bijwerkingen van de vaccins verdiepen. Er zijn heus wel al studies over bekend, ook al zijn ze nog maar kort (tijdeli...jk!) toegelaten. Als u op twitter zit kunt u misschien Jan Bonte gaan volgen omdat hij bijna alle interessante studies meldt op zijn account @hommel_b.
  Jan is praktiserend neuroloog, maar heeft zich uitermate goed ingelezen in de Covid-materie.

 • Jurriën Wind

  huisarts, WIJK EN AALBURG

  18-04-2021 12:15

  @de Haan
  Mogelijk dat dokters, die patiënten behandelen, 'er anders in staan' dan zij die dat niet doen.....

 • Daniël de Haan

  radioloog, Groningen

  18-04-2021 11:30

  @Steffens
  Een CT-plaatje onder de neus leggen met als boodschap "kijk, dit krijg je als je ons experimentele vaccin niet neemt" is een fraai staaltje emotionele chantage, waar we het afgelopen jaar al ongeveer in verzopen zijn.

  Voor de duidelijkh...eid, eenieder moet zich vooral laten vaccineren als hij/zij/het dat wil, maar dat dient dan te gebeuren met informed consent en dus na een afweging van de feiten en onzekerheden. Niet op basis van dit soort bangmakerij. Voor ouderen en kwetsbaren kan de afweging uitvallen naar wel vaccineren. Het vaccineren van gezonde jonge mensen daarentegen is totale waanzin en er is geen enkele reden om die als proefkonijn te laten gebruiken door de van alle aansprakelijkheid ontheven Pfizers/AstraZeneca's van deze wereld.

  "Ieder uitstel kost doden" geldt ook voor elke dag dat deze waanzinnige lockdowns en paniekzaaierij in stand worden gehouden. Maar ja, je hoort bij de NOS niet dagelijks hoeveel niet-coronadoden er zijn gevallen. U weet dat er doordat mensen niet naar de dokter durfden/mochten 1,4 miljoen achtergebleven ziekenhuisverwijzingen zijn waar we nog een hele hoop ellende van gaan zien de komende jaren?

  Uiteindelijk is dit hele circus van kindertesten, proefbuitenevenementen, testsamenleving waarschijnlijk een soort exit-strategie zodat de betrokken politici, RIVM- en OMT-debielen die deze waanzin zo lang volgehouden hebben straks zonder al te veel gezichtsverlies kunnen roepen dat het allemaal puur en alleen door hun vaccinaties gelukt is om "het virus in te dammen". Hoewel de effectiviteit bij de daadwerkelijke kwetsbaren en de duur ervan nog maar moet blijken. Met seizoenen en (natuurlijk) opgebouwde groepsimmuniteit kan het uiteraard niks te maken hebben. En dan allemaal elke 6 maanden aan de boost-vaccinaties en die onhebbelijke vaccinatie-apartheidspaspoorten. Op geleide van de angstporno zoals die afgelopen jaar zo goed gewerkt heeft. Elke beroepspoliticus wordt helemaal warm van de opwinding over de totale controle.

 • Daniël de Haan

  radioloog, Groningen

  18-04-2021 11:19

  @Steffens
  U heeft zich weinig in de materie verdiept merk ik.
  Het was geen aanbesteding, het is onderhands aan één stichting overgemaakt. Dat is weer één van de vele blunders van deze minister.

  Het is al ruim een half jaar bekend dat lockdowns n...iet werken. Integendeel, voor ouderen zorgt het eerder voor meer sterfte:
  https://www.aier.org/article/lockdowns-do-not-control-the-coronavirus-the-evidence/ Tot nu toe 33 publicaties waar geen enkel positief effect meetbaar is.
  https://www.hartgroup.org/covid-19-evidence/
  https://thefloridachannel.org/videos/3-18-21-roundtable-discussion-on-public-health/
  U weet dat het aantal doden per miljoen in Brazilië lager is dan in bijv. België, VK en VS? Wat de armetierige conditie van de zorg daar is? Dat corruptie welig tiert in praktisch alle sectoren en lagen van de bevolking? Medische apparatuur die naar zwarte markten verdwijnt? Dat de federale overheid kapitalen naar gouverneurs stuurde om steun te bieden, maar dat in hun eigen zak steken? Heeft u die ongenuanceerde paniekverhalen met absolute aantallen uit Brazilië (inwoners 211mln, 12 × NL) ook in dit perspectief weten te plaatsen?
  U weet dat Texas en Florida al geruime tijd lockdowns hebben opgeheven of überhaupt nooit gehad? En dat de lijken daar niet op straat liggen? Sterker nog, dat ze op vrijwel alle fronten, zowel medisch als logischerwijs sociaal-economisch, beter presteren dan lockdown-staten?
  Dit alles hoort u niet in het zielige uitgestorven landschap wat hier journalistiek moet heten.

  Hoe is het zinvol hordes jonge, gezonde mensen te testen waarbij je van tevoren al weet dat er meer fout positieven komen dan echt positieven?

  Nota bene voor evenementen buiten, waar virusoverdracht nihil is? Voor iets waar ze sowieso weinig van te vrezen hebben?

  In de rechtbank ben je onschuldig tot het tegendeel bewezen. In uw wereld ben je ziek tot je het tegendeel hebt bewezen. Met een test die daar niet eens voor geschikt is. Maar dan voelt u zich tenminste schijnveilig.

 • André Steffens

  Huisarts, Rotterdam

  17-04-2021 23:26

  Aan Daniel den Haan uit Groningen
  Je maakt een geldig punt door je af te vragen waarom er niet meer geld is gestoken in het uitbreiden van de ic capaciteit. Maar van de rest van je betoog snap ik niets:
  Wat we ook mogen vinden van de aanbesteding ...van die 925 miljoen euro: het lijkt mij een zinvolle aanpak om te kijken hoe we op een veiliger manier eindelijk eens van die lockdown af kunnen komen.
  Waarom is de lockdown onzinnig? Heb je verzuimd te volgen wat er de afgelopen maanden in de VS, het VK en nu in Brazilië gebeurd is? Daar vonden ze dat het best even wat minder downgelockt kon...Heb je ook gevolgd hoe groot de achterstand in behandelingen in het VK nu is?
  Waarom is deze brief paniekzaaierij? In mijn eigen praktijk zijn er de laatste 4 weken 2 overlijdens en één ic opname geweest omdat we in Rotterdam pas zo laat vaccins konden bestellen. Ieder uitstel kost doden. En het enige dat de minister kan zeggen is dat hij het wel een beetje spijtig vond die meneer zo op het Astra Zeneca vaccin was tegengemaakt, zonder daarvoor zelf ook het boetekleed aan te trekken.

 • Jurriën Wind

  huisarts, WIJK EN AALBURG

  17-04-2021 18:13

  Een aantal jaren geleden was de term 'shared decision making' populair: gezamenlijk bepalen hulpverlener en patiënt het beleid. Momenteel lees ik er niet zo veel meer over. Nu is de kreet (medisch) 'leiderschap' in zwang. Althans, op papier, in de bl...aden kunnen we erover lezen. Echt (medisch) leiderschap (lees: de minister) moeten we helaas in deze crisis ontberen. Nu dat zo blijkt te zijn, kunnen we dan a.u.b. naar 'gezamenlijke besluitvorming'? Laat arts in overleg met patiënt bepalen of er wel of niet een Coronavaccinatie gegeven gaat worden. Ik hoop dat komende maandag het Zuyderland ziekenhuis de moed heeft alle medewerkers - die dat vrijwillig en goed geïnformeerd willen - vaccineert.

 • Henk van der Pol

  psychiater, Heerenveen

  17-04-2021 17:50

  Wat een smakeloze actie van het Zuyderland ziekenhuis!
  Maar dan wil ik vanaf nu wel een extra grafiek op het coronadashboard van de overheid waarin te zien is hoeveel vaccinweigeraars dagelijks op de Nederlandse i.c.-en terecht komen. Dan weten we t...enminste hoe groot dit probleem is.

 • Els van Veen

  huisarts

  17-04-2021 17:06

  In aansluiting op wat Daniël de Haan schrijft:
  Afgelopen week werd bekend dat Hugo de Jonge stiekem -want het is crisis cq. oorlog- 927 miljoen euro belastinggeld heeft gegeven aan een stichting. Aan één stichting met drie bestuurders. Aanbesteding ...of inlichten van de Kamer is niet meer nodig. Want: corona.

  Al ruim een jaar wordt het hele land onder aanvoering van medici in de houdgreep gehouden van Corona. Want: IC overbelasting. En: we doen het samen.
  Al ruim een jaar heeft dezelfde man van hierboven, het woord minister (betekenis: dienaar) verdient hij niet, geen enkele euro uitgegeven aan uitbreiding van de IC-capaciteit.
  Lees ook dit blog van Ronald Brautigam, aanbieder van IC-bedden. Voor zolang dit blog op Linked In staat natuurlijk.
  https://www.linkedin.com/pulse/stichting-open-nederland-waarom-niet-voor-zorg-en-ic-brautigam/?published=t&trackingId=jLebB%2BuuSEiEcx32Wfe31A%3D%3D

 • Anoniem

  Arts

  17-04-2021 13:20

  Dit was ook niet gebeurd als Pfizer was aangeboden. Stop die ene groep deze keuze te ontzeggen. 65 Plussers in mijn omgeving kunnen nu zowel via huisarts AstraZeneca krijgen als Pfizer via de GGD! Hoezo geen keuze bieden.

 • anoniem

  arts

  17-04-2021 12:27

  Walgelijk. Kunt u ook de CT van mijn jonge familielid publiceren? Nierkanker, nog geen 50 jaar. Diagnose in 2020 helaas veel en veel te laat gesteld? Met meta's er bij? Ik sluit me aan bij collega Den Haan. Stop eens met uw coronaporno!!! En hou ook ...op met dat afschuwelijke 'vaccinweigeraar'.
  Ik begin haast te denken dat ziekenhuizen en MC geld krijgen voor deze propaganda. En laten we het inderdaad eens hebben over die 925 miljoen euri die naar één stichting in Leiden worden gesluisd omwille van het testfeest van Hugo.

 • Daniël de Haan

  radioloog, Groningen

  17-04-2021 12:17

  Heeft u in die brief ook even gevraagd hoeveel blijkbaar broodnodige IC-bedden je zou kunnen realiseren met, ik noem maar een willekeurig bedrag, €925 miljoen? Of met de andere vele miljarden die het afgelopen jaar weggepist zijn door die onzinnige l...ockdowns?

  Deelt u straks ook even de CT's van de dan inmiddels uitgebreid gemetastaseerde kanker waarvan een stuwmeer van 1,4 miljoen achtergebleven verwijzingen de komende jaren gaat doorbreken, wat ontstaan is als gevolg van dit soort paniekzaaierij?

 • Peter Smits

  Cardioloog, Rotterdam

  16-04-2021 21:28

  Wat een mooi breed gedragen initiatief van het Zuyderland Ziekenhuis en wat een rake woorden. Hulde ! Ik mag hopen dat deze brief meer ondersteuning en navolging gaat krijgen van andere zorg instellingen. Helaas lijkt het aan dovemansoren gericht met... deze minister die braaf het ''uitstekend' advies van de gezondheidsraad volgt, dat voor 90% bevolkt wordt door technocraten die geen patienten zien.

 • Vera Lustig

  Oncoloog net niet meer praktiserend, Santpoort Noord

  16-04-2021 20:09

  Supertrots als (pre) pensionado op de reactie van 2 specialisten van “mijn” ziekenhuis. Ik hoop dat velen zich hierbij aansluiten en dan niet anoniem (slap hoor).

 • JH Leenders

  zorgveldwachter, Leeuwarden

  16-04-2021 18:29

  Tav anoniem, arts ( wat een slap gedoe die anonimiteit ) : hoezo opgehitste toestand? mi heeft anoniem de zaak niet onder controle; het lijkt mij een duidelijk en vooral zakelijk betoog vd collega's in het zuiden. Hulde dus voor dit betoog; prikken, ...prikken en nog eens prikken.

 • Bas van der Maat

  longarts, Almere

  16-04-2021 18:11

  De oproep van de collega’s uit Zuyderland ondersteun ik van harte.
  We hebben kunnen zien hoe in UK binnen korte tijd de ziekenhuizen leger werden door een voortvarend vaccinatiebeleid.
  Wat maakt dat beleidsmakers blind lijken te zijn voor al die ...ziekenhuisopnames en sterfgevallen door COVID die voorkómen kunnen worden door snel te vaccineren? Alle aandacht is er nu voor zeldzame bijwerkingen, de incidentie van COVID-19 blijft hoog. De uitweg ligt in de koelkast.

 • Anoniem

  arts

  16-04-2021 17:55

  wat een slecht stuk journalistiek zeg dit artikel. Ik zou de brief zelf even lezen. Zo komen we nooit uit deze opgehitste toestand.

 • Judith Branger

  Internist- infectioloog, Amsterdam

  16-04-2021 17:53

  Heel terechte actie van de collega's in het Zuyderland. Hoe kunnen wij deze brief ondersteunen?

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.