‘Arts zou natuur mogen voorschrijven’
8 reacties
Drie op de vier Nederlanders vinden dat artsen natuurbezoek mogen voorschrijven als medisch advies, als is aangetoond dat dit helpt bij bepaalde klachten. Dat blijkt uit onderzoek dat Kantar heeft uitgevoerd in opdracht van IVN Natuureducatie.
IVN wijst erop dat Schotse artsen sinds 2018 een bezoek aan de natuur mogen voorschrijven. Huisartsen beschikken over een lijst met activiteiten – zoals strandjutten en vogels spotten – die ze hun patiënten kunnen geven bij bepaalde gezondheidsklachten.
Ruim de helft van de ondervraagde Nederlanders zou eigenlijk vaker de natuur in willen. Gemiddeld besteden Nederlanders 115 minuten per week in de natuur, maar de leeftijdscategorie 18 tot 54 jaar blijft steken op 1 uur en 37 minuten.
IVN verwijst naar Brits onderzoek waaruit blijkt dat het mensen goed doet wanneer ze per week ten minste twee uur in bos, veld, park of een andere ‘groene’ omgeving verblijven. Om Nederlanders te stimuleren wekelijks hun 120 minuten te halen, lanceert de organisatie een uitdaging, de #2uurnatuur Challenge. Deelnemers krijgen gedurende de maand oktober e-mails met daarin verschillende, laagdrempelige opdrachten – met als doel telkens even de buitenlucht op te zoeken.
IVN gaf Kantar opdracht voor het onderzoek om inzicht te krijgen in hoeveel tijd mensen in de natuur besteden en of zij op de hoogte zijn van de gezondheidseffecten. Het onderzoek is uitgevoerd onder een representatieve steekproef van 1014 volwassen Nederlanders.
Met ‘de natuur in’ worden alle manieren van buiten zijn in de vrije tijd bedoeld: van stadspark, bos, op het water, maar een eigen tuin en sportvelden tellen weer niet mee.
lees ook-
Wandelmedicijn gratis uitgedeeld
07 mei 2019 -
‘Lucht in steden te vies om in te werken’
15 maart 2019 -
Op zoek naar een betere leefstijl
16 december 2015 -
Liever wandelen dan fietsen
25 september 2011
"Natuur voorschrijven? Het lijkt me een uitstekend idee om dat voor te schrijven in de vorm van adviseren / sterk benadrukken / motiveren tot... Sterker nog, de definitie van voorschrijven = het als regel of opdracht geven. De meeste opdrachten die ik op zaal geef aan het bed van de patient(e) zijn inderdaad dingen als meer mobiliseren, verbeteren van de intake en werken aan zelfstandigheid. De overige opdrachten zijn immers vooral voor de verpleging. In de spreekkamer komt nogal eens aan bod om het sporten op te pakken of meer naar buiten te gaan.
Maar het klinkt in dit stukje alsof dit voorschrijven gepaard gaat met danwel het betalen van de kosten die dit met zich meebrengt (wordt er dan een reiskostenvergoeding of een abonnement op Natuurmonumenten gegeven?) danwel het vrijstellen van werk voor de uren die deze activiteit met zich meebrengt... En dat is onzin. Laten we als artsen vooral ook gezondheidsbevorderd gedrag promoten, maar niet doen alsof ze hiervoor naar een arts moeten!
"
"Doet me denken aan: mag ik effe vangen ?
https://www.youtube.com/watch?v=AnSCS_Btq3k
https://www.youtube.com/watch?v=V3nEcFDBTRE
"
"Drie op de vier Nederlanders heeft geen flauw benul van de kosten van de zorg en zou niet voor elk wissewasje naar een arts moeten hollen..."
"Ik ben benieuwd of het aantal teken beten en Lyme infecries is geregistreerd in dit omderzoek. Dan is de gezondheidswinst waarschijnlijk een stuk lager. En dan is de arts natuurlijk ook verantwoordelijk voor deze opgetreden complicatie, want die is de voorschrijver....pff"
"Staat er net in dit nummer een stuk van Levy over onzinonderzoek.
En meteen geeft MC een prachtig voorbeeld van het opfikken van onderzoeksgeld.
Hulde, zo adekwaat zie je het niet veel. "