Worst verergert COPD
Plaats een reactieOvermatig gebruik van fijne vleeswaren zoals ham, worst of hotdogs zorgt voor meer exacerbaties bij COPD. Deze exacerbaties hebben vaker ziekenhuisopnames als gevolg. Dit blijkt uit een cohortonderzoek gepubliceerd in European Respiratory Journal.
Eerder onderzoek toonde al aan dat er een verband is tussen de consumptie van fijne vleeswaren en het krijgen van COPD. Nu is er voor het eerst gekeken naar de invloed daarvan op de progressie van de ziekte.
De onderzoekers onderzochten 274 patiënten die voor het eerst opgenomen waren in het ziekenhuis met COPD. Met behulp van vragenlijsten hielden de onderzoekers de fijne vleeswarenconsumptie bij van de patiënten. De follow-upperiode was twee jaar, met als uitkomstmaat het aantal ziekenhuisopnames in verband met exacerbatie van de COPD.
De resultaten tonen aan dat consumptie van meer dan één plak per dag (23 gram) minstens één ziekenhuisopname bij 79 patiënten (35%) opleverde.
De onderzoekers denken dat nitraten, gebruikt als conserveringsmiddel in fijne vleeswaren, longschade veroorzaken. Nitraten produceren een reactieve stikstof zoals peroxynitraat die schade aan het longweefsel veroorzaakt.
Wonnie Lo-A-Foe
Links:

- Er zijn nog geen reacties