Wisselen longmedicatie geeft soms ongemak
Plaats een reactieEen op de vijf gebruikers van longmedicatie is als gevolg van het preferentiebeleid wel eens van middel gewisseld. Bijna de helft van deze groep ondervond hier ongemak van. De ervaren werking van het middel en het ziekteverzuim veranderden niet.
Het Nivel en de Universiteit Utrecht deden in opdracht van het Longfonds onderzoek onder 518 gebruikers van longmedicatie. Circa 20 procent gaf aan wel eens een ander middel van de apotheek te hebben gekregen dan ze gewend waren. 53 procent had daar geen last van, 30 procent vond het ‘enigszins een probleem’ en 17 procent een groot probleem.
Bijna een kwart van de wisselaars (23%) had problemen met het nieuwe middel, bijvoorbeeld omdat er een andere inhalator bij zat, waarvan ze niet wisten hoe ze die moesten gebruiken. Bij de niet-wisselaars was dat 13 procent. Wisselaars rapporteerden verder iets vaker bijwerkingen, gebruikten hun medicatie vaker niet volgens voorschrift en hadden minder vaak het gevoel dat ze hun ziekte onder controle hadden. Twee derde van de wisselaars zegt geen informatie van een zorgverlener of zorgverzekeraar te hebben gekregen over de mogelijke gevolgen van een medicatiewisseling. De patiënten die wel informatie kregen, kregen dit meestal van de apotheker.
Lieke de Kwant
Lees ook:
- CBG trekt handelsvergunningen geneesmiddelen in (23 januari 2015)
- Betrouwbaarheid generieke middelen betwijfeld (10 december 2014)
- Niet alleen Ranbaxy komt uit India (6 februari 2014)
- Patiënten steunen preferentiebeleid (29 augustus 2013)

- Er zijn nog geen reacties