Laatste nieuws
Henk Maassen
Henk Maassen
1 minuut leestijd
Wetenschap

Verband tussen zout, hypertensie en darmflora

Plaats een reactie

Mogelijk loopt de associatie tussen zoutconsumptie en hypertensie onder meer via beïnvloeding van de darmflora. Dat althans lijkt de voornaamste conclusie van een studie verschenen in Nature.

Nicola Wilck e.a. analyseerden de feces van muizen met een hoge en met een normale zoutconsumptie. Na twee weken bleek het microbioom van de tweede groep aanzienlijk veranderd, met name de bacterie Lactobacillus murinus was in hoeveelheid afgenomen en bleek sterk geassocieerd met hoge zoutconsumptie en hoge bloeddruk. Gaven ze deze muizen extra L. murinus, dan verminderde bij deze dieren het aantal TH17-cellen, en dat bleek hypertensie te voorkomen.

Die relatie met TH17-cellen komt niet als een verrassing; al eerder is gevonden dat hoge zoutconsumptie de hoeveelheid en de activiteit van T-lymfocyten verhoogt. Dat leidt tot toename van de productie van interleukine-17, waarvan bekend is dat het niet alleen ontsteking van de vaatwanden, maar ook hypertensie bevordert. 

De onderzoekers gingen vervolgens na of bij mensen een soortgelijk effect was te vinden. Twaalf gezonde proefpersonen verhoogden daartoe hun zoutconsumptie met 6 gram NaCl extra per dag gedurende veertien dagen. Bij tien individuen constateerden Wilck c.s. een verlies aan Lactobaccilus- stammen (niet de Lactobacillus murinus, want die komt niet voor bij mensen), hetgeen vergezeld ging van een vergroot aantal TH17-cellen en een verhoogde bloeddruk.

Moet hypertensie nu worden toegevoegd aan de lijst met aandoeningen waarbij de darmflora een rol speelt? vraagt commentator David Relman. Hij weet het niet goed, want er valt nog veel op te helderen. Zo wordt bij mensen volgens hem NaCl vooral geabsorbeerd in de dunne darm, niet in de colon – die in het onderzoek van Wilck e.a. centraal stond – en bovendien werden in de studie  gezonde mensen onderzocht, geen patiënten met chronische hypertensie. Niettemin een interessante bevinding, vindt hij.

doi:10.1038/nature24628  en 10.1038/nature24760

Lees ook:

Wetenschap microbioom
  • Henk Maassen

    Henk Maassen is sinds 1999 journalist bij Medisch Contact, met speciale belangstelling voor psychiatrie en neurowetenschappen, sociale geneeskunde en economie van de gezondheidszorg. Hij stelt wekelijks de Media & Cultuur-pagina’s samen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.