Laatste nieuws
G.P.J.M. Gerrits c.s.
7 minuten leestijd

Minder hypo’s in de kraamsuite

Plaats een reactie

Afname complicaties door family centered maternity care

De meeste moeders hebben hun pasgeborene graag zo dicht mogelijk bij zich. De kraamsuites van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis zijn daar geheel op ingericht. Dat blijkt ook de hechting en de borstvoeding te ondersteunen. En er zijn nog meer baten.

Single-room maternity care (kraamsuites) is een zorgconcept dat in 1990 in de Verenigde Staten is ontwikkeld.1 Doel hiervan is om family centered en ontwikkelingsgerichte zorg van de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren aan moeder en kind. Dit gebeurt in een omgeving waarin de ouders zelf de regie hebben over de betrokkenheid en de inzet van het eigen netwerk. Het concept is gebaseerd op de aanname dat een geboorte een natuurlijk proces is, waarbij minimale en selectieve interventies nodig zijn. De principes van family centered maternity care zijn weergegeven in kader 1.

Binnen en buiten Nederland zijn er meer ziekenhuizen die dit zorgconcept (gaan) hanteren. Ouders willen namelijk dicht bij hun zieke kind zijn en zien de zorg voor moeder en kind rond de geboorte graag gecombineerd. Daarnaast blijken patiënten van de afdeling Gynaecologie/Verloskunde meer mogelijkheden te wensen voor de aanwezigheid van familie.

1. De principes van family centered maternity care

1. De geboorte van een kind is een natuurlijk proces. 2. Er is respect voor de verschillende waarden en behoeften van elke familie. 3. De ouders worden met een educatieprogramma voorbereid op actieve participatie tijdens het gehele proces. 4. Het ziekenhuisteam assisteert het gezin bij het maken van keuzes over de zorg gedurende de zwangerschap, de bevalling en de postnatale periode. 5. De vader, en indien gewenst, andere familieleden worden actief betrokken bij de bevalling en de zorg voor de pasgeborene. 6. Er is respect voor de privacy van de patiënt en de familie. 7. De bevalling en de kraamperiode vinden plaats in dezelfde kraamsuite. 8. Moeders nemen in principe zelf de zorg voor de pasgeborene op zich. De verpleegkundige heeft hierin een begeleidende en ondersteunende rol. 9. Eén verpleegkundige zorgt voor zowel moeder als kind. 10. Indien door medische omstandigheden het kind niet bij de moeder op de kamer kan blijven, mogen ouders 24 uur per dag bij hun kind op de couveuse- of kinderafdeling.

Bij u op bezoek
In januari 2006 introduceerde het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen) de kraamsuites: sfeervolle huis- en verloskamers ineen. De medische setting ervan blijft zoveel mogelijk aan het oog onttrokken. Een ander kenmerk is dat de moeder op dezelfde kamer blijft en alle zorgverleners bij haar langskomen, volgens het zogenaamde BUOB-principe van Sporken: ‘bij u op bezoek’.

Als het medisch mogelijk is, blijft de neonaat bij moeder op de kamer. Ook de partner kan, zolang als gewenst, blijven. Er is een gezinsgerichte omgeving gecreëerd, die rust, privacy en veiligheid biedt. Bovendien kan er zorg op maat worden gegeven en zijn de omgeving en de activiteiten aan te passen aan moeder en kind. Medisch-technische voorzieningen zitten bijvoorbeeld in een geïntegreerd, verborgen wandmeubel en komen slechts in het zicht als zij worden ingezet. Daarnaast kunnen de ouders de ruimte aanpassen aan de eigen sfeer.

In de literatuur worden verscheidene voordelen van single-room maternity care beschreven. Zo blijkt dat deze vorm van zorg een goede uitwerking heeft op de hechting tussen moeder en kind.2 Ook heeft het verblijven van moeder en kind op één kamer een positieve invloed op het slagen van de borstvoeding.3

Daarnaast wordt single-room maternity care geassocieerd met een significante verbetering van de patiënt­tevredenheid. Dit hangt met meerdere factoren samen, zoals meer continuïteit in de verpleegkundige zorg en minder transfers van moeder en kind.4 Opvallend is dat ook verpleegkundigen meer tevreden zijn met de werkomgeving.5 Tevens blijkt het concept kosteneffectief: de kraamsuites zijn gerealiseerd binnen het bestaande verbouwingsbudget en de inzet van verpleegkundigen is in fte’s minder dan in de oude situatie.6 De voordelen die in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis worden ervaren, staan in kader 2. In de literatuur is er tot nu toe vooral aandacht voor de gezondheidsvoordelen voor de moeder. Literatuur over de directe gezondheidsvoordelen voor de neonaat ontbreekt nog. 

Restverschijnselen
Bij pasgeborenen is neonatale hypoglykemie een van de meest voorkomende problemen. Hoewel voorbijgaande asymptomatische hypoglykemieën bij gezonde borelingen deel lijken uit te maken van een fysiologische aanpassing aan het extra-uteriene bestaan, kunnen hypoglykemieën, vooral als ze lang aanhouden, tot neurologische restverschijnselen leiden. Dit komt voor bij 14 procent van de gezonde voldragen pasgeborenen en bij 16 procent van de macrosome voldragen pasgeborenen van niet-diabetische moeders.7-9

Glucosescreening in de neonatale periode is geïndiceerd bij risicogroepen voor hypoglykemieën. In het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis wordt protocollair onderscheid gemaakt tussen twee groepen: bij de groep met een verhoogd risico wordt de bloedsuikerwaarde twee en vier uur post partum gecontroleerd.
Is het risico op hypoglykemieën sterk verhoogd, dan gebeurt dit een half, twee en vier uur post partum.
Sinds de invoering van het nieuwe zorgconcept, worden op de kinderafdeling minder opnamen geregistreerd van neonaten met een hypoglykemie. Er is een retrospectieve analyse opgezet om deze waarneming aan de hand van cijfers te toetsen. Om het aantal kinderen dat is opgenomen met een hypoglykemie te achterhalen, zijn gegevens bij de DBC-coderingen geraadpleegd. Ook zijn gegevens verzameld over het aantal poliklinische en klinische partussen per jaar.

Hechting
Sinds de opening van de kraamsuites in januari 2006, is er een duidelijke afname te zien in het aantal patiëntjes met neonatale hypoglykemie (zie figuur), terwijl het aantal klinische en poliklinische bevallingen sindsdien duidelijk is gestegen (2005: 1522 bevallingen, 2008: 1790 bevallingen). Het retrospectieve statusonderzoek maakte het mogelijk om een evidente trend vast te leggen.

Zo laat het aantal hypoglykemieën bij neonaten ten opzichte van het totale aantal bevallingen een daling zien van 15,6 procent in 2005 naar 2,7 procent in 2008. Dit wijst op een verband tussen de invoering van het nieuwe zorgconcept en de vermindering van het aantal hypoglykemieën bij neonaten. Oorzaken van deze positieve ontwikkeling zijn het (vaker) slagen van de borstvoeding en betere hechting tussen moeder en kind. Zodra een kind wakker wordt en zoekgedrag vertoont, kan de moeder het meteen aanleggen. Hierdoor komt de melkproductie eerder op gang.10 Ook het feit dat één verpleegkundige belast is met de zorg voor zowel moeder als kind, draagt bij aan het welslagen van de borstvoeding.

2. Voordelen van kraamsuites

1. Artsen, verpleegkundigen en apparatuur gaan naar patiënt toe volgens het BUOB-principe (‘bij u op bezoek’), waardoor er meer rust is voor de patiënt. 2. Minder personele wisselingen geeft meer continuïteit van zorg. 3. Doordat er minder verplaatsingen zijn, is er minder overdracht nodig, waardoor het risico op fouten afneemt. 4. Het kind is 24 uur per dag bij de moeder, waardoor borstvoeding meer kans van slagen heeft. 5. De partner kan blijven zolang gewenst. 6. Er is meer flexibiliteit in de opvang bij een groot patiëntenaanbod, waardoor er minder weigeringen zijn. Voordelen van single-room maternity care in het Catherina-Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen.

Borstvoeding
In 2004 is in de kliniek een nieuw borstvoedingsprotocol geïntroduceerd volgens de gezamenlijke WHO- en Unicef-richtlijn Baby-friendly Hospital Initiative (BFHI), waarbij ook is gekeken naar de effecten daarvan op het optreden van hypoglykemieën.11 Er was daardoor al aandacht voor borstvoeding. In de benadering van borstvoeding en hypoglykemieën is sindsdien niets veranderd, los van de ingebruikneming van de kraamsuites. Sinds de introductie hiervan is een scherpe daling van het aantal hypoglykemieën bij neonaten te zien. Dit is een belangwekkende ontwikkeling. Het nieuwe zorgconcept leidt namelijk niet alleen tot meer tevredenheid bij patiënten en personeel, maar ook tot meetbare gezondheidsvoordelen voor de neonaat.

Oktober 2008 is het concept in het Wilhelmina-Canisius Ziekenhuis uitgebreid. Als eerste ziekenhuis in Europa beschikken we nu over een couveuseafdeling die geheel is ingericht met couveusesuites. Ook daarin worden de principes van family centered maternity care toegepast.
 
Trend
Uiteraard zijn er methodologische beperkingen aan dit retrospectieve onderzoek. Zo is het alleen mogelijk om een trend, een associatie aan te geven. In dit onderzoek zijn geen gerandomiseerde groepen met elkaar vergeleken. In vervolgonderzoek willen we dan ook de verschillende risicogroepen tegenover elkaar zetten. Op die manier is het verschil in de incidentie van hypoglykemieën bij neonaten voor en na invoering van het zorgconcept te vergelijken.  

 Samenvatting
- Januari 2006 introduceerde het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis de kraam­suites, gebaseerd op het family centered care-concept uit de Verenigde Staten.
- Sinds de invoering van het nieuwe zorgconcept is het aantal neonaten met hypoglykemieën flink gedaald.
- Mogelijke oorzaken zijn betere hechting van moeder en kind, en meer kans op het welslagen van de borstvoeding.
- Oktober 2008 is het concept uitgebreid met couveusesuites; dit is een noviteit in Europa.

 
Referenties
1. Zwelling E, Phillips CR. Family-centered maternity care in the new millennium: is it real or is it imagined? Perinat Neonatal Nurs. 2001; 15(3): 1-12.
2. Ppurnal of Nursing Care quality, 13(2) 21-30
3. Pérez- Escamilla, R et al. Infant feeding policies in maternity ward and their effect on breath feeding success: an analytic overview. American Journal of public health 1994; 84: 89-95.
4. Janssen PA, Klein MC, Harris SJ, Soolsma J, Seymour LC. Single room maternity care and client satisfaction. Birth 2000; 27(4): 235-43.
5. Janssen PA, Harris SJ, Soolsma J, Klein MC, Seymour LC. Single room maternity care: the nursing response. Birth. 2001; 28(3): 173-9.
6. Harris SJ, Farren MD, Janssen PA, Klein MC, Lee SK. Single room maternity care: perinatal outcomes, economic costs and physician preferences. J Obstet Gynaecol Can 2004; 26(7): 633-40.
7. Nicholl R. What is the normal range of blood glucose concentrations in healthy term newborns? Arch Dis Child 2003; 88: 238-9.
8. Hoseth E, Joergensen A, Ebbesen F, Moeller M. Blood glucose levels in a population of healthy, breast fed, term infants of appropriate size for gestational age. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2000; 83: F117-9.
9. Heck LJ, Erenberg A. Serum glucose levels in term neonates during the first 48 hours of life. J Pediatr. 1987; 110: 119-22.
10. Yamauchi Y, Yamanouchi H. The relationship between rooming-in/ not rooming- in and breast-feeding variables. Acta Paediatr Scand 1990; 79: 10-22.
11. Voeten M, Gerrits GPJM, Voorhoeve PG,  Semmekrot BA. Behandeling van neonatale hypoglykemie: frequenter aanleggen aan de borst versus bijvoeden met flesvoeding; retrospectief statusonderzoek. Ned Tijdschr Geneeskd. 2008; 152: 1732-6.

 

G.P.J.M. Gerrits, kinderarts-pulmonoloog afdeling Kindergeneeskunde, tot november 2008 medisch manager M.P. de Hosson, arts-assis­tent, afdeling Kindergeneeskunde B.A. Semmekrot, kinderarts-neonatoloog afdeling Kindergeneeskunde J.M.J. Sporken, gynaecoloog-perinatoloog afdeling Gynaecologie Allen werkzaam in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen Correspondentieadres:

p.gerrits@cwz.nl

; c.c.:

redactie@medischcontact.nl

Geen belangenverstrengeling gemeld.

Sterke afname hypo's bij neonaten
Sterke afname hypo's bij neonaten
PDF van dit artikel
bevalling
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.