Meer geld van farmaceuten naar zorgaanbieders
Plaats een reactieDe uitgaven van farmaceutische bedrijven aan zorgverleners en -instellingen zijn gestegen. Het totaalbedrag dat opgegeven is aan het Transparantieregister Zorg (over 2014) was 38 miljoen. In 2013 was dat 33,7 miljoen. Dat maakt de Stichting Transparantieregister Zorg vandaag bekend.
In het Transparantieregister staan financiële relaties tussen farmaceutische bedrijven en zorgaanbieders – individuen en instellingen – beschreven. Het gros van het bedrag gaat naar instellingen. De helft van die relaties (tussen instellingen en farmacie) betreft sponsoring van samenkomsten. Bij dienstverleners (apothekers, artsen of dierenartsen) gaat het in het overgrote deel van de gevallen om vergoedingen voor praatjes, adviesraden en consultancy. Het hoogste bedrag dat op naam van een individu is opgegeven, is ruim 82 duizend euro. Dat betreft een vergoeding voor een onderzoek in een ziekenhuis, op naam van de hoofdonderzoeker. Volgens woordvoerder Frederik Schutte wil dat niet zeggen dat het op zijn of haar bankrekening terecht komt. Volgens Schutte is er bewust voor gekozen om dit toch op deze manier te registreren: ‘Het is niet altijd duidelijk of iemand wel of niet de begunstigde is van een bepaalde vergoeding. Maar het zegt hoe dan ook iets over de intensiteit van samenwerking. Daarover kan de patiënt informatie zoeken bij ons.’
Er staan relaties met 1756 zorgaanbieders vermeld; dat waren er in 2013 nog 2066. Ruim duizend van hen staan met één vergoeding in het register. Maar 21 van hen staan er met meer dan tien financiële relaties in. Het aantal zorginstellingen in het register is ongeveer gelijk gebleven, dat ligt op 1191.
Sophie Broersen
Lees ook
- Tweeduizend artsen krijgen geld van farma (4 april 2014)
- Openheid over sponsoring (25 april 2013)

-
Sophie Broersen
Journalist en arts Sophie Broersen schrijft over geneeskunde en zorg in de volle breedte: van wetenschap tot werkvloer, van arts-patiëntrelatie tot zorg over de grens. Samen met de juristen van de KNMG becommentarieert zij tuchtzaken. Sinds eind 2020 werkt zij daarnaast als arts bij het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden.
- Er zijn nog geen reacties