Hoogleraar: ‘Zorgfusies voortaan verbieden’
3 reactiesDe schaalvergroting in de ziekenhuis- en verpleeghuiszorg is te ver doorgeschoten. De overheid moet nadenken over een fusieverbod en maatregelen om splitsing van instellingen te stimuleren. Dat zegt Jos Blank, bijzonder hoogleraar Productiviteit Publieke Sector aan de Erasmus Universiteit Rotterdam vanmiddag in zijn oratie ‘Illusies over fusies’.
Blank, econometrist van huis uit, stelde op basis van bestaande literatuur vast dat schaalvergroting van instellingen in de publieke sector aanvankelijk economisch voordeel oplevert doordat de kosten dalen, maar dat het effect voorbij een bepaald punt averechts is. Hij maakte schattingen van de optimale schaal van onder meer ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen en huisartsenpraktijken.
Zijn conclusie is dat het gemiddelde Nederlandse ziekenhuis momenteel ongeveer twee maal zo groot is als het idealiter zou moeten zijn en het gemiddelde verpleeg- of verzorgingshuis zelfs vier maal te groot is. Hier komt volgens de hoogleraar nog bij dat de schaalvergroting de bereikbaarheid en toegankelijkheid voor patiënten heeft verslechterd en dat er weinig bewijs is voor de vaak genoemde kwaliteitsvoordelen. Fusies dienen zodoende geen enkel maatschappelijk doel meer, zegt Blank vandaag in Skipr.
Concluderend zegt Blank in zijn oratie dat verdere fusies van ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen alleen nog moeten worden toegestaan op basis van omgekeerde bewijslast: fusiepartners moeten onomstotelijk kunnen aantonen dat de maatschappelijke baten positief zijn. In de huisartsenzorg kan schaalvergroting nog wel economische voordelen opleveren, aldus de hoogleraar.
Lieke de Kwant
- De oratie Illusies over fusies van Jos Blank
- Meer informatie over de leerstoel Productiviteit Publieke Sector, gefanincierd door kenniscentrum CAOP
Lees ook:
- ACM verbiedt ziekenhuisfusie (15 juli 2015)

W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland
Het is waarschijnlijk economisch ook veel handiger om Nederland tot een dictatuur te maken. Al die democratische beslissingswegen kosten veel tijd en veel geld. Maar willen we dat? Ik in elk geval niet.
Kijken we nu niet veel te veel met de economisc...he bril naar de gezondheidszorg? En wordt er niet te veel met statistieken gewerkt? Is meten altijd wel weten? Waar is het verhaal dat verteld kan worden over de zorg en hoe kunnen we elkaar gewoon vertellen wat anders kan. Volgens mij kan de zorgmedewerker u zo vertellen welke zorginstelling goed werkt en welke niet. Het heeft gedeeltelijk met schaalvergroting te maken, want schaalvergroting schept afstand in een organisatie tussen werkvloer en hoogste management, maar het heeft ook te maken met visie en bereidwilligheid om te luisteren van juist dat hoge management. Laten we eens gaan luisteren nar de verhalen die hierover worden verteld, zaterdag a.s. is er zo'n moment.
W. van der Pol
ziekenhuisapotheker en counselor, Delft
Dit soort mode-onderwerpen gaan voorbij aan het feit dat de huidige ziekenhuizen zelf voortgekomen zijn uit eerdere fusies, zelfs meerdere. Je moet er toch niet aan denken om weer terug te gaan in de tijd met de kleinere ziekenhuizen.? Wat je wel van... al die fusies kan leren is de verwarring en onrust die het met zich meebrengt en de illusie van schaalvergroting en kwaliteitsverbetering, terwijl het eigenlijk zou moeten gaan om de kracht van goed samenwerken. Wanneer dat lukt, mag het voor mijn part een fusie heten en niet omgekeerd.
te Gussinklo
Voormalig Internist, ZWOLLE Nederland
Heel prettig dat we nu uit onverdachte wetenschappelijke kring horen wat velen al hebben ervaren of gedacht. Zonder tegenbericht veronderstel ik dat hier lessen uit getrokken worden. Wel wat laat.... Had dat onderzoek niet eerder kunnen plaats vinden...?
http://www.dutchbuttonworks.com/2009/12/meavita-en-meaculpa/