De disfunctionerende dokter
Dokter in de fout
2 reacties
De disfunctionerende dokter, Rob Slappendel e.a., Sunshine Dreams, 117 blz., 28 euro.
In De disfunctionerende dokter worden uiteenlopende casussen beschreven van medisch specialisten die in de fout gingen. De casuïstiek is gebaseerd op de ervaringen van de drie auteurs in hun functies als medisch manager en arbeidsjurist.
De verhalen zijn herkenbaar (enkele werden als praktijkperikelen gepubliceerd in Medisch Contact); denk aan alcoholmisbruik, seksuele intimidatie en verwisseling van medicatie. Na elke situatie vatten de auteurs kort samen welke maatregelen er zijn genomen en of de afhandeling misschien beter had gekund. Je leest het boekje in een paar uur uit; de letters zijn groot en de verhalen vaak grappig. Het is jammer dat de auteurs niet net iets verder de diepte in gaan: de gegeven oplossing ligt meestal erg voor de hand.
RM van Haastert
KNO-arts, HOORN NH
Dat we van fouten moeten leren is een punt dat niet ter discussie staat. Dat geldt voor artsen maar ik hoop dat dit voor alle beroepsgroepen geldt. In dat kader intrigeert de subtitel van dit boekwerk me; 'Wat moet de bestuurder doen als het medisch ...misgaat?' Ik denk dat er ook een markt zou zijn voor een boek met als uitgangspunt 'Wat moet de medicus doen als het bestuurlijk mis gaat?'
Jan Keppel Hesselink
arts-pijnbehandelaar, Bosch en Duin
Boeiend natuurlijk, een van de vele boeken over het disfunctioneren van de arts. Naast vele anderen over het disfunctioneren van de farmaceutische industrie en de ziekenhuizen. Hoeveel doden we kunnen vermijden door bijwerkingen van geneesmiddelen. A...llemaal elementen die het Beeld van de Gezondheidszorg bij het publiek kleuren. En die bijdragen aan de postmoderne cultuur van 'de arts heeft ook maar gewoon een mening', en 'maar ik zie het heel anders', zoals we van uit de anti-vaccinatie debatten hebben mogen leren.
Vanuit de humanistische psychologie in de vorige eeuw is al een roep gekomen om juist de positieve casuïstiek te bestuderen, om de te kijken wat we daarvan kunnen leren. Ten eerste is het leermoment vermoedelijk veel groter, omdat het opbouwen en constructief is. Ten tweede is het geen olie op het maatschappelijke vuur van 'de deconstructie van de geneeskunde'. Het lijkt me een aandachtspuntje.