
Samen sterk…
Een alpenweide in de Dolomieten, tientallen spelende bergmarmotten, een achtergrond van imposante rotspartijen, vrolijk
Een alpenweide in de Dolomieten, tientallen spelende bergmarmotten, een achtergrond van imposante rotspartijen, vrolijk
Mag een minderjarige chemotherapie weigeren? Die vraag speelde onlangs bij de twaalfjarige David, die aan een hersentumor was geopereerd, maar daarna aanvullende chemotherapie weigerde.
Als vertrekkend minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft u een strategische zet gedaan door de positie van informateur te vervullen. Meer invloed op je nalatenschap door het begeleiden van een nieuwe formatie met bijbehorend regeerakkoord, is haast niet denkbaar. Chapeau!
Een dagelijks terugkerend fenomeen in de spreekkamer van de bedrijfsarts: werkenden die richting hun pensioen vastlopen, simpelweg omdat ze hun werk, zowel mentaal als fysiek, niet meer volhouden. Degenen die hier het meest onder lijden zijn de lager opgeleiden in de ‘zware beroepen’, maar het speelt zeker ook bij anderen.
Werken is gezond, maar om nu en in de toekomst gezond te kunnen blijven werken, hebben we dokters nodig die zich hiervoor inzetten. Toch is bedrijfsgeneeskunde nog altijd geen populair specialisme.
Hoe belangrijk is betaalde of onbetaalde arbeid voor de patiënt? Die vraag blijft actueel. En wat werk betreft geldt voor veel curatieve collega’s nog steeds: onbekend maakt onbemind.
Vandaag, 28 april, is het Workers Memorial Day. Deze dag werd 20 jaar geleden bij de Verenigde Naties uitgeroepen tot gedenkdag voor de werkenden die als gevolg van hun werk om het leven zijn gekomen. In Nederland zijn dat er jaarlijks 3000.
Om beroepsziekten te signaleren en te monitoren is de meldplicht ingevoerd. Een mooi concept om trends en vermoedens uit de praktijk op te vangen waarmee we ook de zeldzamere risico’s eerder op de radar krijgen. Echter, in de praktijk functioneert dit systeem niet.
Een onafhankelijk instituut voor beroepsziekten is het onderzoeken waard, vindt bedrijfsartsenvereniging NVAB. Mensen zouden…
Het medisch beroepsgeheim staat in toenemende mate onder druk. Steeds vaker wordt het weggezet als een belemmering.
‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’, zei Tinka van Vuuren, hoogleraar vitaliteitsmanagement.
Op het moment dat ik mij weer eens erger omdat ik een huisarts telefonisch niet kan bereiken over een gezamenlijke patiënt, krijg ik een twitterbericht van Medisch Contact binnen.
Zomaar een casus deze week uit mijn spreekuur bij een thuiszorginstelling.
Het zit er weer op: zelfanalyse, feedback verzamelen en daarna het opstellen van mijn persoonlijke kwaliteitsagenda voor de komende jaren. Natuurlijk best een klus, maar stiekem leuk, leerzaam en inspirerend.
Ik berichtte u al eerder: de toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg is een druk besproken onderwerp binnen en buiten het domein.
Het was jaren geleden dat ik voor het laatst een popconcert bezocht: kleine kinderen, drukte met bestuurswerk, wat meer belangstelling voor klassieke muziek.
Weet u het nog, inmiddels 30 jaar geleden? ‘Als ik de baas zou zijn van het journaal? Dan werd meteen het nieuws een heel stuk positiever.’
Een herfstige maandag. Zware storm, windkracht 11. Ook binnen probeert de vakbond storm te veroorzaken met de publicatie over het Meldpunt Verzuimbegeleiding.
Wist u dat… we wat misplaatst arrogant doen in Nederland over de zorg voor arbeidsomstandigheden in de rest van de wereld maar dat Nederland ondanks een aanpassing van de Arbowet in 2005 nog steeds niet voldoet aan de Europese kaderrichtlijn?
De afgelopen weken heb ik weer enkele keren mogen optreden bij de opleidingen voor bedrijfsartsen.
Vorig najaar stelde de NVAB tien kernwaarden van de bedrijfsarts vast. Goede bedrijfsgezondheidszorg is en blijft van belang, maar wat is precies goede bedrijfsgezondheidszorg?
Klinische arbeidsgeneeskunde, bedoeld voor patiënten met complexe arbeidsgerelateerde gezondheidsproblemen, krijgt in Nederland moeilijk voet aan de grond. Onder andere omdat de financiering niet goed geregeld is. Terwijl deze aanvullende tweedelijnszorg juist veel kosten kan besparen.
Je bent alle dagen intensief met je vak bezig. Je kent het van haver tot gort. Je bent trots op je vak omdat het bijdraagt aan de gezondheid van werkenden.