
Hoe meer opties, des te groter de spijt
Met de opkomst van samen beslissen komt de verantwoordelijkheid voor de behandeling ook deels bij de patiënt te liggen. Kan de dokter voorkomen dat de patiënt spijt krijgt van zijn medische beslissingen?
Met de opkomst van samen beslissen komt de verantwoordelijkheid voor de behandeling ook deels bij de patiënt te liggen. Kan de dokter voorkomen dat de patiënt spijt krijgt van zijn medische beslissingen?
Het reglement van de regionale tuchtcolleges voor de gezondheidszorg is sinds april dit jaar aangepast. Dat van het Centraal Tuchtcollege is ongewijzigd gebleven. Aanleiding was de wetswijziging die het aantal regionale tuchtcolleges terugbracht van vijf naar drie colleges.
Zo af en toe geeft het Centraal Tuchtcollege aan het gezondheidsrecht een wending. Eerder voorbeeld is de invulling van de regiebehandelaar en vandaag in deze rubriek het gebruik van het medisch dossier bij het verweer tegen klachten. De patiënt in deze zaak had de waarnemer van haar huisarts in het gezondheidscentrum aangeklaagd.
Een expertteam bracht in kaart wat nodig is om reguliere en covidziekenhuiszorg op peil te houden bij een nieuwe golf. Met het devies ‘instroom beperken en uitstroom bevorderen’ mag de eerste lijn de borst natmaken.
De ic-afdeling van Gelre ziekenhuizen doet als expertisecentrum al ruim 20 jaar onderzoek naar de langetermijneffecten van intensive care-behandeling op welzijn en fysieke toestand van patiënten. Peter Spronk, intensivist in het Gelre, zamelt met de Stichting Buitenruimte Gelre IC geld in voor een serre en een daktuin bij de ic.
De kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst tussen een internist-oncoloog en het Radboudumc per 1 augustus 2022 ontbonden. Het ziekenhuis moet daarbij een vergoeding van 375 duizend euro betalen, naast de wettelijke ontslagvergoeding van ruim 40 duizend euro.
Oud-longarts Mariska Koster blogt over haar verbijstering dat in haar behandeling van borstkanker zo weinig ruimte is voor op maat gesneden zorg. ‘Als arts was ik geen haar beter.’
Bart Takkenberg is mdl-arts en zet zich in voor het terugdringen van complicaties door drankgebruik. Hij zit aan de alcoholtafel. De alcoholtafel van het Nationaal Preventieakkoord wel te verstaan.
De man die deze klacht indiende, was gewond geraakt aan zijn hoofd tijdens een demonstratie tegen het coronabeleid. Met een vriend en nog wat mensen meldt hij zich bij het ziekenhuis. Aan de deur wordt hij tegengehouden omdat hij geen mondkapje wil dragen, maar dit is verplicht volgens de ziekenhuisregels. De SEH-arts uit deze zaak komt naar de deur, maakt een inschatting van de ernst en besluit de man niet te behandelen.
Niemand is tegen het idee dat de patiënt centraal moet staan. De kersverse hoogleraar patiëntenwetenschappen Hester van de Bovenkamp onderzoekt de obstakels in de spreekkamer, maar ook in de organisatie van de zorg en bij beleidsmakers.
Sinds dit studiejaar zitten geneeskundestudenten uit Utrecht samen in de collegebanken met studenten voeding en gezondheid van de Wageningen Universiteit. Utrecht gaat nauwer samenwerken met de universiteiten van Wageningen en Eindhoven.
Een 68-jarige man valt van een wenteltrap ruggelings naar beneden. Zijn hoofd wordt niet geraakt, maar hij heeft veel pijn en moeite met ademhalen. De assistente van de huisartsenpost adviseert in overleg met een andere arts pijnstilling. Als de aangeklaagde huisarts uit deze zaak start met werken, legt de assistente de zaak aan haar voor. Volgens de patiënt is hij even buiten westen geweest, maar de assistente denkt dat hij toen even niet kon praten door de pijn.
Verwijzing naar de ggz en de inzet van tolken in ziekenhuizen en in de ggz vormen ernstige knelpunten in de zorg die asielzoekers en vluchtelingen in asielzoekerscentra (azc’s) krijgen. Die zorg is verder over het algemeen goed geregeld, concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een rapport.
Aanleiding waren de veroordelingen van naziartsen tijdens de Neurenbergprocessen voor experimenten met mensen in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Die code is een belangrijk document waarin voor het eerst regels werden vastgelegd voor het onderzoek op mensen’, zegt emeritus hoogleraar kindergeneeskunde Henk Visser van het Erasmus MC.
De zorgvuldigheidseisen in het wetsvoorstel voltooid leven van voormalig D66-Kamerlid Pia Dijkstra bieden onvoldoende bescherming tegen onvrijwillige, overhaaste of onvoldoende geïnformeerde beslissingen over het levenseinde. Dat stelt de Raad van State in een vandaag openbaar gemaakt advies.
Een vrouw krijgt in 2005 een CVA en in het beeldvormende traject dat daarop volgt, komen wittestofafwijkingen in de hersenen naar voren. Een collega van de later aanklaagde neuroloog concludeerde destijds dat sprake was van een CVA en dat er geen aanwijzingen waren voor multiple sclerose (MS).
Behandeling van kanker kan effect hebben op de seksuele gezondheid van de patiënt. Maar het is voor veel artsen geen routine om hiernaar te vragen, concludeert uroloog in opleiding Esmée Krouwel in haar proefschrift.
Nederlandse ziekenhuizen die gebruikmaken van het informatiesysteem van ChipSoft, vinden dit te duur, maar overstappen naar een ander systeem kost te veel werk en geld. Dat blijkt uit een artikel van dagblad NRC dat rondging bij tien artsen en bestuurders van ziekenhuizen die werken met ChipSoft.
Zorgverleners en patiënten met diabetes zien de noodzaak van een leefstijlaanpak vaak verschillend. Dat blijkt uit een onderzoek van Yvo Sijpkens, internist in Haaglanden Medisch Centrum en Gerda Pot en Peter Voshol, onderzoekers van het Louis Bolk Instituut.
In deze zaak behandelt de huisarts een oude dame met oedeem in de benen. Bij een huisbezoek reageert de vrouw stug en afwerend. ‘Moeizame visite. Er lijkt onvrede’, noteert de huisarts. Dan gaat de vrouw plots naar een andere huisarts en dient haar dochter een klacht in tegen de huisarts. Die vraagt zich af of de inmiddels overleden patiënt zelf wel achter de klacht stond en stelt dat de klacht van de dochter niet in behandeling moet worden genomen. Maar de tuchtrechter neemt aan dat de klacht volgens de wil van de patiënt is.
Toen afgelopen jaar het Holocaust Namenmonument in Amsterdam werd onthuld, ontwikkelde de KNMG samen met hoogleraar medische geschiedenis Mart van Lieburg een reizende tentoonstelling over de honderden Joodse artsen en geneeskundestudenten die vanuit Nederland in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.
Revalidatieartsen sturen een brandbrief aan minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind: laat de Autoriteit Persoonsgegevens iets doen aan de barrières die zorgverzekeraars opwerpen om ongecontracteerde medisch-specialistische revalidatie te vergoeden.
Deze aangeklaagde huisarts was op vrijdag 6 november 2020 waarnemer in wel vier praktijken tegelijk, zonder dat hem dat helemaal duidelijk was. De patiënt van de arts had een ernstige spierziekte en was meervoudig gehandicapt. Om 16.00 uur belt de assistente van een van de andere praktijken naar de assistente van de praktijk waar de waarnemer aan het werk was.
Een regionale organisatie van huisartsen hield na de pensionering van een collega diens praktijk in Winterswijk overeind met waarnemers. Een jaar na het vertrek is een nieuwe praktijkhouder gevonden.
De verjaringstermijn van een tuchtklacht tegen een zorgverlener moet omlaag van tien naar vijf jaar. Dat stellen de Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg in hun jaarverslag over 2021.