Gezwollen oog na getrokken kies
1 reactie
Een 46-jarige man komt bij de oogarts vanwege een rood, gezwollen rechterooglid, niet reagerend op orale amoxicilline-clavulaanzuur (zie foto 1). Tien dagen daarvoor is zijn kies getrokken.
Het oog zelf is niet pijnlijk, wel heeft hij hoofdpijn boven zijn rechteroog. Met dit oog kan hij alleen handbewegingen waarnemen. Bij lichamelijk onderzoek heeft hij proptosis en oedeem van de oogleden, met forse chemosis en pusuitvloed (zie foto 2). De pupil reageert minimaal op licht.
Vanwege de bedreigde visus onderging hij direct een canthotomie (doorsnijding van de canthus externus, red.). Op een CT-scan zagen we dat de infectie uitbreidde naar intraorbitaal met induratie van het intraconale vet en intraorbitale abcessen. Er was proptosis met tractie op de nervus opticus. Opvallend was het bijkomende defect in de rechtermaxilla (veroorzaakt door de kiesextractie), vanwaaruit de infectie is ontstaan. We startten met intraveneus amoxicilline-clavulaanzuur, waarop de cellulitis geleidelijk herstelde. Het oog werd helaas alsnog blind door een centrale retinale arterieocclusie, een zeldzame complicatie bij postseptale cellulitis.
Orbitale cellulitis is een infectie van de weke delen in de orbita. De meestvoorkomende verwekkers zijn Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae en Streptococcus-species. Men onderscheidt pre- en postseptale cellulitis, op basis van de locatie ten opzichte van het orbitale septum. Postseptale cellulitis breidt zich per definitie postseptaal uit; bij preseptale cellulitis zijn geen intraorbitale structuren betrokken.
Postseptale cellulitis is een spoedeisend ziektebeeld en veroorzaakt oogheelkundige symptomen, zoals visusdaling, kleurzien- en oogbewegingsstoornissen. Tevens ontstaat bij compressie op de nervus opticus een relatief afferent pupildefect, aan te tonen middels de swinging-flashlight test. Hierbij wordt licht afwisselend in beide ogen geschenen, wat leidt tot bilaterale constrictie bij belichting van het niet-aangedane oog, gevolgd door bilaterale dilatatie bij belichting van het aangedane oog. Complicaties van postseptale cellulitis zijn blindheid, sinus-cavernosustrombose en intracerebrale uitbreiding. Derhalve moet bij verdenking op postseptale cellulitis direct verwezen worden naar een oogarts, voor behandeling met intraveneuze antibiotica en bij bedreigde visus ontlasting van eventuele subperiostale/orbitale abcessen.
auteurs
Fenna Beeren, coassistent interne geneeskunde, Rijnstate, Arnhem
Marie Louise Bernsen, aios radiologie, Rijnstate, Arnhem
Thijs Westland, oogarts, Rijnstate, Arnhem
Robert-Jan Hassing, internist-infectioloog, Rijnstate, Arnhem
Adham de Kok, AIOS interne geneeskunde
contact
fennabeeren@hotmail.com
cc: redactie@medischcontact.nl
ten Berge
Bedrijfsarts
Kon er nog een verklaring worden gevonden waarom deze patient pas na 10 dagen in het ziekenhuis kwam?