Een splinter?
Plaats een reactieOp de polikliniek van het ziekenhuis in Duayaw-Nkwanta (Ghana) zagen wij een jongen van 12 jaar oud met een verband om zijn linkerbovenarm. Zijn voorgeschiedenis vermeldt sikkelcelanemie, maar geen recent trauma. Hij had geen koorts en matige pijn. Aanvankelijk was hij behandeld door een lokale traditionele medicijnman, een ‘bonesetter’. Maar die had geen verbetering kunnen realiseren.
Bij inspectie stak er een groot botfragment anterolateraal door de huid naar buiten (afbeelding 1).
Aanvullende beeldvorming toonde een chronische osteomyelitis met een groot sekwester (afbeelding 2).
Onder algehele narcose werd het fragment verwijderd (afbeelding 3). Dezelfde dag werd de patiënt ontslagen met antibiotica (amoxicilline) en na een week zagen wij hem terug waarbij er geen klachten meer waren.
Chronische osteomyelitis wordt zeer frequent gezien in ontwikkelingslanden. De onderliggende oorzaak is vaak een s.areus of een salmonella-infectie. Vooral patiënten met sikkelcelanemie zijn kwetsbaar. Na een sikkelcelcrisis hebben deze patiënten een verminderde afweer. Patiënten met een gastro-enteritis hebben frequent een bacteriëmie met mogelijk een osteomyelitis van hematogene origine. Bij kinderen met koorts wordt frequent gedacht aan malaria en niet aan osteomyelitis. Daardoor wordt de diagnose vaak laat gesteld. Wij onderschrijven met deze casus het belang van het tijdig stellen van de diagnose osteomyelitis en een snelle behandeling.
contact:
cc: redactie@medischcontact.nl
<b>Download deze Gezien als pdf</b> Denk mee over de Gezien van volgende week- Er zijn nog geen reacties