Een pijnlijke achilleshiel
Plaats een reactieOp de academische peespoli zagen wij een 39-jarige man vanwege tendinopathie van beide achillespezen. Hij had al drie jaar last van pijnlijke en gezwollen achillespezen (foto 1).
Verschillende conservatieve behandelingen bij de huisarts en de fysiotherapeut hadden geen effect gehad. Bij lichamelijk onderzoek zagen we een forse zwelling van beide achillespezen met palpatiepijn in het middendeel.

Figuuronderschriften
Figuur 1 Forse zwelling over de gehele lengte van de rechter achillespees
Figuur 2 Sagittale T1-gewogen opname van de rechterenkel
MRI-onderzoek toont een bilaterale zwelling met heterogene signaalintensiteit en een diffuus gestippeld hyperintens patroon op zowel de T1- als T2-gewogen opnamen. Hoge signaalintensiteit op de T1-gewogen opname kan duiden op vetdeposities (foto 2). Dit radiologische beeld past bij tendineuze xanthomen in het kader van familiaire hypercholesterolemie (FH). De patiënt had geen positieve familieanamnese en het cholesterol was nog niet eerder getest. Om de diagnose te bevestigen, werd vervolgens laboratoriumonderzoek verricht dat een verhoogd totaal cholesterol toonde van 11,5 mmol/l (<7,1) en LDL-cholesterol van 9,1 mmol/l (<4,4). Wij startten een behandeling met simvastatine.
Tendineuze xanthomen komen regelmatig voor bij FH, voornamelijk bilateraal in de achillespezen. Xanthomen ontstaan door accumulatie van lipiderijke macrofagen, reuscellen en andere inflammatoire cellen als gevolg van LDL-depositie in weefsel. Na normalisering van het cholesterolniveau verdwijnen de meeste afwijkingen geleidelijk. Het vroegtijdig diagnosticeren en behandelen is zeer belangrijk, omdat dit progressie van de ziekte voorkomt of vertraagt, inclusief de cardiovasculaire complicaties. Na drie maanden simvastatinegebruik zijn de klachten van deze patiënt intussen afgenomen.
Myrthe Menting, aios radiologie, afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, Erasmus MC, Rotterdam
Robert-Jan de Vos, sportarts, universitair sportmedisch centrum, afdeling Orthopedie, Erasmus MC, Rotterdam
David Hanff, radioloog, afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, Erasmus MC, Rotterdam
contact
cc: redactie@medischcontact.nl
download deze gezien (pdf)Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek?
Stuur tekst (max. 300 woorden) en beeld naar redactie@medischcontact.nl.
Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek Canon van de geneeskunde in Nederland.
- Er zijn nog geen reacties