Een knoop in de navelstreng
Plaats een reactie
Een 35-jarige patiënte (gravida 1 para 0) was zwanger van een tweeling. Beide foetussen zaten in één chorion, maar elk met een eigen amnion of vruchtvlies. Bij een amenorroeduur van 24 weken en 2 dagen werd tijdens een reguliere controle vastgesteld dat beide kinderen waren overleden. Alle eerdere prenatale controles waren goed. Echografisch was er geen twijfel over de chorioniciteit en waren er geen aanwijzingen voor het tweelingtransfusiesyndroom. Anamnestisch en in het aanvullend laboratoriumonderzoek waren er geen aanknopingspunten voor de oorzaak van de intra-uteriene sterfte.
Bij een amenorroeduur van 25 weken en 0 dagen werd patiënte ingeleid. De vliezen van kind 1 braken spontaan, de vliezen van kind 2 zijn niet artificieel gebroken en ook het moment van spontaan breken is niet opgemerkt. Patiënte beviel vaginaal van een dochter (522 g) in hoofdligging en een dochter (640 g) in stuitligging. De placenta volgde spontaan.
Opvallend aan de placenta was een verwikkeling van beide navelstrengen met een complexe ware knoop (zie foto). Dat zou niet mogelijk moeten zijn omdat er bij een monochoriale diamniotische gemelli een tussenschot tussen beide kinderen en navelstrengen is. Macroscopisch waren resten van het tussenschot zichtbaar. Histopathologisch onderzoek bevestigde de aanwezigheid van een tussenschot.
In retrospect was bij een amenorroeduur van 22 weken en 3 dagen het tussenschot echografisch lastig te vervolgen en was het opvallend beweeglijk. De doorstromingsprofielen waren lastig te meten doordat beide navelstrengen dicht op elkaar zaten.
In deze casus wordt een intra-uteriene sterfte van een monochoriale diamniotische gemelli beschreven als gevolg van afgesloten navelstrengen door windingen en knopen. Dit is gebeurd na een spontane ruptuur van het tussenschot, dat maakte dat de kinderen vrij om elkaar heen konden bewegen in de uterus. In de literatuur zijn maar enkele casussen beschreven van een spontane ruptuur van het tussenschot bij een tweelingzwangerschap.
auteurs
Nienke van Welie, aios gynaecologie, OLVG, Amsterdam
Leonie van Rheenen-Flach, gynaecoloog, OLVG, Amsterdam
contact
n.vanwelie@olvg.nl
cc: redactie@medischcontact.nl
- Er zijn nog geen reacties