Longgeneeskunde
Het beroep
De longarts houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van aandoeningen van het ademhalingsstelsel. Hiertoe behoren de hogere en lagere luchtwegen, de longen en de ademhalingsmusculatuur. Voor de diagnostiek van dergelijke aandoeningen staat de longarts een groot aantal invasieve en niet-invasieve technieken ter beschikking, zoals bronchoscopie, longfunctieonderzoek en diverse beeldvormende technieken. Uiteraard is voor de longarts de stethoscoop van groot belang om naar de verschillende longgeluiden te luisteren bij zijn/haar patiënten. Het vele patiëntencontact, de patiëntenpopulatie (met soms grote behoefte aan voorlichting en begeleiding) en het overleg met andere disciplines worden door longartsen als meest aantrekkelijke aspecten van hun vak genoemd.
De opleiding
De eerste twee jaar van de opleiding 'longziekten en tuberculose' bestaat uit interne geneeskunde en bestaat uit algemene interne geneeskunde. Daarna volgen vier jaar opleiding in de longziekten en tuberculose en worden ingedeeld in verplichte en facultatieve opleidingsstages, bijvoorbeeld bacteriologie, cardiologie, consultatiebureau, immunologie/allergologie, kindergeneeskunde, pathologische anatomie, nucleaire geneeskunde en/of tuberculose. De tijdsduur voor deze stages bedraagt in het algemeen tenminste twee en ten hoogste vier maanden. Tijdens de opleiding dient de assistent tenminste eenmaal een voordracht te houden of een wetenschappelijk artikel te publiceren.
De opleiding duurt 6 jaar, waarvan 2 jaar interne geneeskunde en 4 jaar longziekten en tuberculose. Er zijn 45 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina longziekten en tuberculose op KNMG Opleiding en Registratie.
- De Nederlandse vereniging van artsen voor longziekten en tuberculose (NVALT).
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Dekkerswald 1913-2022
In 1913 opende Dekkerswald in Groesbeek: een sanatorium voor patiënten met tbc. Na ruim een eeuw is daar onlangs een eind gekomen aan de zorg voor longpatiënten. Zij worden voortaan opgenomen in een nieuw gebouw op het terrein van het Radboudumc in Nijmegen.
-
RIVM: ‘Bewoners in de buurt van Tata krijgen vaker hartmedicijnen’
Mensen die dicht bij staalfabriek Tata Steel wonen krijgen vaker medicijnen tegen hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes dan mensen buiten de regio IJmond, concludeert het RIVM na onderzoek.
-
Effectieve preventie COPD: betrek lokale gemeenschap
Preventieprogramma’s die rekening houden met de lokale gebruiken en opvattingen over chronische longziektes zoals COPD, dragen sterk bij aan het verminderen ervan.
-
Aantal tbc-patiënten in Nederland gestegen
Het aantal mensen met tuberculose (tbc) in Nederland is vorig jaar gestegen, meldt het RIVM. In totaal ging het om 680 tbc-patiënten, 9 procent meer dan in 2020. Het RIVM telde 141 gevallen van open tbc.
-
De adem, een besluit
De autobiografische novellen De adem, een besluit en De kou, een isolement van Thomas Bernhard (1931-1989) gaan over zijn verblijf in het ziekenhuis en sanatorium op verdenking van tuberculose. De Adem, een besluit, gepubliceerd in 1978, kent geen hoofdstukindeling en heeft geen alinea’s. Het kost de lezer daarom enige tijd om het ritme van de schrijver te pakken te krijgen. Zit je eenmaal in het ritme, dan leest het boek als een trein – zij het een trein die op weg lijkt naar het einde.