Coschappen
Op sommige universiteiten begin je al in je derde jaar met de coschappen, op andere universiteiten begin je hier pas in je vierde jaar mee.
Op deze pagina lees je welke coschappen er zijn, wat je rechten zijn als coassistent en hoe andere studenten het begin van hun coschappen beleefden.
Coschappen
De invulling en duur van de coschappen verschilt per universiteit. De totale duur van de coschappen is ongeveer twee jaar inclusief wetenschappelijke stage. Tijdens de coschappen leer je zelfstandig patiëntenzorg verlenen. Je oefent het afnemen van anamnese, uitvoeren van het lichamelijk onderzoek, maken van een differentiaaldiagnose en een plan maken voor verder onderzoek of behandeling. Je werkt altijd onder supervisie en verantwoordelijkheid van een arts. Aan de meeste universiteiten worden de coschappen afgesloten met een zogenaamd oudste coschap of met een semi-arts stage, waarin je vrijwel zelfstandig functioneert. Aan veel coschappen is een introductiedag of een voorweek en een terugkomdag of naweek gekoppeld.
Richtlijnen positie coassistenten
In de Richtlijnen voor de regeling van de positie van studenten geneeskunde in de klinische praktijk van maart 2009 zijn alle rechten en plichten van de coassistent vastgelegd. Ook vind je er de rechten en plichten van degenen die betrokken zijn bij de coschappen. De Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU) heeft de richtlijn opgesteld. Het LOCA heeft deze richtlijn geëvalueerd. Per faculteit zijn deze landelijke richtlijnen verder uitgewerkt.
Hepatitis en HIV
Als student geneeskunde loop je door de aard van je studie, met name door patiëntencontact, een risico om besmet te raken met micro-organismen. Ook patiënten kunnen besmet raken door het contact met studenten. In juni 2002 bracht de Inspectie van de Gezondheidszorg een advies uit over de noodzaak van vaccinatie tegen Hepatitis B vóórdat de student patiëntencontact aangaat. De kosten van deze verplichte hepatitis B vaccinatie worden betaald door de UMC's.
Welke maatregelen moet je nu verder ter preventie van besmetting nemen als je co-schappen gaat lopen? Het Protocol Infectiepreventie Medisch Onderwijs van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) geeft algemene en specifieke richtlijnen om dergelijke besmettingen te voorkomen.
Kijk ook eens op de site van het Ministerie van Sociale Zaken voor algemene informatie over Hepatitis B >>Meer weten over de preventie van HIV transmissie bij stages in het buitenland? >>
Werktijdenregeling
Naast de Arbeidstijdenwet geldt het Arbeidstijdenbesluit waarin de aanvullingen en uitzonderingen op de Arbeidstijdenwet zijn opgenomen. Deze gelden voor bepaalde categorieën werknemers, waaronder co-assistenten.
Studeren in deeltijd
De bachelor geneeskunde kun je niet in deeltijd volgen. De co-schappen als onderdeel van de master wel. Er bestaan allerlei redenen in de fase van de co-schappen om de studie in deeltijd te volgen. Voorbeelden zijn ouderschap, zwangerschap of zorg voor een ziek familielid. Ook topsport kan een reden zijn. Met ingang van september 2005 is de regeling ingegaan die dit mogelijk maakt. Het artikel Co-schap in deeltijd (MC 60, 2005, 1300-1303) geeft meer informatie over co-schappen lopen in deeltijd. Informeer ook bij je eigen faculteit naar de mogelijkheden.