Belangstelling voor geneeskundeopleiding bij bijna alle faculteiten gedaald
6 reactiesVoor het derde jaar op rij willen minder aankomend studenten geneeskunde studeren. Voor de decentrale selectie voor aankomend collegejaar meldden zich 9705 kandidaten bij Studielink; bijna 400 minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rondgang van Medisch Contact langs de acht geneeskundefaculteiten.
‘Het is onbekend waar de afgenomen belangstelling voor de studie geneeskunde precies door wordt veroorzaakt, want daar hebben we geen onderzoek naar gedaan’, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). ‘Wel is er sinds 2021 in het algemeen een afname te zien in de instroom voor bacheloropleidingen in het wetenschappelijk onderwijs. En dat zou iets te maken kunnen hebben met een daling sinds 2020 in het aantal scholieren dat een vwo-diploma haalt. Het lijkt erop dat de belangstelling voor de studie geneeskunde meegaat in die trend.’
Afname het sterkst in Amsterdam
Bijna alle faculteiten hebben te maken met een afname van het aantal kandidaten dat meedeed aan de decentrale selectie. Deze afname is het sterkst bij de twee geneeskundefaculteiten in Amsterdam, die van alle faculteiten de minste aanmeldingen kregen. Bij de Vrije Universiteit deden 217 minder personen mee met de selectie dan vorig jaar en bij de Universiteit van Amsterdam 163 minder. Desgevraagd hebben de woordvoerders van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam er geen verklaring voor dat de afname bij deze faculteiten het sterkst is.
De enige faculteit waar het aantal aanmeldingen voor de decentrale selectie wél steeg was die in Leiden. De NFU-woordvoerder denkt dat dit te maken heeft met kansberekening door aankomend studenten, omdat het aantal aanmeldingen voor de selectie daar vorig jaar juist het laagst was. De meest populaire faculteiten onder aankomend studenten zijn Maastricht, Groningen en Utrecht.
Afhakers
Bij elkaar meldden zich 9705 kandidaten aan bij Studielink voor de decentrale selectie. Bijna 1300 kandidaten haken al af vóórdat de decentrale selectie is begonnen. In Maastricht is het aantal afhakers voorafgaand aan de selectie met 411 het hoogst. Tijdens de selectie hanteert een deel van de faculteiten meer dan één ronde. Daardoor valt bij sommige faculteiten een deel van de kandidaten af tijdens de selectie. Dat aantal is in Maastricht en in Leiden het hoogst. Voor alle kandidaten die de gehéle selectie afronden is de kans op toelating tot de opleiding daardoor met 63 procent het hoogst in Leiden. De kans op toelating is met 26,2 procent het laagst in Utrecht.
67 procent van de kandidaten die zijn gerangschikt voor de geneeskundeopleiding is vrouw. Het hoogste aantal vrouwen is aankomend studiejaar te vinden in Rotterdam en Maastricht. Leiden is dan met 40 procent de faculteit met in verhouding de meeste mannen in het eerste jaar.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
J.M. Ros
bedrijfsarts, Winsum
Is de daling in Amsterdam niet ook gevolg van het schrikbeeld een kamer te moeten huren tegen belachelijke prijzen? Iets wat wellicht landelijk op meer plekken speelt...
W.L.J. van Belle
Specialist ouderengeneeskunde
Zelfs als je ons vak interessant vind en niet voor het grote geld gaat is er een makkelijker weg. Met (nu nog bijna) dezelfde bevoegdheden als een arts met specialisatie: VS of PA.
Ja, ik begrijp de terug loop in aanmelden wel.
M.F.A. Nicolaije
Vaccinatiearts, Geldrop
In de laatste tabel, Man-Vrouw verhouding 2023-2024, "Rotterdam gerangschikte kandidaten" viel me het percentage mannen op omdat het zo laag was met 18,1%. Dat moet vermoedelijk 28,1% zijn, omdat er anders 10% mist. Nog steeds laag, maar een stuk min...der extreem.
J. Wind
huisarts, Wijk & Aalburg
Zoals Bart Bruijn het ziet & beschrijft, klopt het helemaal! Ik vind het zelf ook begrijpelijk, en dus niet erg, dat geen van mijn 3 kinderen geneeskunde is gaan studeren. Wel jammer dat 'het dus in deze wereld zo moet gaan.....'; het wordt er niet b...eter op.
Huisarts, Streefkerk
Bart Bruijn
Bizar dat niemand lijkt te willen snappen hoe dit nu komt.
Als je dagelijks ziet, dat de grootste nitwits op de grootste bullshitbaantjes waarvoor je niets hoeft te kunnen, de mooiste salarissen krijgen voor helemaal niets, dan geef...t dat een signaal. Als je vervolgens dagelijks ziet dat er naar die windbuilen ook nog met veel attentie wordt geluisterd bij alle onderwerpen die je maar kunt verzinnen en dat er eigenlijk geen vragen worden gesteld aan diegenen die met heel veel moeite en inzet zich hebben ingespannen om werkelijk wat te kunnen, dan begint het vaak wel duidelijk te worden.
Als je dan bovendien ziet dat het voornamelijk blaaskaken zijn die beslissingen nemen over wat lieden moeten doen die het echte werk kunnen doen en dat je voor het nemen van die beslissingen helemaal niets hoeft te kunnen, dan kan ik mij niet verbazen over de keuze van onze jonge mensen.
Want waarom zou je nog met veel moeite, frustratie en tegen hoge kosten een zware studie gaan doen, als je met een pretstudie en zonder enig talent of kennis het verst kan komen?
Nee, ik verbaas me hier helemaal niet over.
L.A. Bok
kinderarts
Is de instroom van de studie een afspiegeling van de maatschappij? Of van de aanmeldingen?