Opnieuw willen minder mensen geneeskunde studeren
1 reactieDe geneeskundeopleiding lijkt minder populair te worden onder aankomend studenten. Het aantal kandidaten dat aan de decentrale selectie voor komend studiejaar begon én helemaal afmaakte daalde dit jaar met 1100 ten opzichte van vorig jaar. Vorig jaar daalde dat aantal voor het eerst sinds 2015.
In totaal meldden zich 10.101 aankomend studenten bij Studielink aan voor de decentrale selectie van de acht geneeskundeopleidingen. Dat blijkt uit gegevens die Medisch Contact heeft opgevraagd bij de Opleidingscommissie Geneeskunde/NFU. Voor de decentrale selectie van vorig jaar – de huidige eerstejaars – waren er nog 10.726 aanmeldingen bij Studielink.
Stressfactoren
De oorzaak van de verminderde belangstelling voor de geneeskundeopleiding is onbekend. Vorig jaar bestond het vermoeden dat een deel van de aankomend studenten de start van de opleiding misschien een jaar uitstelde, vanwege de herinvoering van de basisbeurs per studiejaar 2023-2024. Dan zouden er dit jaar juist meer in plaats van minder aanmeldingen te verwachten zijn. ‘We kunnen er eigenlijk niks zinnigs over zeggen, omdat er geen onderzoek is gedaan naar de verminderde belangstelling’, zegt een woordvoerder van de Opleidingscommissie Geneeskunde/NFU. ‘Een mogelijke verklaring is de (mentale) impact die de coronacrisis heeft gehad op jongeren, dat moet echt niet onderschat worden. Ook andere studies zien momenteel grote fluctuaties. En mogelijk spelen ook andere maatschappelijke stressfactoren een rol, zoals klimaat, inflatie, oorlog in Oekraïne, krapte op de woningmarkt, et cetera. Het gaat gewoon niet erg goed in de wereld. Ondanks het uitzicht op een basisbeurs, zou het kunnen dat studenten hierdoor toch langer wachten met zich aanmelden. Maar het blijft gissen.’
Voor bijna alle faculteiten kwamen er minder aanmeldingen voor de decentrale selectie binnen bij Studielink, alleen bij de faculteiten in Maastricht, Rotterdam en de Vrije Universiteit in Amsterdam steeg het aantal aanmeldingen licht. En alleen in Utrecht en Rotterdam steeg het aantal kandidaten dat de decentrale selectie helemaal afrondde.
50 procent kans in Leiden
Met ruim 1800 aanmeldingen bij Studielink líjkt Maastricht de meest populaire geneeskundefaculteit, maar het aantal kandidaten dat voor de selectie besluit toch niet mee te doen of tijdens de selectie afvalt vanwege een te lage score (272), is met ruim 1100 het hoogst van alle faculteiten. Alleen in Leiden rondden minder kandidaten de decentrale selectie helemaal af, namelijk 634. Met 756 aanmeldingen bij Studielink is Leiden sowieso de minst populaire faculteit. In Leiden is de kans op toelating met bijna 50 procent het hoogst. Door de vele afhakers staat Maastricht op de tweede plek. In Utrecht rondden vergeleken met de andere faculteiten de meeste kandidaten de decentrale selectie helemaal af, waardoor de kans op toelating met 23,6 procent het laagst is.
De kans op toelating tot een van de geneeskundeopleidingen is dit jaar – door de verminderde belangstelling – met gemiddeld bijna 39 procent hoger dan in de jaren hiervoor. Vorig jaar was het 33 procent en het jaar ervoor 32 procent.
Mannen
De decentrale selectie lijkt licht in het nadeel van mannelijke kandidaten te zijn. 32,6 procent van de aankomend studenten die zich aanmelden bij Studielink is man en 31,9 procent van de gerangschikte kandidaten. In Groningen pakt de selectie het minst voordelig uit voor mannen en daalt het percentage van 32 naar 28 procent. In Leiden stijgt het percentage mannen juist van 38 naar 42 procent door de decentrale selectie.
Lees ook
-
Belangstelling voor geneeskundeopleiding bij bijna alle faculteiten gedaald
Voor het derde jaar op rij willen minder aankomend studenten geneeskunde studeren. Voor de decentrale selectie voor aankomend collegejaar meldden zich 9705 kandidaten bij Studielink; bijna 400 minder dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rondgang van Medisch Contact langs de acht geneeskundefaculteiten. lees meer
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
I.F. van Lingen
Huisarts, Hellendoorn
Ik merk dat ik blij ben dat het aantal aanmeldingen afneemt. Ons systeem is bijzonder. Zeer gemotiveerde jonge mensen worden afgewezen en mogen niet nog een keer in hun stad van voorkeur aanmelden. Dat doet iets met ze. Soms vinden ze nl goede woonru...imte in de stad van keuze en maken ze vrienden. Dat moet allemaal opnieuw als ze naar een andere plaats gaan. Zolang we het nog over 1/3 aangenomen mensen hebben zie ik alleen voordelen van het lager aantal aanmeldingen.
Dus ik vroeg me af wat was het doel van uw onderzoek? Welk probleem brengen we er mee in beeld?