ZN biedt voorschotten en vergoedingen aan bij extra kosten door corona
Plaats een reactieZorgaanbieders kunnen rekenen op voorschotten via de zorgverzekeraars als er financiële problemen ontstaan door de coronazorgverlening. Ook zullen extra kosten die zorgaanbieders maken worden vergoed door de zorgverzekeraars. Dat schrijft brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan diverse organisaties, waaronder de NVZ, NFU, LHV, ActiZ en GGZ Nederland.
De zorgverlening moet niet onnodig worden belast met financiële onzekerheden of administratieve beslommeringen, stelt ZN in de brief. Volgens de brancheorganisatie zullen de zorgverzekeraars doen wat in hun vermogen ligt om zorgaanbieders te helpen deze lastige periode door te komen en daarin hun verantwoordelijkheid nemen.
ZN stelt in de brief drie maatregelen voor. De eerste is dat middels adequate bevoorschotting door iedere zorgverzekeraar zal worden voorzien in de benodigde liquiditeit. Die bevoorschotting zal wat ZN betreft passend zijn bij de contractueel overeengekomen omzet of een zo goed mogelijke raming daarvan. Uitgegaan wordt dan van de situatie zonder corona-uitbraak. De tweede is dat de zorgverzekeraars alle extra kosten in het kader van de aanpak van corona gaan vergoeden. Dat moet dan wel gaan om kosten die (impliciet) zijn goedgekeurd in ROZ-verband en afgestemd met de meeste zorgverzekeraars. Ook geldt het voor kosten die redelijkerwijs in lijn liggen met de binnen de ROAZ gemaakte afspraken, stelt ZN. Als derde maatregel wordt er door de zorgverzekeraars en betrokken zorginstellingen gekeken naar oplossingen voor onderbenutting van capaciteit of verschuivingen binnen het zorgaanbod, bijvoorbeeld als gevolg van het uitstellen van electieve zorg.
Met de maatregelen richten de zorgverzekeraars zich allereerst op de zorgaanbieders in de basisinfrastructuur en (tijdelijke) verpleeghuizen, zo staat in de brief. Later volgt de rest van de zorgaanbieders die ook door de coronacrisis worden geraakt.
Met de brief reageert ZN op zorgen over de financiële gevolgen van de coronacrisis voor zorgaanbieders, die onder meer zijn geuit door de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen en de Landelijke Huisartsen Vereniging. Huisartsen geven aan inkomstenderving te vrezen, omdat ze veel reguliere zorg nu niet uitvoeren. Ook ervaren zij hoge kosten, onder meer doordat beschermingsmiddelen duurder zijn en vaker nodig.
lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties