NZa versoepelt regels wegens extra coronakosten
Plaats een reactieAlle face-to-faceconsulten in ziekenhuizen mogen per direct digitaal plaatsvinden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) versoepelt de regelgeving hiervoor tijdelijk vanwege de coronacrisis, zodat de kans op besmetting wordt verkleind en artsen deze digitale consulten vergoed krijgen. Daarnaast komt er een financiële regeling voor de langdurige zorg. Zorgorganisaties met financiële problemen door de crisis wordt gevraagd die bij de NZa te melden.
De regelgeving dicteert normaal dat er, voor het openen van een dbc aan het begin van een ziekenhuistraject, face-to-facecontact moet zijn tussen een patiënt en een zorgverlener die een dbc mag openen. De NZa laat weten die regelgeving dus voorlopig te verruimen, zodat alle eerste consulten digitaal mogen plaatsvinden en gedeclareerd kunnen worden. De toezichthouder hoopt dat hiermee de druk op ziekenhuizen wordt verminderd.
De versoepeling geldt per direct. De NZa overlegt nog met zorgverzekeraars en koepelpartijen over de manier waarop zulke consulten concreet geregistreerd moeten worden, en verwacht daar spoedig duidelijkheid over te kunnen geven.
Ook tuigt de NZa een nieuwe regeling op om extra kosten te dekken die zorginstellingen voor langdurige zorg maken door SARS-CoV-2. Er is voor langdurige zorg al een BRMO (bijzonder resistente micro-organismen)-regeling, die extra kosten voor deze instellingen vergoedt als zij meerkosten hebben door uitbraken van antibioticaresistente bacteriën. De nieuwe regeling is dus specifiek voor de extra kosten vanwege het isoleren en verplegen van besmette mensen als gevolg van SARS-CoV-2, maar ook voor de extra inzet van personeel hierdoor. De NZa hoopt de regeling per juli klaar te hebben, maar hij zal ook met terugwerkende kracht gelden, ‘vanwege de ernst van de coronasituatie’, aldus de NZa.
Op onder andere social media klinken bezorgde geluiden van huisartsen die extra kosten maken nu. De NZa vraagt individuele zorgprofessionals en brancheorganisaties uit alle zorgsectoren zich te melden als zij tegen dergelijke knelpunten aanlopen. De NZa zegt in nauw contact met zorgverzekeraars en brancheverenigingen in de zorg te staan om te overleggen wat nu nodig is. In het debat dat afgelopen donderdag plaatsvond in de Tweede Kamer, heeft minister Bruno Bruins toegezegd dat hij met zorgverzekeraars in overleg gaat over de financiële gevolgen van de coronacrisis voor ziekenhuizen.
lees ook-
Bekijk het dossier dossier Covid-19
- Er zijn nog geen reacties