Laatste nieuws
Simone Paauw
Simone Paauw
3 minuten leestijd
Nieuws

Huisartsen bezorgd over hoge kosten en inkomstenderving door corona

9 reacties

De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen maakt zich zorgen over financiële gevolgen van de coronacrisis voor huisartsen en andere zorgverleners. Dat blijkt uit een open brief van de VPH, waarin de overheid wordt gevraagd de zorgverleners straks niet te vergeten.

De VPH schrijft in de brief op de eigen website dat zorgverleners, verpleegkundigen, huisartsen en specialisten zonder klagen alle zeilen bijzetten. Ook stelt de VPH dat zij geen tijd verspillen door via de media aandacht te vragen voor de slechte financiële situatie in de zorg en niet klagen over de huidige extra uren en kosten die ze moeten maken in de strijd tegen het SARS-CoV-2-virus.

Toch wil de VPH wél aandacht vragen voor de financiële situatie van zorgverleners. VPH-voorzitter Dick Groot, huisarts in Tilburg: ‘Als huisartsen zien we dat er nu al en zeker in de nabije toekomst extra uitgaven aankomen. Daarnaast raken we veel inkomsten kwijt. We proberen patiëntstromen waar mogelijk te scheiden en beperken de reguliere patiëntenzorg. Zo veel mogelijk zorg die niet onmiddellijk noodzakelijk is stellen we uit of doen we telefonisch. Ik heb zelf bijvoorbeeld maar vijf “reguliere” patiënten op een ochtend en vanmiddag zie ik drie patiënten die mogelijk met het virus besmet zijn. Normaal gesproken zie ik zo’n 25 patiënten per dag. Een visite aan een patiënt met (mogelijk) het virus kost meer tijd dan een normale visite. Dat leidt tot inkomstenderving. Daarnaast maken we heel hoge kosten, waarvoor we nu nog geen vergoeding krijgen. Het beschermingsmateriaal dat nog te krijgen is, is duurder dan normaal en je hebt er veel van nodig. Zo kost een visite of consult met een mogelijk besmette patiënt méér dan het oplevert.’

VPH stelt voor dat er een eenmalige opslag op het inschrijftarief van huisartsenpraktijken komt per ingeschreven patiënt. Ook wil de vereniging dat er een aparte betaaltitel bij de NZa komt voor visites aan mogelijk met SARS-CoV-2-virus besmette patiënten. Wat Groot betreft zou het tarief rond het tarief van de intensieve zorgvisite moeten zitten. Ook adviseert hij huisartsen goed bij te houden welke kosten ze maken voor de beschermingsmiddelen, zodat de kosten in een later stadium mogelijk verrekend kunnen worden.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) laat in een kort bericht op de eigen website weten dat zij de financiële zorgen van huisartsen heeft besproken in een bestuurlijk overleg met een groot aantal partijen over het coronavirus. Volgens de LHV hebben zowel de zorgverzekeraars als minister Hugo de Jonge van VWS laten weten dat zorgverleners nu moeten doen wat nodig is en dat zij later voor een financiële regeling zullen zorgen. Wanneer ‘later’ is, is nog onbekend, licht een woordvoerder toe. ‘Tot nu toe brengt elke dag nog nieuwe ontwikkelingen en ligt de nadruk echt op het beperken van de verspreiding, de continuïteit van huisartsenzorg en het ondersteunen van de huisartsen daarbij.’

Huisartsen die al op korte termijn financiële problemen verwachten, wordt door de LHV aangeraden contact op te nemen met de zorgverzekeraar.

De LHV is samen met VPH en InEen ook in gesprek met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de financiële gevolgen voor huisartsen. Volgens een LHV-woordvoerder is een inventarisatie van de te verwachten extra kosten en inkomstenderving gemaakt samen met VPH en InEen en is die opgestuurd naar de NZa. Volgens de LHV-woordvoerder is het nog te vroeg om iets te zeggen over het resultaat.

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is deze middag met het ministerie van VWS in overleg over mogelijke financiële oplossingen en verwacht daar eind van deze dag of woensdagochtend meer duidelijkheid over te kunnen geven. ‘Veilige en noodzakelijke zorg moet de ruimte krijgen. Daar zijn we over in gesprek’, aldus een ZN-woordvoerder.

Lees ook
Nieuws huisartsen coronavirus financiën covid-19
  • Simone Paauw

    Simone Paauw deed de deeltijdopleiding journalistiek in Tilburg en werkt sinds 2008 als journalist bij Medisch Contact. Ze interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal, bijvoorbeeld voor de rubriek Het Portret. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. Daarnaast schrijft ze over tal van andere onderwerpen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • A. Brunet

    arts M&G

    Beste collega's,
    Deze Corona crisis is van zo'n omvang dat er sprake is van het niveau van een ramp. De Nederlandse Bank heeft zorgverzekeraars jaren geleden opgedragen om een hoger percentage aan financiele reserves op te bouwen voor specifiek dit ...soort rampen.
    Zorgverzekeraars hebben als doel om de juiste zorg op de juiste plaats op het juiste moment mogelijk te maken. Ik ga ervan uit dat de zorgverzekeraars op dit moment toestemming krijgen om deze financiele reserves kunnen gaan aanwenden.
    Dit is de eerste keer dat er sprake is van zo'n grootschalige ramp.

    Waarschijnlijk zijn zij al in overleg met DNB, NZa en VWS om dit zo goed mogelijk te doen. Hierdoor kunnen zij financiele voorwaarden scheppen om de continuiteit van zorg te waarborgen zodat de zorg ook na deze crisis nog kan worden verleend door de zorgverleners. De volksgezondheid is er niet mee gebaat dat zorgverleners financieel omvallen.

    Verder heeft de overheid ruime regelingen voor werktijdverkorting en belastingen opgesteld voor bedrijven en zzp-ers waar zorgverleners natuurlijk ook onder vallen.

  • Auke Tinselboer

    Huisarts, Slagharen

    Beste collega van Kempen,
    hoewel ik uw relaas meer dan sympathiek vind, vraag ik me af of uw doktersassistentes of POH’s dat ook zo ervaren als u ze moet ontslaan, omdat de inkomsten niet meer volstaan.
    U kijkt naar anderen, maar wel selectief. D...e ziekenhuizen kaarten wel hun problemen aan en het gevolg is een soepelere omgang met de voorwaarden van een DBC door de NZA.
    Alle chronische zorg wordt op dit moment doorgeschoven. Dit verhaal kan (en zal naar alle waarschijnlijkheid) ook maanden aanhouden, met als gevolg uw POH’s in dat geval niet aan hun verplichtingen voor de DBC CVRM en diabetes voldoen, waardoor uw zorggroep THOON u niet meer betaald. Wat u zelf er aan over wil houden is uw zaak, maar u bent ook werkgever en daar bent u op aan te spreken.

  • GJ Bonte

    Neuroloog, Dalfsen

    Zoals ook hier weer op vele manieren te lezen valt, de Nederlandse huisarts kan dit er helemaal niet bij hebben. De Nederlandse huisartsenzorg kraakte al in al haar voegen, en laten we niet vergeten aan wie we dat vooral te danken hebben als dit alle...maal weer voorbij is. En de huisarts, hij zwoegde voort...

    Laten we even de situatie in Lombardije in ogenschouw nemen. 20% van de huisartsen is nu al besmet met het Coronavirus en de eerste doden onder de huisartsen zijn al gevallen. Tot nu toe volgen we angstaanjagend nauw de lijn van Italie waar het incidentie van nieuwe ziektegevallen betreft. En de huisarts staat in de frontlinie, als we in de oorlogsterminologie blijven.. Het is een kwestie van tijd voordat de huisartsenzorg met luid geraas ineenstort als ditzelfde scenario zich bij ons voordoet.

    Wat zou het de Ziektekostenverzekeraars sieren om nu net zo'n groots gebaar te maken als de Nederlandse Regering, en de huisartsen ruimhartig beloven in ieder geval alle kosten voor hun rekening te nemen. Vergeet even de zogenaamd noodzakelijke economische reserves, het geld is nu voor meer urgente zaken nodig. En aangezien de ziektekostenverzekeraars verder ook geen enkel nut hebben, is dat wel het minste wat ze zouden kunnen doen.

    Als ik de ziektekostenverzekeraars was, zou ik het alleen al uit PR-overwegingen doen. Al was het maar om het eigen vege lijf te redde3n. Als dit allemaal voorbij is, en de huisartsenzorg is ter ziele gegaan, zullen de vragen komen hoe het zo fout kon gaan. En ik denk dat de ziektenkostenverzekeraars als eerste in het beklaagdenbankje komen te zitten.

    Heren Rouvoet, Klink en consorten, ik zou er maar vast rekening mee houden...

  • Ruud Vermeer

    huisarts, praktijkhouder, Kuinre

    1 visite op een winderige dijk:
    met de auto naar 5 km verderop, naar oude patiënt .
    Aangekomen: schort aan, bril op, mondmasker op, handschoenen aan: binnen beslaat al gelijk de bril, patiënt onderzocht, patiënt kunnen gerust stellen, met familie ...gesproken, voor het naar buiten gaan handschoenen uit schort uit bril af, mondmasker af en terug naar de auto, terug naar de praktijk. Tijdkosten: ongeveer 1 uur. Totaal 10 km gereden. Officieel te declareren : 1 visite, of misschien 1 dubbele visite?

  • Gemma Olislagers-Lemmens

    Huisarts, Den Bosch

    Geruststellend artikel, wij maken ons in onze praktijk namelijk net zo goed zorgen hierom. Spreekuren zijn leeg, dus achteruitgang in inkomsten is en feit. Dit is niet omdat wij dit willen maar omdat patiënten niet durven te komen en alle artsen word...t afgeraden om chronische zorg voorlopig niet te doen, aangezien dit veelal zorg aan kwetsbare patiënten en ouderen betreft. Niemand wil hierover beginnen in deze corona tijd, maar een huisarts die eenmaal failliet is kan gewoonweg geen zorg meer leveren, en dat in een tijd waarin de zorg extra overeind moet blijven. Gelukkig zijn onze verschillende beroepsorganisaties hiermee achter de schermen druk bezig, zodat wij ons zonder zorgen kunnen blijven richten op de zorg voor alle zieke patiënten.
    Deze financiële regeling moet niet alleen voor de zorg gaan gelden maar voor iedereen, laat ik dat voorop stellen.

  • E.B. van Veen

    praktijkhoudend huisarts

    Ik heb de brief gelezen en vind hem erg goed. VPH is ook mijn vereniging. In loondienst houd je nu je inkomen en als ZZP-er in de zorg zeker ook. Er wordt niet geklaagd in de brief, er wordt een zeer terecht punt gemaakt.

    Ik schat in dat ik 8000 e...uro omzet op máándbasis mis omdat ik vanaf deze week bijna geen mensen meer zie. En de kosten van de beschermende kleding moet ik zelf betalen en zijn hoger dan wat ik voor een consult van 10 euro krijg. Visites duren zo een uur en draai ik ook verlies op. Kosten personeel en pand lopen wel door. Als deze situatie twee maanden duurt ben ik al blut...

  • Tony van Wieringen

    Praktijkhouder, Huisarts

    Mee eens Anja van Kampen, maar als praktijkhouder heb ik 15 man personeel. Dat betekent elke maand 35000 euro salaris en 17000 euro loonbelasting. Dat ga ik niet lang volhouden zo. En dan personeel ontslaan die ik zo hard nodig heb? Voorlopig wacht ...ik af wat LHV gaat doen.

  • Anja van Kempen

    Praktijkhoudend huisarts, Haaksbergen

    Ik krijg een zeer ongemakkelijk gevoel van dit bericht. Hoe kunnen we op dit moment klagen over inkomstenderving terwijl we in tegenstelling tot zeer veel ZZP'er en bedrijven die vaak 100% van hun inkomsten kwijt zijn, verzekerd zijn van een vast dee...l inkomsten en volop respect ontvangen van de samenleving.
    Een crisis raakt financieel iedereen dus waarom onze beroepsgroep niet......?

  • G K Mitrasing

    Huisarts

    Ben benieuwd hoe men praktijkhoudende huisartsen tegemoet gaat komen die geen contract met zorgverzekeraars hebben en deze ook niet willen.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.