VGZ wint kort geding over taperingstrips
1 reactieZorgverzekeraar VGZ hoeft afbouw van antidepressiva in dagelijkse stappen niet te vergoeden. Dat heeft de rechtbank Gelderland vorige week bepaald in een kort geding, zo meldt het Financieele Dagblad.
Het kort geding was aangespannen door de Vereniging Afbouwmedicatie. De patiëntenvereniging eist vergoeding van de zogenoemde taperingstrips, waarmee medicatie in kleine, dagelijkse stappen kan worden teruggebracht.
De vereniging en zorgverzekeraars zijn verwikkeld in een langlopend conflict over de meerwaarde van de taperingstrips. Volgens de zorgverzekeraars is wetenschappelijk niet bewezen dat de taperingstrips meer patiënten in staat stellen te stoppen met antidepressiva. Daarom wil VGZ in principe alleen gestandaardiseerde afbouwschema’s op weekbasis vergoeden, die goedkoper zijn. De rechtbank Gelderland gaat daarin mee.
VGZ toont zich in het FD verheugd over de uitspraak, terwijl de Vereniging Afbouwmedicatie teleurgesteld is en vervolgstappen overweegt.
Lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
Jim van Os
Voorzitter Divisie Hersenen UMC Utrecht , Utrecht
VGZ wil op meerdere manieren op de stoel van de arts gaan zitten. Artsen en psychiaters kunnen hier last van hebben en patiënten kunnen hier schade door ondervinden:
1) VGZ wil alleen afbouwen vergoeden als de dosis in stappen per week wordt verl...aagd. Of afbouwen in stappen van bijv. 5, 6, 8 of 9 dagen beter of slechter werkt is echter nooit onderzocht: er is geen bewijs. Voor afbouwen in stappen per dag is wel bewijs want afbouwen met taperingstrips is wel onderzocht (https://bit.ly/3qoBqtY; https://bit.ly/38brugM) en dat blijkt zeer effectief.
Van een grote groep patiënten (n>2000) waarvan eerdere afbouwpogingen waren mislukt omdat ze teveel last hadden van onttrekkingsverschijnselen kon ca 70% m.b.v. taperingstrips wel stoppen en 1 tot 5 jaar later bleek ca 70% van hen nog steeds van de medicatie af te zijn.
2) VGZ wil afbouwmedicatie alleen vergoeden als die in potjes zit met pillen voor een week - terwijl dat voor VGZ geen financieel voordeel oplevert. Dit omdat de kosten van de verpakking bij taperingstrips niet in rekening wordt gebracht. Of artsen en patiënten wel verpakking per week willen – met meer kans op medicatiefouten – wordt niet gevraagd.