Verdachte vrijgelaten wegens ontbreken psychiatrisch rapport
2 reactiesDe rechtbank in Den Haag heeft een verdachte in vrijheid gesteld omdat er geen psychiatrisch rapport was opgesteld over de mate van toerekeningsvatbaarheid. Dat is nodig omdat rechters daarmee kunnen beoordelen of een misdrijf de verdachte al of niet kan worden toegerekend en of eventueel behandeling mogelijk is. De rapportage was toegezegd maar ontbreekt vanwege een tekort aan deskundigen bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).
De rechtbank heeft daarom dinsdag een rechterlijk pardon uitgesproken en bepaald dat de verdachte geen straf of maatregel wordt opgelegd. De man was wegens ernstige psychiatrische problemen al eens in een kliniek opgenomen. Hij werd vervolgd voor mishandeling en bedreiging van familieleden vorig jaar in Zoetermeer en Leiderdorp, onder wie zijn moeder. Er was 180 dagen gevangenisstraf geëist, waarvan 60 dagen voorwaardelijk.
De reclassering had een voorwaardelijke celstraf geadviseerd. De advocaat van de verdachte ging hierin mee en had gevraagd zijn cliënt langer vast te houden om te kijken of er plek binnen de psychiatrische zorg voor hem was. Maar er was ook nog geen werk gemaakt van een zorgmachtiging. De rechters besloten de man onmiddellijk vrij te laten.
De rechtbank noemt de situatie onacceptabel en wijst de overheid op haar zorgplicht voor deze psychiatrische patiënt.
Het NIFP heeft al eerder aangegeven dat er tekorten zijn aan medewerkers om alle verzoeken tot psychiatrische rapportages tijdig te kunnen uitvoeren. De wachttijden zijn lang.
lees ook
Wim Eland
psychiater niet practiserend, ULVENHOUT
Dit is inderdaad de spijker op zijn kop. Ik heb gerapporteerd van 2003 tot 2019.
De eisen zijn in korte tijd hoog opgeschroefd. De vereiste tijd was fors toegenomen. Na een eerste registratie haalde ik de tweede niet meer. Je kon daartegen in beroep... wat ik niet gedaan heb vanwege de extra belasting die dit met zich meebrengt en ik het financieel ook niet nodig had. Ik vond destijds vreemd dat ik terwijl ik voldeed aan de eisen van bijscholing en dergelijke ineens minder kwaliteit leverde na toch een behoorlijke ervaring en motivatie. Klachten over mijn rapportages waren er ook niet geweest. Zo zijn er velen met mij met soortgelijke ervaringen.
NIFP-rapporteur
psychiater, Amsterdam
Met de toenemende eisen vanuit het NIFP, NRGD (Ned. Register Gerechtelijk Deskundigen), WGBO, Tuchtrechtuitspraken e.d. kosten rapportages mij (en niet alleen mij) minimaal 2x, maar vaker 3 tot 4x zo veel tijd als ervoor wordt betaald. Tel daarbij de... voor de NRGD-herregistratie verplichte bijscholing en intervisie, dan kost het nog meer tijd. Ik heb zelden "weigerrapporten" waar je wel binnen de tijd mee klaar bent.
Ik doe het dan ook puur en alleen als hobby; zeg tegen mezelf dat ik net zo lief een proces-verbaal lees als een roman en vind het een uitdaging om uitgebreide diagnostiek te verrichten, alles zo goed mogelijk te beschrijven en de vragen van de rechtbank zo goed mogelijk te beantwoorden. Dankzij mijn overige werk kan ik mezelf onderhouden.
Dit is natuurlijk vreemd, gezien het feit dat goede pro Justitia-rapportages van groot maatschappelijk belang zijn. Het is echter gezien bovenstaande heel logisch dat er steeds minder pro Justitia rapporteurs beschikbaar zijn.