Vaccines trekt artikel terug dat Lareb-data verkeerd gebruikte
2 reactiesHet wetenschappelijke tijdschrift Vaccines heeft begin juli een peerreviewed artikel teruggetrokken. In het artikel ‘The Safety of COVID-19 Vaccinations – We Should Rethink the Policy’ van onder anderen dataonderzoeker Wouter Aukema uit Hoenderloo werden gemelde overlijdens na een covid-19-vaccinatie geïnterpreteerd als overlijdens door een vaccinatie. Dat meldt Science.
Zeker zes editors hadden aangedrongen op terugtrekken van het artikel. Ze stelden dat de auteurs data van het Nederlandse Bijwerkingencentrum Lareb verkeerd hadden geïnterpreteerd. De drie auteurs concludeerden onder andere: ‘Voor drie sterfgevallen die zijn voorkomen door vaccinatie, moeten we er twee accepteren die zijn veroorzaakt door vaccinatie.’ De redactie van Vaccines heeft verklaard dat ‘ernstige zorgen onder de aandacht zijn gebracht van de uitgever omtrent misinterpretatie van de data’ en dat het artikel ‘meerdere fouten die de interpretatie van de bevindingen fundamenteel aantasten’ bevatte.
Ook Bijwerkingencentrum Lareb heeft eind juni aan de bel getrokken bij het wetenschappelijke tijdschrift met een impactfactor van 4. ‘Het werd ons al snel duidelijk dat dit om een aantal redenen niet door de beugel kon’, zegt hoogleraar Eugène van Puijenbroek, arts-klinisch farmacoloog en hoofd wetenschap en onderzoek bij het Lareb. ‘We hebben toen gevraagd om het artikel grondig te corrigeren of terug te trekken. Daarop heeft het blad een expression of concern geplaatst bij het artikel en is het artikel vervolgens teruggetrokken.’
Desondanks staat de paper nog op internet en is de tekst al bijna een half miljoen keer bekeken. Dat is zorgelijk, vindt Van Puijenbroek, die er slecht van heeft geslapen. ‘De data van onze website zijn gewoon onjuist gebruikt. Opmerkelijk, omdat de waarschuwingen daartegen boven en onder de data staan op de site.’ Van Puijenbroek zegt het misbruik te betreuren. ‘In de eerste plaats voor onze melders. Zij moeten erop kunnen vertrouwen dat er zorgvuldig met gemelde data wordt omgegaan en deze niet onjuist worden gebruikt.’ Opvallend is dat de auteurs geen ervaring hadden met het gebruik van dit type data, zegt Van Puijenbroek, die niet goed begrijpt hoe dit artikel zo makkelijk door het peerreviewproces kon komen.
Lees ook
Chris
AIOS, Leiden
Ik leg tegenwoordig mijn patiënten uit dat een gemelde bijwerking niet altijd betekent dat er een causaal verband is aan de hand van de website van Lareb zelf. Er staat bij het Pfizer vaccin dat zwangerschap een gemelde bijwerking is. Bij veel patiën...ten valt het kwartje als je uitlegt dat dat niet noodzakelijkerwijs een causaal verband is.
W.J.Duits
Bedrijfsarts, Houten
Oh oh, dit zal weer een "interessante" discussie gaan geven.