Spoedeisende geneeskunde alsnog erkend als specialisme
Plaats een reactieHet College Geneeskundige Specialismen (CGS) vindt het bij nader inzien toch gerechtvaardigd om spoedeisende geneeskunde als medisch specialisme te erkennen. Voorzitter David Baden van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) is erg blij met de steun die heeft geleid tot deze stap, laat hij in een eerste reactie weten.
Donderdag 9 maart is het besluit van het CGS kenbaar gemaakt. Afgelopen zomer gaf het CGS via een voorgenomen besluit aan SEH-geneeskunde niet als medisch specialisme te willen erkennen, omdat het niet voldeed aan twee van de tien toetsingscriteria daarvoor. Op dat voornemen kwamen maar liefst tweehonderd reacties binnen, en de argumenten die door deze partijen zijn aangevoerd, blijken aanleiding om tot een ander en definitief besluit te komen.
Behoefte
Zo is het CGS teruggekomen van het standpunt dat spoedeisende geneeskunde niet zou voorzien in een maatschappelijke behoefte. Het tegendeel is gebleken, onder andere door reacties van organisaties als de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen), Zorgverzekeraars Nederland, verpleegkundigenorganisatie V&VN en Patiëntenfederatie Nederland, die volgens het CGS pleitten voor erkenning in de consultatie. ‘Deze organisaties vertegenwoordigen een breed deel van de zorg’, aldus het CGS. In combinatie met brede steun vanuit de Tweede Kamer acht het college ‘expliciet duidelijk’ dat er maatschappelijke behoefte aan dit specialisme is.
Overlap
Ook het oorspronkelijk belangrijkste bezwaar, dat er te veel overlap zou zijn met bestaande specialismen, weegt het CGS inmiddels minder zwaar. Dat overlapcriterium ‘boet in aan waarde’ nu de zorg ‘zich steeds meer kenmerkt door samenwerking’, aldus het college. En uit de consultatieronde zou genoeg naar voren zijn gekomen dat het werk van een SEH-arts in de praktijk voldoende duidelijk is afgebakend. VWS-minister Ernst Kuipers moet het besluit nog wel bekrachtigen. Het zou dan per januari 2024 van kracht kunnen worden.
‘De enorme steun die we hebben gekregen, heeft effect gehad’, aldus een opgetogen NVSHA-voorzitter Baden. ‘Van individuen, van vakgroepen, van medische staven, maar ook van partijen als de NVZ en ZN. Het is een fijne bevestiging dat we worden gewaardeerd als vakgroep. Ik ben heel blij dat het CGS al die argumenten op waarde heeft geschat.’ De NVSHA gaat nu verder met voorbereidingen om de driejarige profielopleiding uit te bouwen tot een vijfjarige medisch-specialistische. ‘Dat doen we het liefst samen met andere partijen.’ Baden durft nog niet te voorspellen wanneer zo’n vijfjarige opleiding beschikbaar kan zijn.
Medisch Contact gaat in het nummer dat op 23 maart uitkomt dieper in op dit besluit.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties