OCW: ‘Minder geld voor wetenschappelijk onderzoek’
1 reactieHet kabinet trekt in 2021 minder uit voor wetenschappelijk onderzoek en wetenschapsbeleid dan in de jaren hiervoor en ook in de komende jaren zal het budget blijven dalen. Het budget ligt met 1,134 miljard ongeveer 80 miljoen euro lager dan in 2020, toen juist extra veel naar wetenschappelijk onderzoek ging. Dat blijkt uit de rijksbegroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.
Daarin is ook te lezen dat de coronacrisis het belang van wetenschap in onze samenleving onderstreept. Nederlandse onderzoekers werken vanaf het begin van de uitbraak aan het ontwikkelen van kennis over het covid-19-virus. Volgens OCW zijn veel onderzoekers naast hun wetenschappelijke werk actief ingesprongen als docent, medicus of expert om bij te dragen aan het bestrijden of oplossen van de effecten van de crisis. De crisis heeft volgens OCW wel tot gevolg dat andere onderzoeken nu stilliggen en nieuwe onderzoeken niet kunnen starten. De gevolgen daarvan zullen nog lang merkbaar blijven en het kan ook tot schade leiden aan bijvoorbeeld andere projecten. In de begroting wordt gesteld dat dit en volgend jaar getracht zal worden de schade te beperken.
Afgelopen voorjaar werd 42 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor coronagerelateerd wetenschappelijk onderzoek. Dat bedrag is niet alleen bedoeld voor medisch-wetenschappelijk onderzoek, maar ook bredere maatschappelijke vraagstukken over de gevolgen van corona. Extra budget voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van corona lijkt er voor 2021 niet in te zitten.
Waar in eerdere jaren in de begroting van OCW wel eens iets werd gezegd over de positie van geneeskundestudenten – bijvoorbeeld met betrekking tot een vergoeding voor de coschappen of de capaciteit van de geneeskundeopleidingen, ontbreekt dat dit jaar.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
W.J. Duits
bedrijfsarts, Houten
Het is toch een beetje vreemd, er wordt minder geïnvesteerd in onderzoek. Het Kabinet is zo gebrand op innovatie. Wil dat zeggen dat we dus het onderzoek nog meer afhankelijk gaan maken van marktpartijen? Is dat een wenselijke ontwikkeling?