Nog meer bewijs voor gevaren bewerkt voedsel
Plaats een reactieEen review van een serie meta-analyses die The BMJ publiceert laat opnieuw zien hoe ongezond ultrabewerkt voedsel is. Denk daarbij aan: verpakte bakproducten en snacks, koolzuurhoudende dranken, suikerhoudende granen en kant-en-klare of warme producten voorzien van kleurstoffen, emulgatoren, smaakstoffen en andere additieven, en veel toegevoegde suikers, vetten en/of zout.
Melissa Lane e.a. namen 45 meta-analyses bijeen, met in totaal bijna 10 miljoen deelnemers.
Belangrijk: geen van de geïncludeerde onderzoeken werd gefinancierd door bedrijven die betrokken zijn bij de productie van dit voedsel. Hun bevindingen onderstrepen wat we al weten: in verschillende gradaties is ultrabewerkt voedsel geassocieerd met een verhoogd risico op obesitas, diabetes type 2, slaapproblemen, depressie en angst, en sterfte gerelateerd aan hart- en vaatziekten. Voor samenhang tussen consumptie van dit voedsel met onder meer astma, gastro-intestinale aandoeningen en sommige vormen van kanker vonden de onderzoekers overigens slechts beperkt bewijs.
Waarschuwende labels
Al met al genoeg reden voor drie commentatoren (Carlos Monteiro e.a.) om te pleiten voor waarschuwende labels op de verpakking, het beperken van reclame en het verbieden van de verkoop in of nabij scholen en ziekenhuizen, en voor fiscale en andere maatregelen die onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen en versbereide maaltijden net zo toegankelijk en beschikbaar maken als ultrabewerkte voedingsmiddelen. Ze vinden het nu tijd dat agentschappen van de Verenigde Naties samen met de lidstaten een raamwerkverdrag over deze voedingsmiddelen ontwikkelen en implementeren, vergelijkbaar met dat over tabak.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties