Nieuwe organisatie voor doorgeven van kennis global health
Plaats een reactieDe ervaring die tropenartsen opdoen in het buitenland, is waardevol en relevant voor de Nederlandse gezondheidszorg. Maar hoe kun je deze kennis en ervaring op een gestructureerde manier overdragen? Een nieuwe organisatie Kennis Connectors Global Health is vorig jaar opgericht om daar vorm aan te geven.
De organisatie is opgericht naar aanleiding van een motie uit 2019 van het toenmalige Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber over artsen internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde (AIGT), de tegenwoordige naam voor tropenartsen. In die motie vroeg Dik-Faber om gestructureerde overdracht van in het buitenland opgedane kennis die relevant is voor de Nederlandse gezondheidszorg. Dit, tegen de achtergrond dat de gezondheidszorg steeds meer ‘mondiaal’ is en dat de Nederlandse gezondheidszorg veel kan leren van andere landen en van de zorgverleners en andere deskundigen die daar korte of langere tijd hebben gewerkt.
De Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG) en het Opleidingsinstituut Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (OIGT) hebben Kennis Connectors Global Health opgericht met een startsubsidie van het ministerie van VWS.
Prijs
Anke Tijtsma, die in het verleden bij Wemos werkte, is aangesteld als directeur. Om de toepassing van global health-kennis in de Nederlandse gezondheidszorg te faciliteren en stimuleren, organiseert de kennisclub verschillende evenementen, zoals een film- en gespreksavond – al dan niet online. Ook heeft ze een prijs in het vooruitzicht gesteld voor de beste masterscriptie en het beste proefschrift op het gebied van global health. Geneeskundestudenten en promovendi die voor de prijs in aanmerking willen komen, wordt gevraagd inzichten uit het onderzoek toepasbaar te maken voor de Nederlandse gezondheidssector.
lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties