Minder Nederlanders bij toelatingsexamen Vlaanderen door covid-19
Plaats een reactieHet aantal Nederlandse kandidaten dat dinsdag in Vlaanderen meedeed aan het toelatingsexamen voor de geneeskundeopleiding ligt met 246 beduidend lager dan in eerdere jaren. 158 Nederlandse kandidaten meldden zich af, onder meer omdat ze terug in Nederland tien dagen in quarantaine moeten.
Het toelatingsexamen voor de geneeskundeopleiding verloopt dit jaar als gevolg van de coronacrisis heel anders dan gebruikelijk. Allereerst werd het vanwege covid-19 met bijna twee maanden uitgesteld. Daarnaast vond het toelatingsexamen plaats op 105 verschillende locaties verspreid over heel Vlaanderen, terwijl het normaal gesproken op één grote plek in Brussel plaatsvindt. Ook werd het examen voor het eerst digitaal afgenomen.
De Nederlandse kandidaten deden het examen, aldus een woordvoerder van het agentschap voor hoger onderwijs (Ahovoks), in een grote ruimte van de Brusselse Expo, waar voldoende afstand in acht werd genomen en de kandidaten mondkapjes moesten dragen.
Het totaalaantal deelnemers ligt dit jaar met 4071 aanzienlijk lager dan in andere jaren; vorig jaar deden 5522 kandidaten mee. Volgens de woordvoerder heeft dat gedeeltelijk te maken met een minder grote deelname van buitenlandse kandidaten aan het toelatingsexamen; dat waren er buiten de Nederlanders maar twintig dit jaar. Vorig jaar waren het er nog 168. Maar het lagere aantal komt volgens de woordvoerder vooral doordat kandidaten die nog in het vijfde jaar zitten en dus nog geen eindexamen hebben gedaan is gevraagd niet deel te nemen.
In totaal zijn er 1276 plekken in de Vlaamse geneeskundeopleidingen te verdelen, ruim honderd meer dan vorig jaar. De kandidaten krijgen vrijdag 4 september te horen of zij worden toegelaten tot de opleiding. Door het uitstel van het toelatingsexamen begint het collegejaar in de derde week van september.
lees ook-
Bekijk het dossier dossier Covid-19
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties