‘Meer onderzoek nodig naar menstruatie- en hormoongerelateerde klachten’
4 reactiesHet kabinet moet investeren in meer onderzoek naar menstruatie-, bekkenbodem- en hormoongerelateerde klachten, waardoor kennisachterstanden kunnen worden ingelopen. Dat stellen 23 organisaties op het gebied van vrouwenrechten en -gezondheidszorg, waaronder de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie en WomenInc in een manifest dat dinsdag wordt aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor VWS.
Volgens de opstellers van het manifest bestaat er een grote kennisachterstand op het gebied van menstruatie- en hormonale klachten. Dat komt volgens hen doordat er in de zorg jarenlang vooral onderzoek is gedaan onder mannen. Het gevolg is dat in de praktijk diagnoses vaak lang uitblijven, de juiste behandelingen ontbreken en terughoudendheid voor bepaalde behandelmethoden blijft bestaan. Ze wijzen erop dat meer oog voor cyclus- en hormonale klachten en (uro)gynaecologische aandoeningen kan leiden tot verlichting voor de patiënten en minder verzuim dat makkelijk te verhelpen zou zijn.
Om hun argumenten kracht bij te zetten heeft WomenInc onderzoek gedaan onder iets meer dan 2500 vrouwen van 18 tot 55 jaar. Daaruit blijkt onder meer dat 84 procent van de respondenten klachten ervaart rondom of tijdens de menstruatie en 82 procent van hen (zeer) veel last heeft van die klachten. Een groot deel van deze respondenten wordt daardoor in het dagelijks leven belemmerd. Van de respondenten die klachten hebben, heeft ongeveer de helft hulp gezocht bij een huisarts of gynaecoloog. Bijna de helft van hen wachtte langer dan een jaar en 17 procent langer dan vijf jaar. Bij 55 procent van de respondenten die hulp zochten is geen diagnose gesteld. Ook stellen de onderzoekers vast dat de kennis van vrouwen zelf over specifieke aandoeningen als myomen, PMS en endometriose uiteenloopt. Veel van de respondenten zijn er niet mee bekend of kennen de aandoeningen alleen van naam.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
A. G?bel
Huisarts, Amstelveen
Ik ben even op de site van Womeninc (de indiener van dit geneeskundig manifest) gaan struinen.
Womeninc. is een voor 60% met overheidssubsidie gefinancierde organisatie die overigens geheel uit vrouwen bestaat, met 2 directeuren en 26 champagnespeci...alisten, office-managers, programmamanagers, projectleiders en coördinatoren, die zich toelegt op het versnellen van de emancipatie van de vrouw.
Hun website bevat teksten als "transgender-emancipatie en vrouwenemancipatie gaan hand in hand" en "man verdient 50% meer dan vrouw in kunstwereld". Bij verder lezen bleek waar de conclusie vandaan komt dat vrouwen achtergesteld zijn bij mannen als het gaat om het onderzoek naar menstruatieklachten: "er is vijf keer zoveel onderzoek gedaan naar erectiestoornissen dan naar het Premenstrueel Syndroom".
Pseudowetenschappelijke aanstellerij met appels en peren dus. Er is vijfduizend keer zoveel onderzoek gedaan naar cervixpathologie dan naar torso testis maar dat betekent niet dat mannen achtergesteld zijn bij vrouwen (wat Man inc. nog wel eens zou kunnen gaan beweren.)
Op de website van de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie, die medeondertekenaar van dit manifest zou zijn, is hierover niets te vinden. Niet onder 'nieuws', niet onder 'kennisagenda' en niet als ik het woord 'manifest' in het zoekvak intyp. Ik begrijp dus niet waar alle bombarie vandaan komt, maar het lijkt nogal mee te vallen.
Overigens: een laag testosterongehalte en de menopauze van de man, dáár is nou weinig onderzoek naar gedaan in de afgelopen honderd jaar, in tegenstelling tot de ontelbare artikelen, boeken en onderzoeken rond het bewuste onderwerp waar Womeninc nu een petitie voor aanbiedt.
Onbegrijpelijk, dit. Dus.
[Reactie gewijzigd door G?bel op 27-09-2022 15:35]
A. G?bel
Huisarts, Amstelveen
Sinds wanneer moet het kabinet (staat het er echt, het kabinet??) investeren in een specifiek deelgebied van de geneeskunde? En sinds wanneer moeten menstruatie-, bekkenbodem- en hormoongerelateerde klachten op de politieke agenda komen te staan?
E...n vanwaar dat toontje dat er nog vreselijk veel te leren zou zijn en dat we nu eigenlijk maar heel dom bezig zijn en dat vrouwen - de helft van de wereldbevolking - hiermee op achterstand staat van mannen? Overigens: wel eens gehoord van prostaatklachten, waar geen kruid tegen gewassen is? Een laag testosteron en de menopauze van de man, dáár is nou al honderd jaar geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, terwijl er honderden boeken en duizenden artikelen en onderzoeken bestaan over menstruatieproblemen, endometriose, HRT en noem maar op. Dus waar komt nou de Calimero-gedachte vandaan dat vrouwen op dit punt achterstand zouden hebben op mannen?
De opmerking dat er 'een grote kennisachterstand' bestaat impliceert overigens dat de auteurs al weten wat die kennis is, want hoe weten ze anders wat we niet weten en dat dat 'heel veel' is?
En de belangrijkste vraag is misschien nog wel: welke revolutionaire behandelingsprincipes zouden er uit de hoge hoed kunnen komen die tot wezenlijk andere behandelingen leiden dan wat we nu al doen? Geneeskunde is geen magie, maar een ambacht, gestoeld op wetenschap. Een van de dingen die daarbij hoort is op een realistische manier met verwachtingen omgaan en niet van de daken schreeuwen dat het allemaal anders en beter moet zonder ook maar een hint te geven van wat dat dan zal zijn.
Als we onze behandelstandaarden moeten aanpassen? Graag. Maar bespaar ons dit soort berichten. In tijden van woningnood, dreigende armoede, oorlog en klimaatvraagstukken op hoge toon vragen om kabinetsbemoeienis met menstruatieproblemen is niet heel erg goed getimed. Je zou bijna denken dat het een 1 april grap is.
[Reactie gewijzigd door G?bel op 27-09-2022 14:44]
W.J. Duits
bedrijfsarts, Houten
Ben zeker niet tegen onderzoek. Maar is het bespreekbaar maken niet ook een oplossing? Op zich verbaast het me vaak dat er geen rekening wordt gehouden met de hormonale schommelingen waar vrouwen mee te maken hebben, of moet ik zeggen de mensen die o...nder invloed zijn van het reproductie-systeem waarbij eicellen worden gevormd en die de organen bezitten om een zwangerschap te voldragen.
L.G.M. Ketting-Stroet
huisarts, voorzitter vereniging van nederlandse vrouwelijke artsen, Bunnik
Niet alleen in de gehele samenleving is het bespreken van menstruatieklachten een taboe. In het zorgakkoord is er nauwelijks aandacht voor gezondheidszorg voor vrouwen. Ook onder artsen is menstruatie een onderwerp dat weinig aandacht krijgt. Op zate...rdag 1 oktober reikt de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen de Els Borst Oeuvreprijs uit aan professor Marlies Bongers, gynaecoloog in Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. Zij heeft met haar werkzaamheden en onderzoek een belangrijke bijdrage geleverd aan de deskundigheid over menstruatieproblematiek. Met het symposium 'Menstruatie in Rood op de agenda' dragen wij zo een steentje bij aan de erkenning van een veel voorkomend probleem.