RIVM: ‘Huis- en bedrijfsartsen herkennen overgangsklachten onvoldoende’
1 reactieRuim één op de drie werkende vrouwen in de overgang voelt zich beperkt in haar werk door overgangsklachten. Zij hebben bijvoorbeeld last van opvliegers, slaapstoornissen en spier- en gewrichtspijn. Werkgevers, vrouwen en artsen herkennen deze klachten onvoldoende. Dat stelt het RIVM in het rapport ‘Werken tijdens de overgang’.
Aan het vragenlijstonderzoek deden 12.708 werkende vrouwen mee van 40-66 jaar. Zij waren gemiddeld 54 jaar oud en werkten gemiddeld 27,4 uur per week. Van de deelnemers bevond 12 procent zich in de premenopauze (menstruatie regelmatig), 15 procent in de perimenopauze (menstruatie onregelmatig), en 52 procent in de postmenopauze (laatste menstruatie ruim 12 maanden geleden). Bij 22 procent was de menopauzale status onbekend, bijvoorbeeld door het gebruik van hormonale anticonceptie of een operatie.
De 8425 vrouwen in de overgang (peri- en postmenopauze) rapporteerden libidoverlies, slaapstoornissen, spier- en gewrichtspijn, opvliegers, nachtelijk zweten, lusteloosheid, gespannen gevoel, concentratieproblemen en hoofdpijn. Volgens 10 procent van de vrouwen in de overgang beperken deze klachten hen (heel) vaak bij dagelijkse activiteiten, waaronder werk. 35 procent geeft aan af en toe beperkingen te ervaren, en 55 procent ervaart geen beperkingen. Van de vrouwen die beperkingen ervaren bespreekt minder dan de helft dit met collega’s (27%), een leidinggevende (16%) of onafhankelijk persoon op werk (5%).
Vrouwen en werkgevers hebben volgens het RIVM weinig bewustzijn en kennis over de overgang en mogelijke ondersteuning. Ook herkennen huisartsen en bedrijfsartsen overgangsklachten soms niet, omdat deze lijken op symptomen van overspannenheid. Daarnaast hebben bedrijfsartsen geen richtlijn voor vrouwen in de overgang.
Lees ook
D.K.E. van Dijken
Voorzitter Dutch Menopause Society en Stuurgroep Womens Health NVOG, Amsterdam
Geachte redactie, goed dat er steeds meer en betere aandacht komt voor vrouwen in de overgang! In het artikel staat dat er geen richtlijn is voor bedrijfsartsen, maar dit is niet geheel juist. Er is een Standpunt van de NVAB en DMS over Overgang e...n Werk. Daarnaast een nieuwe Standaard van de NHG en tekst op Thuisarts.nl in samenwerking met DMS/NVOG. De titel is te negatief want veel huisartsen hebben wel degelijk goede kennis en aandacht voor vrouwen in deze levensfase. Werkgevers zijn nu aan zet voor een verbeterplan.