Medische tijdschriften luiden noodklok over klimaatverandering
1 reactieKlimaatverandering schaadt de gezondheid van mensen over de hele wereld, daarom moet direct en op grotere schaal actie worden ondernomen om temperatuurstijging te beperken, biodiversiteit te herstellen en gezondheid te beschermen. Deze boodschap was maandag te lezen in ruim tweehonderd wetenschappelijke medische tijdschriften, waaronder The BMJ en The Lancet.
De hoofdredacteuren van de tijdschriften doen de dringende oproep om niet te wachten tot na de covid-19-pandemie om klimaatverandering aan te pakken. Hogere temperaturen verhogen de kans op dehydratie, nierproblemen, huidaandoeningen, tropische infecties, zwangerschapscomplicaties en allergieën, en hebben een nadelig effect op de geestelijke gezondheid. Kwetsbaren, zoals kinderen, ouderen, etnische minderheden en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen, zullen de meeste schade ondervinden.
In de huidige plannen van regeringen en bedrijven wordt volgens de auteurs vaak onvoldoende rekening gehouden met gezondheidsoverwegingen. Bovendien zouden niet alleen wereldleiders, maar ook zorgprofessionals er alles aan moeten doen om de wereld duurzamer en gezonder te maken. Het doel is om vóór 2040 duurzame gezondheidssystemen te realiseren. Hiervoor zal de huidige klinische praktijk moeten worden aangepast. Daarnaast wordt gezondheidsinstellingen gevraagd om te stoppen met het investeren in fossiele brandstoffen.
De komende maanden vinden er drie belangrijke bijeenkomsten plaats waar het onderwerp op de agenda zal staan: de Algemene Vergadering van de VN, de biodiversiteitstop in China en de VN-conferentie over klimaatverandering in Schotland.
Lees ook
A.G. Sangster
bedrijfsarts, Dwingeloo
Een zeer goed initiatief.
Vanuit preventief oogpunt zeer belangrijk.
Net als 100 jaar geleden gepleit werd voor betere sanitaire voorzieningen kunnen artsen nu ook een belangrijke rol spelen bij het aankaarten van de te verwachten problematiek bij ...klimaatverandering.