Landelijk nummer voor spoedzorg in aantocht
3 reactiesMinister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil een landelijk telefoonnummer invoeren dat mensen kunnen bellen als ze acute zorg nodig hebben. Dat gaf hij donderdagavond aan tijdens het debat met de Tweede Kamer over de VWS-begroting.
Bruins noemde een dergelijke telefoonnummer ‘een soort verkeerstoren’, waar mensen kunnen vragen of ze thuis moeten blijven of naar een locatie voor medische zorg moeten. Het gaat om zorg waar niet meteen een ambulance bij nodig is. ‘Acute zorg kan in de toekomst mogelijk ook thuis plaatsvinden, met acute teams die naar je toe komen’, aldus Bruins.
Vanuit de Tweede Kamer had de CDA-fractie om een dergelijk landelijk nummer voor spoedzorg gevraagd, opdat patiënten niet op zoek moeten naar het lokale huisartsenpostnummer. CDA-Kamerlid Joba van den Berg wil wel graag dat zo’n landelijk nummer zich niet alleen op huisartsenzorg richt, maar ook op wijkverpleging en ggz. ‘Iemand moet dan doorvragen welke hulp nodig is.’
Bruins gaf aan dat hij volgend jaar een ‘houtkoolschets’ presenteert in de Kamer, met zijn gedachten over hoe de acute zorg te organiseren. ‘Wat bedoelen we bijvoorbeeld met een spoedpost, een hap en een happlus?’, vroeg Bruins zich af. Volgens hem valt op dat vlak nog het een en ander te verbeteren. Hij wil daarvoor ook nadenken over de optie om acute zorg tot ‘niet-economische dienst van algemeen belang’ (Nedab) te bestempelen, waardoor het een publieke, dus onder de verantwoordelijkheid van de overheid uitgevoerde taak zou worden.
Lees ook
Jacob Bruins
huisarts, Appelscha
Afgezien van de puinhoop die je mag verwachten en het tijdsverlies (wie belt naar welke HAP) vind ik de laatste zin wel spannend; acute zorg, onder verantwoordelijkheid van de overheid. Dus voor de huisartsenzorg niet meer de verantwoordelijkheid van... de praktijkhouder. Yesss. Scheelt een hoop gezoek naar waarnemers, dat doet de minister dan voor mij
Jan-Arie van Wijngaarden
Kaderhuisarts Spoedzorg, Veenendaal
Leuk bedacht door Den Haag, maar direct bellen is nu juist misschien ouderwets….
Het blijkt dat mensen hun telefoon vooral gebruiken om het nummer van de Huisartsenpost op te zoeken en dan te bellen. Er lopen landelijk pilots om mensen te verleide...n om niet direct te bellen, maar de interactieve site te bezoeken, via vragen en triage kan men of tot een advies, of tot een e-consult of tot een telefoonadvies komen. In het laatste geval zijn een aantal via de site ingevoerde gegevens al beschikbaar hetgeen de gesprekstijd voor de medewerker bekort.
Bart Bruijn
Huisarts, Streefkerk
Gaan we hier AUB eens even heel goed over nadenken? Politici???
Want die zorg waarnaar verwezen zal moeten worden staat nu al op springen. Ik vind eigenlijk dat we beter kunnen beginnen het dáár te verbeteren.