‘Kritische grens tekort aan forensisch artsen bereikt'
Plaats een reactieDe gezamenlijke GGD’s hebben in een brandbrief aan ministers het tekort aan forensisch artsen aangekaart. Volgens de organisaties is een kritische grens bereikt in de forensische zorg en is er per direct meer geld nodig om personeel aan te kunnen trekken en behouden.
De directeuren publieke gezondheid van de 25 GGD-regio’s wijzen er in een gezamenlijke brief LINK aan de ministers van VWS, Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid op dat er al jaren wordt gepraat over een dreigend tekort aan forensisch artsen en verpleegkundigen, en dat dit tekort inmiddels een feit is. Omdat hierdoor niet ieder moment meer forensische hulpverleners beschikbaar zijn, moeten forensische werkzaamheden worden uitgesteld, zoals lijkschouwen of letselschouw na kindermishandeling of seksueel misbruik. Dat heeft maatschappelijke gevolgen, waarschuwen zij.
Geld
Verantwoordelijke ministers hebben eerder dit jaar erkend dat er meer geld naar forensische zorg moet. De GGD-directeuren dringen bij monde van GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet bij het kabinet aan om daar per direct een knoop over door te hakken. ‘Uitstel van een besluit over het perspectief en de benodigde structurele investering is niet meer haalbaar’, schrijft hij. Het geld is nodig om ‘volwaardige dienstverbanden, een aantrekkelijk takenpakket en goede arbeidsvoorwaarden’ aan te kunnen bieden aan artsen en verpleegkundigen, aldus Rouvoet.
De GGD GHOR sluit met de brandbrief aan op de zorgen die forensisch arts en voorzitter van het Forensisch Medisch Genootschap Guido Reijnen onlangs aankaartte.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties