Laatste nieuws
Nieuws

Kabinet: ‘Aanpak covid-19 in mitigatiefase’

6 reacties

De bestrijding van covid-19 in Nederland gaat een nieuwe fase in, zo heeft het kabinet vandaag in een persbijeenkomst bekendgemaakt. Voor al het zorgpersoneel geldt dat zij pas thuis dienen te blijven wanneer zij klachten én koorts hebben. Ook wordt van hen gevraagd niet naar het buitenland af te reizen, in ieder geval tot 31 maart.

Nederlanders met klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en eventueel ook koorts moeten thuisblijven en contacten mijden. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is dat nodig, aldus minister Bruno Bruins (Medische Zorg), premier Mark Rutte en Jaap van Dissel namens de RIVM in een gezamenlijke verklaring.

Evenementen

Alle evenementen waarbij meer dan honderd personen betrokken zijn, worden in heel Nederland afgelast. Het gaat dan bijvoorbeeld om wedstrijden, maar ook om theatervoorstellingen en tentoonstellingen in musea. Universiteiten en hogescholen wordt aangeraden om colleges vooral online aan te bieden, om ook daarmee groepen van meer dan honderd mensen te vermijden. Het kabinet ziet nog geen aanleiding om het mbo, basis- en middelbare scholen te sluiten in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Het sluiten van scholen zou weinig bijdragen tot de bestrijding van de epidemie. Dat heeft ermee te maken, volgens Rutte, dat er in die leeftijdscategorie weinig besmettingen geconstateerd zijn, en dat jonge mensen betrekkelijk weinig risico lopen wanneer zij besmet raken. Ook zouden de maatschappelijke gevolgen zeer groot zijn wanneer alle schoolkinderen thuis moeten blijven, hun ouders zouden dan ook geraakt worden. En dat zijn de mensen die de samenleving nodig heeft, zei de premier: de mensen die in de zorg werken.

Noord-Brabant

De eerder ingestelde maatregelen voor Noord-Brabant zijn met ingang van vandaag ook verlengd.

De aanleiding voor deze additionele maatregelen zijn het feit dat er veel gevallen van besmetting niet te traceren zijn. ‘De situatie is aan het kantelen.’ Uit onderzoek in Brabant is volgens Van Dissel gebleken dat het virus uit verschillende hoeken afkomstig is: Noord-Italië, maar ook Duitsland en elders.

Van de 111 nieuwe mensen die donderdag positief zijn getest op covid-19, werken er 102 in de zorg.  Daarmee zijn er 614 mensen positief getest op covid-19, dat liet het RIVM eerder vandaag weten.

In totaal zijn van die 111 mensen 86 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. Er is één nieuwe patiënt in de provincie Utrecht gevonden dankzij de Nivel peilstations; daarmee zijn er in totaal twee patiënten gevonden via Nivel peilstations.

Van 123 gevallen is de bron onbekend, dat zijn er 33 meer dan gisteren. Bij 141 gevallen is dit nog in onderzoek. De meerderheid van de patiënten met een onbekende bron woont in Noord-Brabant.

Intussen heeft de Chinese nationale gezondheidscommissie donderdag laten weten dat de piek van de corona-epidemie daar voorbij is. Het coronavirus dook eind vorig jaar voor het eerst op in de miljoenenstad Wuhan in het oosten van het land. Een topadviseur van de Chinese regering op het gebied van volksgezondheid, Zhang Nanshan, zei dat de pandemie waarschijnlijk in juni voorbij is.

Nieuws RIVM covid-19
 • Marieke van Twillert

  Marieke van Twillert werkt als journalist voor Medisch Contact. Arbeidsmarkt, levenseinde en e-health hebben haar speciale aandacht.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • winnand

  verzekeringsarts (n.p.) / medisch adviseur, Kranenburg

  I.v.m. de corona virus crisis komt er hopelijk morgen op zondag een politiek debat m.b.t. het wel of niet open houden van alle scholen in Nederland.
  Ik ben in ieder geval zeer verheugd dat de wetenschappelijke staf van onze zeer sterk medische speci...alistenorganisatie, een suborganisatie van de KNMG, heden een oproep aan de regering heeft gedaan om vanaf maandag alle scholen te gaan sluiten.

  Premier Rutte en minister Bruins, die steeds op de stoel van de arts gaan zitten, beweren als kippen zonder kop dat we de scholen komende maandag niet hoeven te sluiten. Zij refereren hierbij naar het advies van de RIVM, maar ik ben er niet zo zeker van dat alle topmensen van het RIVM dit zeer onverantwoordelijk advies hebben gegeven. Immers: de topmensen van het RIVM bestaan slechts uit één hoogleraar internist en een enkele viroloog, maar voor de rest allemaal managers (niet-artsen) die m.i. de meeste stemmen zullen hebben gehaald voor het geheel bovengenoemd onverantwoord adviserend besluit om niet alle scholen te gaan sluiten.

  Indien alle scholen vanaf maandag onder druk van de verantwoordelijke minister Medische Zorg Bruins alsnog niet worden gesloten en er breekt daardoor een nog meer explosieve uitbraak van corona virus, dan het weer voor de zoveelste keer te laat.
  Dus weer door de schuld van minister Bruins, die al eerder als voorzitter van het UWV faalde door steeds eerder te kiezen voor corrupte adviserend UWV topambtenaren van het ministerie SZW en nooit te luisteren naar professionele UWV artsen en/of de KNMG (suborganisatie NVVG), forse toename van duizenden slachtoffers bij zeer kwetsbare mensen, laat staan dat hij dan in dat geval als minister Medische Zorg weer onnodig miljarden schade gaat achterlaten.
  Wellicht zal het excuse van Bruins zijn: allemaal te laat. Maar deze keer zal hij dan echt door zijn stof gaan.

  Het verbaasde mij dat er zo weinig reactie's komen van onze ciolle

 • Rogier Kersseboom

  Klinisch Geneticus , Essen

  Zo’n uitbraak doet je een beetje mijmeren: wat als...
  -we vluchten uit China meteen hadden geschrapt
  -we misschien niet allemaal waren gaan skiën
  -iedereen uit het buitenland meteen in quarantaine waren gegaan
  -we niet vrolijk carnaval hadden g...evierd
  -scholen hadden gesloten
  -we Nederland 2 weken volledig laten uitzieken
  -we het openbaar vervoer stil leggen
  -we rigoureuze Chinese maatregelen nemen
  En zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Schiet je niets mee op. Deze omstandigheden dwingen ons om te vertrouwen op de instanties en onze collega’s die alle belangen samen moeten afwegen. Bovenal is het erg vervelend voor de kwetsbare mensen. We kunnen alleen maar sociaal zijn voor onze medemensen en met goede hygiëne en verminderd sociaal contact zorgen dat we uitbreiding zoveel mogelijk voorkomen.

 • L Hannivoort

  Anesthesioloog, Groningen

  Kip zonder kop. Kijk eens naar Noord-Italië. Daar zijn de OK's IC-kamers geworden, daar zijn de anesthesiologen spontaan intensivisten geworden. Daar worden ouderen en jongeren met comorbiditeiten door een orthopeed of een patholoog beoordeeld of er ...nog iets van beademing mogelijk of haalbaar is (voor zover er nog apparatuur is). Ja, voor een groot deel ouderen en mensen met comorbiditeiten. Maar er liggen daar ook jonge, voorheen gezonde mensen aan de beademing. Ook collega's van ons die door de torenhoge werkdruk niet de afweer hadden om zelf de infectie goed te weerstaan, liggen daar aan de beademing. Er zijn bijna 4000(!) beademingstoestellen in bestelling die binnen nu en anderhalve maand in Noord-Italië aan moeten komen (en wat blijft er dan nog in de reserve voor andere landen die in de problemen komen?).

  Het beloop is NIET hetzelfde. De epidemiologie is NIET hetzelfde. Remmen, remmen, remmen. Dat is uitermate belangrijk om te voorkomen dat wij in dezelfde situatie komen als onze collega's in Italië.

  https://www.sciencealert.com/dragging-out-the-coronavirus-epidemic-is-important-in-saving-lives

 • winnand arents

  verzekeringsarts (n.p.) / medisch adviseur, Kranenburg

  Natuurlijk zijn er op de wereld altijd mensen die als een kip zonder kop praten.
  Maar wat wel erg is dat o.a. deze mensen zoals minister Bruins en Koolmees net als Trump nooit hebben willen luisteren naar de medische wetenschap. Dat betekent dat zij... pas actie ondernemen als het te laat is, waardoor de leed van talloze slachtoffers.
  Zo heeft niet alleen de verantwoordelijke minister Koolmees voor het UWV maar ook eerder de UWV-voorzitter Bruins nooit geluisterd naar de (sociaal-)medisch wetenschappelijke adviezen van de KNMG en dan wel in het bijzonder haar suborganisatie NVVG die vindt dat UWV arbeidsongeschiktheid slachtoffers alleen kan worden teruggedrongen door meer te letten op de kwaliteit van het functioneren van UWV artsen en niet te luisteren naar de kwantiteit daarvan waarbij o.a. topambtenaren van het ministerie SWZ, afkomstig van de vroegere ex-GAK top managers die in het jaar 1999 hebben gefraudeerd met GAK- artsensalarissen, tot de dag van heden wegens corrupt geldbejag hun uitertse best doen om het UWV artsentekort blijvend te laten persisteren.

  Ik begrijp dan ook niet dat Bruins werd gekozen voor minister van Medisch Zaken, terwijl hij het UWV (divisie arbe idsongeschiktheid) een schadepost van miljarden heeft achter gelaten door niet te luisteren naar de adviezen van UWV artsen. Nu gaat Bruins als minister Medische Zaken zelfs plotseling op de stoel van de arts zitten en heeft het dan over signalen van verkoudheid en koorts, maar wat hij hiermee doet is achter de feiten aanlopen. Indien hij vóór de uitbraak van de corona crisis in Nederland goed had geluisterd naar onze eeuwenoude artsenorgansiatie KNMG die hem in het kader van preventie op tijd hadden kunnen doorverwijzen naar medische top wetenschappers, dan hadden we nu genoeg wapens gehad om een explosie van corona epidemie in Nederland zoveel mogelijk te kunnen voorkomen, laat staan ook nog eens miljarden EUR besparen die we nu nodig hebben voor de reparatie van onze economie.
 • Mernno Oosterhoff

  Psychiater, Thesinge

  Ik geloof niet dat de hele weteld als een kip zonder kip rondloopt. Dit virus is besmettelijker en dodelijker dan griep, er is nog geen enkele immuniteit en geen vaccin. Je loopt 4 weken achter. Toen kon je dit nog zeggen. Nu niet meer. Over 3 en mis...schien zelfs 2 weken zul je je opmerking betreuren. Als ik het mis heb dan zal ik door het stof gaan.

 • Jan Keppel Hesselink

  pijnarts, Bosch en Duin

  Een infectie met het Corona virus heeft ongeveer dezelfde symptomen als die met het influenza virus. De mortaliteit onder mensen met een wat verzwakt afweersysteem is een fractie hoger dan de mortaliteit door het influenza virus. Het beloop is hetzel...fde, de epidemiologie is vergelijkbaar. Maar de collateral schade is vele, vele malen hoger.
  Het lijkt wel of de hele mensheid bevangen is van een angst-virus.
  Een licht griepje voor het merendeel van ons, na infectie. So what?
  Moet daardoor de hele wereld gesloten worden? Het is natuurlijk wel een mooie bijvangst dat we misschien ons gaan realiseren dat we om gelukkig te zijn, niet altijd de hele wereld over hoeven te vliegen, en dat we tegenwoordig net zo efficient thuis kunnen werken. Dat een Skype vergadering net zo effectief kan zijn.
  Misschien leren we nog een aantal positieve aspecten van dit virus.
  Maar vooralsnog lijkt het wel of de hele wereld als een kip zonder kop rond loopt.
  En dat Trump Amerika sluit voor Europa getuigt van een enorm onbenul, maar dat wisten we al. Ik vernam dat 38% van de Amerikanen niet meer te bewegen is om een Corona biertje te drinken. Ook daar dus collaterale schade, en het is geen eens Buckler...

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.