Inspectie onderzoekt gang van zaken in praktijken van Quin Dokters
Plaats een reactieDe Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet onderzoek naar de gang van zaken binnen huisartsenpraktijken van de nieuwe zorgondernemer Quin. Dat meldt demissionair VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer na onrust over de geboden huisartsenzorg deze zomer.
Het bedrijf Quin wilde oorspronkelijk huisartsenpraktijken overnemen om daarmee samen een digitaal platform voor huisartsenzorg te ontwikkelen. Patiënten in Quin Dokters-praktijken kunnen via dat platform bijvoorbeeld online symptomen checken en videoconsulten aanvragen. Quin had vooralsnog elf praktijken overgenomen en plannen voor meer. Ook zijn er praktijken die niet zijn overgenomen, maar wel met het platform werken.
Onrust
Deze zomer ontstond onrust rond Quin. Zo berichtten onder andere NRC en Het Parool dat sommige praktijken van Quin Dokters de bezetting niet rond kregen, wachttijden voor een huisartsenafspraak er opliepen en de praktijken slecht bereikbaar waren.
Blokhuis meldt in een Kamerbrief naar aanleiding van Kamervragen dat de Quin Dokters in Amsterdam en Ridderkerk ‘op een aantal dagen niet goed aan de zorgvraag van patiënten konden voldoen’. Dat leidde tot slechte bereikbaarheid en lange wachttijden. In Amsterdam was een praktijk in juli zelfs een aantal dagen gesloten. Volgens Blokhuis was er vanaf de overname een capaciteitstekort, en was de werkdruk toegenomen door covid-19 en de vakantieperiode. Volgens hem is de spoedzorg niet in het geding geweest.
Meldingen
Bij de inspectie kwamen meldingen binnen over de bereikbaarheid en toegankelijkheid van Quin-praktijken. De IGJ heeft Quin daarop aangesproken vanwege het risico voor patiënten en doet nu ‘verder onderzoek naar de situatie’, aldus Blokhuis. Inmiddels lopen er gesprekken met zorgverzekeraar Zilveren Kruis, de IGJ, toezichthouder NZa, de Amsterdamse Huisartsen Alliantie en Quin over oplossingen. Volgens Blokhuis is al ‘een aanzienlijk deel van de patiënten’ naar andere praktijken overgeschreven om de continuïteit van zorg te waarborgen. Ook zijn extra huisartsen aangetrokken om de werklast in de Quin-praktijken te verhapstukken.
Quin meldt in een verklaring zich enkel te richten op de verdere ontwikkeling van een digitaal platform voor de ondersteuning van huisartsenzorg. De overgenomen praktijken worden afgestoten. Daarvoor zoekt Quin ‘partners die zich willen inzetten om de praktijken dagelijks aan te sturen, al dan niet met de ondersteuning van Quin’s zorginnovaties’.
lees ook- Er zijn nog geen reacties