Huisartsenpraktijk dicht; alle vijf huisartsen besmet met coronavirus
3 reactiesAlle vijf huisartsen van huisartsenpraktijk Dronten-Zuid zijn besmet geraakt met het SARS-CoV-2-virus. Omdat continuïteit van zorg niet meer gegarandeerd kan worden en om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, heeft de praktijk vanaf vandaag de deuren gesloten.
De eerste huisarts werd een dag of tien geleden ziek en is inmiddels hersteld, licht Annemieke Doornbos, woordvoerder namens de overkoepelende huisartsenorganisatie Medrie toe. ‘Maar daarna vielen de andere huisartsen een voor een uit. De laatste van de vijf huisartsen werd vrijdag of in het weekend ziek. Het is niet duidelijk waar de besmettingen hebben plaatsgevonden en of zij elkaar onderling hebben besmet. Opvallend is dat vooralsnog de andere medewerkers van de praktijk niet besmet zijn. Geen van de huisartsen heeft patiënten gezien terwijl ze ziekteverschijnselen hadden. We moeten afwachten hoe het zich in de komende dagen ontwikkelt, maar we hopen dat er geen patiënten besmet zijn.’
Volgens Doornbos is geen van de vijf huisartsen ernstig ziek en ze doen dan ook nog telefonische consulten vanuit huis. Patiënten die moeten worden gezien, worden doorverwezen naar andere huisartsenpraktijken in Dronten. Wanneer de huisartsenpraktijk weer opengaat, is volgens Doornbos moeilijk in te schatten.
Lees ook-
Bekijk het dossier dossier Covid-19
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
W.J. Jongejan
huisarts, niet praktiserend, Woerden
Al in de jaren 70 van de vorige eeuw is men tijdens de medische opleiding genuanceerd gaan denken over het zetten van een BCG ter voorkoming van het krijgen van tbc. Door meerdere zaken zoals de consultatiebureau's tbc-bestrijding, bevolkingsonderzo...ek met röntgenfoto's, het beschikbaar komen van effectieve antibiotica, maar ook een verbetering van hygiëne en huisvesting bleek het voorkomen van tbc zeer fors te dalen. Het zetten van de BCG verknoeit de mogelijkheid om ooit een besmetting vast te stellen met een Mantoux-reactie. Na een BCG wordt immers de Mantoux positief. Je verliest zo een diagnosticum. In Rotterdam stelde in de jaren 70 prof. Burema van de GGD dat je beter alleen een BCG kon zetten als je naar hoog-risico-gebieden(tropen bijv.) ging of werkte met hoog-risicopatiënten(bijv. in de tbc-zorg). Zelf heb ik derhalve nooit een BCG laten zetten. Problematisch is en blijft dat de BCG geen 100% garantie geeft om geen tbc te krijgen. Een oude BCG zal weinig of niets uitmaken tegen het corona-virus. De huidige proef in UMCU en RadboudziekenUMC beoogt op korte termijn met de BCG de afweer een algemene, geen specifieke, boost te geven. Helaas is het bij-effect het verlies van een diagnosticum om tbc vast te stellen. Maar ja, in tijden van nood, moet je soms wat.
Monica Kaag
anesthesioloog, Zeist
Er zijn heel veel artsen die tijdens hun studie een BCG-vaccinatie hebben gehad. Ik weet niet of alle medisch studenten nog steeds een BCG krijgen. Ik zou zo graag willen weten of er verschil in ziekteverloop is bij mensen (artsen) die wel of geen BC...G hebben gehad. Is daar bij de huisartsen iets van bekend?
Gerry Wiesenhaan
Huisarts, Bodegraven
Bij onze praktijk zijn nu twee huisartsen ziek. Alleen in de regio Midden Holland/ Gouda worden huisartsen niet getest. We weten dus niet of het Corona is. Eigenlijk vinden we dat onacceptabel! We snappen dat er een tekort aan testen is. Maar dit is ...in de praktijk niet werkbaar!