Huisartsen vrezen extra onkosten bij najaarsvaccinaties door covid-19
3 reactiesHuisartsen moeten financieel vergoed worden voor de mogelijke extra kosten die ze maken bij de komende ronde van griep- en pneumokokkenvaccinaties, als gevolg van covid-19. Dat vindt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), die daarover in gesprek is met het ministerie van VWS.
Dit najaar worden voor het eerst ouderen uitgenodigd voor een pneumokokkenvaccinatie via hun huisarts. Maar door de covid-19-uitbraak lopen huisartsen een groter financieel risico bij dit vaccinatieprogramma dan voorzien, en ook bij de griepvaccinatie van dit najaar, vreest de LHV. De opkomst bij beide vaccinatierondes is immers ongewis door de coviduitbraak, aldus een LHV-woordvoerder: ‘Durven mensen hiervoor wel naar de praktijk te komen?’ Huisartsen krijgen kosten in rekening gebracht, zogenaamde spillagekosten, voor de ingekochte vaccinaties die niet worden gebruikt. Nu het voor huisartsen lastiger in te schatten is wie van hun populatie daadwerkelijk zo’n inenting komt halen, wil de LHV dat voor beide vaccinaties wordt afgezien van die spillagekosten.
Verder moeten huisartsen mogelijk extra kosten maken om te kunnen vaccineren binnen de regels van anderhalve meter afstand, bijvoorbeeld voor het extra schoonmaken van hun praktijk of het huren van ruimte in sporthallen. Die kosten moeten zij kunnen declareren, aldus de LHV.
Ook wil de LHV dat er een ruimere vergoeding komt voor de extra koelkastcapaciteit die huisartsen nodig hebben. Vanwege de covid-19-uitbraak is de doelgroep van de pneumokokkenvaccinatie vergroot. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit najaar volwassenen van 60, 65, 70 en 75 jaar zouden worden opgeroepen. Maar de Gezondheidsraad kwam dit voorjaar met een aangepast advies om mensen tussen de 70 en 79 jaar met voorrang te vaccineren. Vanwege de beschikbare hoeveelheid vaccins besloot VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis in april dat alle 73- tot 79-jarigen als eerste een uitnodiging voor dit vaccin krijgen.
Daardoor is de doelgroep vergroot en hebben huisartsen meer koelkastruimte nodig om het vaccin op voorraad te kunnen houden dan was voorzien bij een eerdere vergoedingsregeling voor koelkastcapaciteit. ‘De verpakkingen van de pneumokokkenvaccins zijn bovendien heel groot’, aldus de LHV-woordvoerder. De LHV is nu in overleg met VWS over de financiële wensen.
GM Veenstra
Aios , Arnhem
Een moderne huisarts praktijk van tegenwoordig is ook niet meer te vergelijken met een praktijk van vroeger.
Huisartsenpraktijken moeten voor de komende vaccinatiecampagne forse investeringen doen aan koelcapaciteit. Normale koelkasten die mogeli...jk nog in gebruik zijn, zijn niet meer afdoende.
Zie Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPG)
Een verbaasde collega....
Arts
Wat een bijzonder zinloze en neerbuigende reactie van een 'collega' die duidelijk zelf niet meer in het vak zit en daardoor geen enkel idee blijkt te hebben waar hij over praat...sneu. Waarom dan toch zo'n reactie plaatsen vraag ik me dan af? Fijn da...t de huisartsen eens duidelijk opkomen voor de eigen financiële risico's die zij lopen! Dit zou elke weldenkende ondernemer (ja, zélfs in de zorg) doen.
siepdegroot@planet.nl
Huisarts, niet praktiserend, Eelderwolde
Waar huisartsen zich niet al druk over kunnen maken.......
Het gaat weer gauw over geldelijke zorgen.
Het zou best eens kunnen zijn dat na Covid- 19 de opkomst voor vaccinaties veel groter is. Een koelkast voor op de praktijkzolder is echt niet duu...r. Tot dusver levert een griepvaccinatie veel op en kan gedaan worden door een assistente. In het begin van de Corona waren de huisartsen ook ongerust over de afname van de consulten die er ontstonden. Even zitten op de blaren zou ik zeggen.
Siep de Groot, huisarts niet praktiserend, Eelderwolde