Huisarts vraagt om ‘proportionaliteit’ bij jaarverantwoording
3 reactiesVraag alleen een financiële jaarverantwoording op van huisartspraktijken waar twijfels over mogelijke fraude zijn. Die suggestie heeft huisarts Arno Krijgsman meegegeven aan demissionair minister Conny Helder en VWS-ambtenaren, met wie hij recentelijk heeft gesproken.
Krijgsman ijverde er deze zomer via een petitie en een brandbrief voor om huisartsen te ontzien bij nieuwe wetgeving die zorgaanbieders verplicht een financiële verantwoording op te stellen. Dat leidde ertoe dat hij vorige week VWS-ambtenaren op bezoek kreeg in zijn huisartsenpraktijk om toe te lichten waarom deze eis volgens hem tot onnodige belasting van huisartsen leidt. En via contacten met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), die zich ook verzet tegen deze administratielast, kon hij vorige week uiteindelijk ook op bezoek bij demissionair minister Helder, die verantwoordelijk is voor deze nieuwe wetgeving.
‘Ik heb uitgelegd wat huisartsen al doen rond financiële verantwoording, richting partijen als zorgverzekeraars en de belastingdienst’, aldus Krijgsman. Hij heeft er daarom bij de VWS-betrokkenen op gewezen dat ook zou kunnen worden volstaan met alleen een verantwoording opvragen bij ’verdachte gevallen’. ‘Zet zo’n eis niet standaard in, maar gebruik het proportioneel. Kijk alleen naar verdachte praktijken in plaats van iedereen onder de loep te nemen. Dan neemt de regeldruk fors af. De meeste huisartsen hebben hun financiële organisatie op orde, en er is al veel informatie over beschikbaar.’ Krijgsman hoopt op steun hiervoor vanuit zorgverzekeraars, die aan fraudecontrole doen.
Krijgsman verzamelde uiteindelijk bijna 3900 handtekeningen onder zijn petitie, die hij vorige week heeft overhandigd aan Helder en haar ambtenaren.
Lees ook
N. van de Weg
psychiater, Arnhem
Goed initiatief van Arno Krijgsman, deze actie om de eis voor financiële jaarverantwoording alleen op indicatie in te zetten, nl bij verdachte gevallen (hoewel je daar dan ook weer regels voor moet maken om dat te onderbouwen....)
Ik vermoed dat de... controlerende instanties ook helemaal geen tijd hebben om al die jaarverantwoordingen te beoordelen (en mochten ze dat wel hebben: in de zorg hebben we ook heel veel leuke banen voor ze, maar dat terzijde).
Dat al die rapporten dan ergens in een la verdwijnen (of in een energieverslindend datacentrum worden opgeslagen) is dan wel erg zuur voor de professionals die daar hun vrije uren aan besteed hebben. Of voor de patiënten die niet gezien werden omdat hun dokter met financiële zaken bezig was.
P.J. Mitra
arts en jurist, onafhankelijk medisch adviseur ArtsTotaal, Schaijk
De beginselen van proportionaliteit en subsidiariteit zijn algemene uitgangspunten van de democratische rechtstaat, ook de Nederlandse. Toch lijken deze kernbeginselen, samen met de onschuldpresumptie en respectievelijke uitwerking van al het voorgaa...nde, niet op te gaan als het gaat om zorgverleners.
Met name in de eerste lijn lijkt het door de overheid -- al dan niet aan zorgverzekeraars gedelegeerde -- adagium van *aan* de zorg werkenden*: vertrouwt de *in* de zorg werkende zorgverlener niet, tenzij. Met als gedachtekronkel, dat de meerderheid van *in de zorg werkenden* elke kans zal grijpen om frauduleus te handelen in plaats van handelt vanuit professionaliteit en een maatschappelijk verantwoord gevoel.
Het moge duidelijk zijn, dat deze (althans bij mijn weten) nooit feitelijk gesubstantieerde gedachte niet alleen veel tijd afhoudt van hun vermogen tot daadwerkelijke patiëntenzorg en mensen uit het beroep jaagt, maar ook in zeer belangrijke mate bijdraagt aan de uit de bocht gierende zorgkosten voor ons als maatschappij.
En tot slot (gechargeerd): hoe lang nog voor de lengte van de bilnaad ook nog in een excel-sheet moet worden ingevuld? Ik vraag me dit serieus wel eens af.
M.J. Fortuijn
Psychiater , Haatlem
Bedankt voor de uitsmijter, makes my day.