Huisarts voorzichtig positief over online dossier inzien
Plaats een reactieDe eerste ervaringen van huisartsenpraktijken met het bieden van online-inzage in patiëntendossiers lijken voorzichtig positief. Dat valt op te maken uit een eerste peiling door onderzoeksbureau Nivel.
Sinds juli vorig jaar moeten huisartsen hun patiënten elektronische inzage bieden in hun medische gegevens. Inmiddels is 90 procent van de huisartspraktijken daar daadwerkelijk mee begonnen, meestal in de vorm van een online-inzage via een patiëntenportaal. De overige 10 procent is dit nog van plan, aldus Nivel. Het onderzoeksbureau heeft artsen gevraagd naar hun eerste ervaringen, met hulp van de Universiteit Maastricht en het aan het Radboudumc verbonden kennisbureau IQ Healthcare.
Positief
Voor veel van de ongeveer 550 huisartsenpraktijken die reageerden op enquêtevragen hierover, leek het nog te vroeg voor een oordeel: meer dan de helft gaf aan nog geen mening te hebben of er neutraal tegenover te staan, en dat aandeel was groter naarmate later met de elektronische inzage was begonnen. Van de huisartsenpraktijken die op de troepen vooruitliepen en al voor 2020 elektronische inzage aanboden, is echter circa driekwart overwegend positief. Van de 2020-beginners is ongeveer een derde dat. Negatief is in alle gevallen slechts een kleine minderheid.
Ruim 40 procent van de huisartsen zegt wel meer administratieve handelingen te moeten verrichten door het aanbieden van deze inzage. Eenzelfde aantal zegt dat het aantal e-consulten sindsdien is toegenomen. Prakijken die al langer inzage bieden, geven vaker aan dat de werkbelasting afnam omdat het aantal fysieke en telefonische consulten verminderde.
Lekentaal
Andere voorlopige uitkomsten zijn dat een derde van de huisartsen niet vindt dat de snelheid van de consulten is toegenomen. Verder heeft de inzageverplichting geleid tot het gebruik van meer ‘lekentaal’ in patiëntendossiers, zo gaf 40 procent van de respondenten aan. Patiënten benaderden huisartsen na inzage vooral met vragen over diagnostisch onderzoek, episodelijsten en medicatielijsten.
De onderzoekers zullen huisartsen in 2021 opnieuw naar hun ervaringen polsen.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties