Helft wereldbevolking heeft nauwelijks toegang tot diagnostiek
Plaats een reactieBijna de helft (47 procent) van de wereldbevolking heeft weinig tot geen toegang tot standaarddiagnostiek. Dat schrijft The Lancet Commission on Diagnostics, bestaande uit 25 experts van diverse disciplines, op basis van recent onderzoek.
Diagnostiek is het fundament van kwalitatief goede zorg, maar krijgt volgens de commissie momenteel onvoldoende erkenning, financiering en middelen. Hierdoor ontvangen patiënten soms geen of een verkeerde behandeling of een onjuiste dosering. Dit is volgens de onderzoekers schadelijk voor patiënten, maar ook zonde van goede medicatie in gebieden waar die schaars zijn.
De commissie berekende dat jaarlijks 1,1 miljoen vroegtijdige sterfgevallen voorkomen kunnen worden door de toegankelijkheid van de diagnostiek van zes ziekten te verhogen naar 90 procent. Het gaat om diabetes, hypertensie, hiv en tuberculose bij de hele bevolking; en hepatitis B en syfilis bij zwangere vrouwen. Het is bij vijf van de zes aandoeningen (behalve bij diabetes) ook economisch aantrekkelijk om hierin te investeren. De mediaan van de baten-kostenratio varieerde bij deze ziekten tussen de 1,4:1 en 24:1.
De huidige pandemie toont het belang van tijdige nauwkeurige diagnostiek aan, evenals de toegankelijkheid hiervan. Innovaties van de afgelopen vijftien jaar op het gebied van digitalisering, zelftesten en financiering, kunnen hier volgens de commissie een bijdrage aan leveren.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties