Gordelroosvaccinatie laat nog op zich wachten
Plaats een reactieHet kabinet stelt geen geld beschikbaar om gordelroosvaccinaties vanaf volgend jaar op te nemen in het rijksvaccinatieprogramma. Dat blijkt uit beantwoording van Kamervragen over de voorjaarsnota.
Volgens minister van Financiën Sigrid Kaag is er ‘geen ruimte voor deze uitgaven’. Afhankelijk van de doelgroep die wordt gevaccineerd, zou het aanbieden van deze vaccinaties jaarlijks tachtig tot 200 miljoen euro kosten in de eerste vijf jaar, en daarna jaarlijks 40 miljoen euro.
Voorsorteren
VWS-staatssecretaris Maarten van Ooijen schreef begin dit jaar in een Kamerbrief dat het ernaar uitziet dat gordelroosvaccins inmiddels kosteneffectief kunnen worden aangeboden. Eerder verwachtte Van Ooijen dat het aanbieden op zijn vroegst in de tweede helft van 2024 mogelijk zou zijn. Wel was het nog wachten op dekking voor de kosten. Maar het eerstvolgende mogelijkheid daarvoor, via de voorjaarsnota, biedt die dekking dus niet.
De Gezondheidsraad adviseerde in 2019 om ouderen vanaf zestig jaar te vaccineren tegen gordelroos, met name om de ziektelast door langdurige zenuwpijn te verminderen. Wel lag de vaccinprijs destijds nog te hoog. Sindsdien zijn er enkele verzoeken uit de Tweede Kamer gekomen om gordelroosvaccins alsnog beschikbaar te stellen. Afgelopen maart vroegen nog de PvdA-fractie en fractie-Den Haan om geld vrij te maken om per 2024 te kunnen beginnen. Moties met die strekking kregen steun van veel andere oppositiefracties, maar niet genoeg om een meerderheid te behalen, want de vier coalitiepartijen, FVD en SGP stemden tegen. De Tweede Kamer debatteert deze donderdag nog over de voorjaarsnota.
Teleurstelling
Arts M+G Jolanda Hoefnagel uitte eerder bij RTL al haar teleurstelling namens de Werkgroep Artsen Vaccinaties van de NVIB (verenging van artsen infectieziektebestrijding). Volgens haar kan er veel leed worden bespaard door vaccinatie, aangezien zenuwpijn moeilijk is te behandelen.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties