Gommers: niet alle ziekenhuizen open over beschikbare bedden
1 reactieDe landelijke coördinatie van beschikbare ic-bedden verloopt nog niet helemaal naar wens, blijkt uit de woorden van intensivist Diederik Gommers tijdens een technische briefing voor de Tweede Kamer. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) zei dat sommige ziekenhuizen nog steeds de kaarten tegen de borst houden, waardoor niet precies duidelijk is hoeveel bedden er beschikbaar zijn.
Tijdens de briefing kwam ook inspecteur-generaal Ronnie van Diemen (IGJ) aan het woord. Zij leek de uitspraak van Gommers te willen nuanceren. Ook de inspectie bereikte dergelijke berichten, maar bij navraag blijkt de opstelling van ziekenhuizen meestal ‘uitlegbaar’, bijvoorbeeld omdat er ic-bedden worden vrijgehouden voor patiënten die thoraxchirurgie moeten ondergaan. Van Diemen drong erop aan dat ‘we beelden van eigenbelang moeten loslaten. Het is belangrijk dat we vertrouwen in elkaar houden.’
Gommers lichtte de meest recente ic-cijfers toe, waarbij hij onder meer vertelde dat van de 1400 mensen die tot nu toe met covid-19 op de intensive care zijn opgenomen, er 40 hersteld zijn en 175 overleden. Hij liet zien dat de ic’s inmiddels in de fase zijn aanbeland waarin men niet meer de kwaliteit kan leveren zoals men dat gewend is. ‘Ic-verpleegkundigen die normaal gesproken voor maximaal twee patiënten zorgen, hebben er nu drie of vier onder hun hoede. Dat geeft spanning, ze zijn soms niet meer in control, en dan kun je fouten maken.’ Volgens Gommers is het aan de minister om te besluiten wanneer de volgende fase, de crisisfase, ingaat. ‘Ik weet nog niet hoe wij dat gaan doen.’ Van Diemen zei dat de IGJ aan de FMS en de KNMG heeft gevraagd om uit te werken wat het voor de zorg zou betekenen als die fase zou aanbreken.
Van Diemen ging in op de disbalans die dreigt te ontstaan in de gezondheidszorg, nu reguliere zorg in de verdrukking komt door covid-zorg. Daarbij gaat het niet alleen om ziekenhuiszorg, maar ook om jeugdhulp, gehandicaptenzorg, ggz en ga zo maar door. Van Diemen: ‘Daar komen veel creatieve oplossingen voor, maar het is een aandachtspunt voor ons allemaal.’
-
Bekijk het dossier dossier Covid-19
merhai
niet zo relevant
De Nederlandse ziekenhuiszorg is volgens mij de afgelopen 10 jaar opgeknipt in een aantal delen.
Grote ziekenhuizen waar bijna alles gebeurt en bijna alle faciliteiten zijn
Middelgrote die vrij veel doen maar vaak geen cardiochirurgie of neurochiru...rgie maar wel met goede IC faciliteiten
Kleine ziekenhuizen met een shortstay functie zonder IC
Priveklinieken of dagbehandelcentra met een recovery
Als we nou de grote en middelgrote ziekenhuizen inrichten voor Covid 19 patienten en de grote chirurgie aan hart en hersenen. Hoeveel IC bedden kunnen we dan hebben?
Als we de kleine ziekenhuizen inrichten met een kleine IC voor postperatieve patienten en kortdurende niet Covid behoeftigen en laten runnen door anesthesiologen en we doen daar de reguliere andere zorg?
En vervolgens de priveklinieken vragen om de dagpatienten te doen ?
Kunnen we dan zo de boel enigszins in balans houden en efficienter gebruiken?
Daar heeft toch vast al iemand over nagedacht?