Gezondheidsraad: ‘Vaccineer alle pasgeborenen tegen rotavirus’
Plaats een reactieDe Gezondheidsraad adviseert het Rijksvaccinatieprogramma uit te breiden met een vaccinatie tegen het rotavirus voor alle pasgeborenen en niet langer alleen pasgeborenen uit risicogroepen.
Vanaf juni 2020 zouden pasgeborenen uit risicogroepen, zoals te vroeg geboren kinderen, kinderen met een laag geboortegewicht of met een aangeboren afwijking worden gevaccineerd tegen het rotavirus. De Gezondheidsraad adviseerde daartoe in 2017 vanwege de ziektelast van de darminfectie en de grote impact bij ernstige symptomen op het kind zelf en op het gezin. Door de coronacrisis is het vaccineren van kinderen uit risicogroepen echter uitgesteld. In 2020 was het aantal meldingen van rotavirusinfecties en het aantal ziekenhuisopnames lager dan normaal, waarschijnlijk als gevolg van de coronamaatregelen. Maar de Gezondheidsraad verwacht dat het aantal besmettingen na het opheffen van de maatregelen weer op zal lopen naar het oude niveau. Tussen 2014 en 2019 werden jaarlijks gemiddeld 3600 kinderen jonger dan 5 jaar opgenomen in het ziekenhuis vanwege een rotavirusinfectie.
Nieuw onderzoek
Inmiddels is nieuw onderzoek beschikbaar gekomen waaruit naar voren komt dat algemene vaccinatie tegen het rotavirus effectief is. Onderzoek uit de Verenigde Staten en Duitsland laat zien dat het risico op ernstige diarree en op ziekenhuisopname daalt. Bij vaccinatie van alleen risicogroepen is het minder duidelijk wat het effect is. De Gezondheidsraad meldt in het advies dat uit een nog niet gepubliceerd Nederlands onderzoek naar voren komt dat vaccinatie van kinderen uit risicogroepen niet effectief lijkt te zijn. Maar de Gezondheidsraad zet ook kanttekeningen bij dit onderzoek vanwege beperkingen in de opzet van de studie en omdat een derde van de deelnemers gedurende het onderzoek afhaakte. Eerder onderzoek uit de Verenigde Staten liet zien dat het vaccineren van risicokinderen wel effectief is, zij het iets minder dan bij kinderen zonder risicofactoren.
Volgens de Gezondheidsraad is de kans op ernstige bijwerkingen uiterst klein en zijn andere bijwerkingen gering. Daarentegen biedt vaccinatie tegen het rotavirus mogelijk bescherming tegen het ontstaan van diabetes mellitus type 1 en coeliakie, twee aandoeningen waarvoor aanwijzingen bestaan dat ze samenhangen met het rotavirus.
Twee vaccins
Er zijn volgens de Gezondheidsraad twee vaccins beschikbaar tegen het rotavirus, die allebei oraal worden toegediend. Rotarix is een monovalente (enkelvoudige) humane vaccinstam die toegediend wordt in twee doseringen, en Rotareq is een pentavalent (vijfvoudig) vaccin, dat bestaat uit een rotavirus dat voorkomt bij runderen waaraan genetisch materiaal van humane rotavirusstammen is toegevoegd. De Gezondheidsraad zegt geen voorkeur te hebben voor een van beide vaccins, omdat ze een vergelijkbare effectiviteit en soortgelijk veiligheidsprofiel hebben.
Op dit moment is algemene vaccinatie vanwege de vraagprijs niet kosteneffectief, aldus de Gezondheidsraad. Als de vaccinprijs daalt zou het wel kosteneffectief kunnen worden.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties