Geen vaste bijdrage voor opleiding tot ziekenhuisarts
Plaats een reactieDe opleiding tot ziekenhuisarts wordt niet structureel betaald door het rijk. Dat meldt VWS-minister Ernst Kuipers. Er is volgens hem onvoldoende duidelijkheid over de meerwaarde van deze functie om structurele bekostiging nu te rechtvaardigen.
De opleiding tot ziekenhuisarts wordt tot nu toe betaald uit subsidie vanuit VWS, maar heeft nog geen recht op een structurele bijdrage zoals vervolgopleidingen tot medisch specialist dat hebben via de zogenaamde beschikbaarheidsbijdrage. De Vereniging voor Ziekenhuisgeneeskunde (VvZG) had afgelopen najaar bij de Tweede Kamercommissie van VWS gepleit voor vaste financiering. Die speelde het verzoek door naar Kuipers.
Resultaten
In een Kamerbrief laat Kuipers weten dat hij vooralsnog wil blijven bij de keuze om tijdelijke subsidie te verlenen aan de Stichting Opleiding Ziekenhuisgeneeskunde (SOZG). Hij wijst op een uit 2018 daterende evaluatie van de Rijksuniversiteit Groningen van het beroep. Volgens hem bieden die resultaten ‘niet de onderbouwing om op dit moment de noodzakelijkheid van de activiteiten van de ziekenhuisarts te kunnen vaststellen’ en daarom een vaste beschikbaarheidsbijdrage toe te kennen aan deze opleiding.
Kuipers voelt zich daarbij gesteund door de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en ziekenhuisorganisaties NVZ en NFU, aan wie zijn ministerie om hun mening heeft gevraagd. Volgens Kuipers hebben zij aangegeven dat het beroep zich nog ‘nader dient te ontwikkelen en verstevigen’. Er zou nog verder onderzoek moeten worden gedaan naar de rol van de ziekenhuisarts.
Generalistisch
Een ziekenhuisarts is als generalistische arts, die zich met name richt op comorbiditeit, met medisch specialisten samen verantwoordelijk voor klinische patiënten. De driejarige opleiding tot ziekenhuisarts kan sinds 2012 worden gevolgd in inmiddels negen ziekenhuizen. De ziekenhuisarts is sinds 2014 erkend als profiel.
Lees ook- Er zijn nog geen reacties