Geen van de doelen preventieakkoord wordt in 2040 bereikt
2 reactiesGeen van de doelen voor 2040 uit het Nationaal Preventieakkoord wordt bereikt als er geen extra stappen worden gezet. De maatregelen uit het preventieakkoord helpen wel een beetje om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik tegen te gaan, maar lang niet zoveel als de ambitie is, blijkt uit een doorrekening van het RIVM.
Volgens de berekeningen van het RIVM blijft bijvoorbeeld, in het meest positieve scenario, nog steeds 4 procent van de jongeren van 12 tot en met 16 jaar roken in 2040. Maar de ambitie is dat 0 procent van de jongeren dan rookt. Ook daalt het aantal volwassen rokers in het gunstigste scenario wel naar ongeveer 10 procent, maar de ambitie is 5 procent.
Ook voor overgewicht en obesitas geldt dat de ambities volgens de berekeningen van het RIVM niet worden waargemaakt. In plaats van dat een daling wordt ingezet, blijft het aantal volwassenen met overgewicht stijgen tot 55 procent in 2040, terwijl de ambitie een daling naar 38 procent is. En het percentage volwassenen met obesitas zal in 2040 zo’n 18 procent zijn, terwijl 7 procent wordt beoogd. Ook het aantal kinderen met overgewicht en obesitas zal in 2040 hoger zijn dan de bedoeling is.
Het RIVM ziet ook maar nauwelijks een daling van het aantal volwassenen dat problematisch drinkt of van het aantal jongeren van 12 tot en met 16 jaar dat ‘in de afgelopen maand’ alcohol heeft gedronken.
Staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS stelt dat structurele financiering voor preventie noodzakelijk is. Ook schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer dat er aanvullende maatregelen moeten komen om de doelen uit het preventieakkoord alsnog te kunnen realiseren.
In het Nationaal Preventieakkoord zijn in 2018 op het gebied van roken, overgewicht, obesitas en problematisch alcoholgebruik afspraken en ambities vastgelegd tussen het ministerie van VWS en zeventig maatschappelijke partijen. Eens in de vier jaar moet de impact van de afspraken worden berekend. De huidige berekening van het RIVM betreft de impact van de acties tot en met 2022.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
G.R.I. Slock
huisarts, Sluis
Preventie is nooit veel verder geraakt dan marketing en goedkope retoriek. Als zorgverlener aan preventie doen kost veel tijd en moeite, en je wordt er nauwelijks voor betaald ook.
Fysiotherapie en diëtist zitten nog steeds niet in het basispakke...t terwijl obesitas- en coronair chirurgie wel vergoed worden.
Door de ultraliberalisering van zowel bedrijfsleven als overheid hebben de burgers ook meer stress, wat een hoofdoorzaak van ongezonde lifestyle is.
W.J. Duits
Bedrijfsarts, Houten
Het zal ook niet eenvoudig zijn, hoe krijg je mensen op een andere gedragsspoor. Hoe kun je mensen bewegen tot meer bewegen? Hoe kun je mensen duidelijk maken dat ontspannen ook belangrijk is? Roken is ongezond, dat staat als een paal boven water. Dr...ugs zijn ook ongezond, die worden dus verboden. Waarom geen algeheel rookverbod in de openbare ruimte? Wat je thuis doet is dan eigen keuze. Alcohol werkt verslavend, net als drugs. Drugs verkoop je ook niet bij de supermarkt, dus waarom wel alcohol? Alcohol verkoop alleen nog bij de slijter?
Obesitas blijkt een veel bredere oorzaak te hebben. Die mensen hebben gerichte hulp nodig. Ook bij Obesitas spelen stress en zorgen een belangrijke oorzaak en het komt meer voor bij de sociaal zwakkere mensen. Misschien wat meer doen aan beter leefomstandigheden? Betere huisvesting? Betere beloningen op het werk?