Driekwart huisartsen vindt werkdruk te hoog
6 reactiesHuisartsen hebben steeds meer moeite om de bezetting van hun praktijk rond te krijgen. Door inhaalzorg en een stijgende zorgvraag is het er drukker dan ooit, terwijl gaten in het rooster niet te vullen zijn.
Dat blijkt uit een onderzoek dat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in augustus onder haar leden heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau Newcom. In totaal deden circa 1100 huisartsen mee. Aanleiding voor het onderzoek waren ‘signalen’ uit het veld over de toegenomen druk.
Voor de meeste huisartsen is de werkdruk toegenomen en bijna driekwart vindt de werkdruk echt te hoog, blijkt uit LHV-onderzoek. ‘Veel huisartsen lopen op hun tandvlees’, zegt LHV-voorzitter Mirjam van ’t Veld in een toelichting op de website. De huisartsen hebben vooral (61%) zorgen over het vinden van waarnemers voor henzelf en het team en over het oppakken van de uitgestelde zorg (42%). Het welbevinden van de huisarts zelf is voor één op de drie reden tot bezorgdheid.
Covidvaccinaties
Vanwege de continuïteit van huisartsenzorg kunnen huisartsen géén rol meer spelen in nieuwe grootschalige vaccinatiecampagnes, zoals de covidvaccinaties, laat de LHV weten. ‘Dat kunnen we met een gerust hart aan de GGD overlaten’, zegt Mirjam van ’t Veld. Dat betekent in de praktijk dat de oudste ouderen, die volgens demissionair zorgminister Hugo de Jonge binnenkort een zogeheten boosterprik kunnen krijgen van het coronavaccin, niet langer door de huisarts geprikt zullen worden.
Voor wat betreft mobiliteit van deze groep ouderen voorziet de LHV geen problemen. Een woordvoerder zegt desgevraagd tegen ANP: ‘De grootste groep is prima mobiel. Degenen die niet mobiel meer zijn, wonen vaak in woonzorgcentra. En daar ligt de bal bij het zorgcentrum om het vaccineren te organiseren. We zien dat er heel veel geregeld kan worden rondom vervoer en begeleiding.’
Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland kan nog niet zeggen of een eventuele nieuwe vaccinatiecampagne opgevangen kan worden zonder de huisartsen. ‘We wachten eerst het besluit van de minister af’, zegt een woordvoerder in een reactie.
Om de werkdruk te verminderen vindt de LHV verder dat de mogelijkheid tot een langere consultduur ‘goed geregeld’ moet worden. Ook vraagt het opnieuw aandacht voor een vermindering van de administratieve lasten voor huisartsen en hun team.
Lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
G.R.I. Slock
huisarts, Sluis
Als de afspraken van 'het roer gaat om' zouden gerespecteerd worden zou onze administratieve druk al wat kunnen minderen, nu explodeert deze jaarlijks. Na de GDPR krijgen we straks nog de WTZA over ons heen, en volgend jaar wordt wel weer een nieuwe... wet verzonnen die ons transparanter moet maken en de administratieve druk verder opvoert.
Daarnaast zijn wij als huisarts eindeloos veel tijd kwijt door de 2e lijns GGZ , jeugdzorg en ouderenzorg die disfunctioneren en weigeren patiënten in behandeling te nemen. De toename van de wachtlijsten en de structurele onbereikbaarheid van ongeveer de hele 2e lijn zorg ook voor flinke extra werkdruk voor de huisarts. Daarnaast zijn de arbeidscondities zo slecht dat niemand nog praktijkhouder wil worden, vacatures staan vaak jaren open en werkweken van meer dan 60 uur zijn eerder regel dan uitzondering.
Wat wij nodig hebben is door de VPHuisartsen al jaren verteld, helaas komt de politiek niet verder dan gratuite lippendienst aan de 1e lijn.
M.C. Merhai
Anesthesioloog , Lelystad
Ik ben geen huisarts maar moet nu regelmatig noodkreten van gezin en familie aanhoren over de moeilijke toegankelijkheid van de huisarts. “ Jij bent ook dokter , doe iets” is een veel gehoorde zin.
En ik verdedig de huisarts ook altijd want ze hebb...en het druk.
Maar wanneer hoor ik nou constructief wat mijn collegae huisartsen nodig hebben om hun werk goed te doen. Want de huidige situatie is niet goed voor dokter en patient.
M. Petschow
co-assistent, Almelo
Misschien toch deels een structureel probleem in de zorg?
https://verzorgdezorg.nl/brandbrief/
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/noodkreet-van-intensivisten-duo-over-overbelaste-zorg-.htm
M. van Gucht
Huisarts, Hellevoetsluis
Gelukkig is er met de WTZA (Voor de zorgeloze onder ons: Dit staat voor wet toetreding zorgaanbieders) toch nog iets extra's gevonden om ons van de straat te houden.....
LHV en VPA: Weer eens staken?
W.B.M. Harmsen
huisarts, Heemskerk
Een deel van de schaarste die is ontstaan komt omdat er een vrij fors contingent huisartsen in een keer door de spoedpost waarneming is opgenomen. Bij overgang van HAP naar Spoedpost is een randvoorwaarde dat de dienstdruk niet toe mag nemen. Daar w...orden dus waarnemers voor ingehuurd. Op deze manier zijn er (schattend) tussen de 600-1000waarnemers de ANW zorg in gezogen. Bovendien verkoopt 90% van de huisartsen de nachtdiensten. Ze verdienen in ZZP structuur zo veel , dat ze aan een beperkt hoeveelheid werk een behoorlijk inkomen overhouden. Die hoeveelheid artsen zou zou extra opgeleide moeten worden. Met 250 man extra per jaar(die overigens bijna allemaal in deeltijd gaan werken) zou dit probleem waarschijnlijk in 6 jaar opgelost zijn. Dan moet De SBOH het geld voor de opleidingen aanvragen, het ministerie met een versnelde procedure het geld hiervoor (250x85000(?) euro) , zodat voor 21 miljoen per jaar dit probleem in 6 jaar min of meer opgelost is. Huisartsen verdienen dit , onze beroepsverenigingen moeten zich er hard voor maken .Tot die tijd ,voor de zittende huisartsen , de aanmoediging: rechte ruggen, je krijgt misschien financieel niet wat je verdient maar er is wel veel maatschappelijke waardering.
Overigens vind ik de griep en covid vaccinaties een uitgesproken Huisartsen taak, wij kunnen het pr9ima organiseren en patiënten zijn bij ons net iets gemotiveerder dan bij de GGD
G.R.I. Slock
huisarts, Sluis
Al jaren bekend probleem, helaas gebeurt er structureel niks. Iedereen blijft maar zorg en administratie bij de huisarts dumpen. Marktconforme betaling blijft een illusie, niemand wil nog praktijkhouder worden onder deze condities. Het ondersteu...nen van de huisarts en het polderen over het huisartsentekort is intussen big business geworden, in tegenstelling tot de huisartsenzorg zelf die door de NZA stalinistisch wordt afgeknepen. Ondanks alle ondersteuning worden mijn werkdagen steeds langer en is het regelen van waarneming voor steeds problematischer dus ook vakanties schieten erbij in. LHV durft nog steeds niet de vuist op tafel slaan en centen eisen om praktijkhouderschap aantrekkelijker te maken, het blijft bij oeverloos polderen.