Bruins: ‘Farmaceuten moet open zijn over medicijnprijzen’
3 reactiesMinister Bruins van Medische Zorg doet een poging de farmaceutische industrie op haar maatschappelijke verantwoordelijkheden te wijzen via een open brief in de Volkskrant. Ook dreigt hij een bedrijf aan de schandpaal te nagelen dat onlangs een medicijn fors duurder maakte en daarvoor geen goede reden heeft.
Ziekenhuizen geven per jaar zo’n 2,2 miljard euro uit aan geneesmiddelen. In 2017 nam deze kostenpost met 10 procent toe. Dure medicatie draagt in belangrijke mate bij aan de stijgende zorgkosten. In zijn brief schrijft Bruins dat farmaceutische bedrijven geen inzicht geven in de prijsopbouw van medicijnen. Het zit hem dwars dat onduidelijk is waarom medicijnen zo duur zijn. Volgens hem is ‘iedereen in de zorg bereid wat in te leveren’ en ‘heeft hij met alle partijen in de zorg – zorgverleners, bestuurders en patiënten – afspraken gemaakt’ om de kosten te verminderen. De farmaceutische industrie zou daarentegen de kosten alleen maar verhogen – zonder goede reden. Bruins roept de industrie in zijn brief op ook bij te dragen aan betaalbare zorg: ‘something gotta give’.
Hij voert al gesprekken met een niet nader genoemd farmaceutisch bedrijf dat de prijs van een geneesmiddel heeft verhoogd tot ongeveer 150 duizend euro per patiënt per jaar. Bij ‘een plausibel verhaal als verklaring voor de prijsstijging’, zal hij de fabrikant vragen daarmee in de publiciteit te treden. Is dit niet het geval, ‘dan ga ik me beraden op vervolgstappen’, aldus Bruins.
Bruins voert samen met België, Luxemburg, Oostenrijk en Ierland prijsonderhandelingen met de farmaceutische industrie. Grotere landen als Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten, waar zich veel moederbedrijven bevinden, willen hier vooralsnog niet bij aansluiten.
Maatschappelijke druk, die Bruins uitoefent met deze brief, kan invloed hebben. Zo besloten grote partijen, zoals zorgverzekeraar VGZ en ASN bank niet meer te beleggen in bepaalde farmaceutische bedrijven. De minister onderzoekt ook andere manieren om de medicijnprijs te verlagen. Zo bekijkt hij de mogelijkheid voor dwanglicenties en promoot hij magistrale bereiding van dure medicatie door apotheken.
Atta van Westreenen
Co-assistent, Tilburg
@ collega Duijts
Volgens mij is het fenomeen van de staat en het bepalen van de marktprijzen al eerder geprobeerd in andere landen, overigens met zeer teleurstellende resultaten.
Voor elke farmaceut die woekerwinsten behaald, vallen er tien om. T...ien die u en ik niet hoeven betalen; dat doet de markt namelijk.
Ik denk dat het zo gek nog niet gaat.
W.J.Duits
Bedrijfsarts, Houten
Is er niet een econoom die gewoon een boekhoudkundige berekening kan maken? Stel een medicijn kost 200.000 Euro voor een behandeling. Komt dat door de grondstoffen? Kan ik me nauwelijks voorstellen. Zijn het de ontwikkelkosten? Stel je hebt 1000 pati...ënten dat is m.i. Wereldwijd laag ingeschat, dan levert dat dus 200.000.000 Euro op, tweehonderd miljoen. Gezien hun winsten, verdienen de farmaceuten meer dan genoeg, o.h.a. hebben ze erg fancy hoofdkantoren en verdienen hun bestuurders ook meer dan genoeg.
Is er dan niemand die dat durft aan te pakken? In feite zijn de aandeelhouders ook niet vrij te pleiten, zij willen toch makkelijk en veel geld verdienen, waar blijft hun verantwoordelijkheid?
Met alle respect voor onze Minister, maar Nederland is op de kaart van Europa maar een heel klein spelertje, als het om aantallen patiënten gaat. Ik ben bang dat de farmaceuten niet onder de indruk zullen zijn. Het lijkt er ook op dat de farmaceuten terugbijten, het is toch wel opvallend dat ineens veel medicijnen niet meer leverbaar zijn.
De farmaceutische industrie lijkt zijn moreel ethisch baken volledig te hebben verloren. Maar we hebben daar als regeringen ook flink aan bijgedragen, het overbrengen naar de markt van wat eens overheidstaken waren, heeft hieraan ook bijgedragen.
Laat vanuit de EU een onderzoek doen naar wat een redelijke maximale kostprijs is en maak daar wetgeving over. Haal ook het onderzoek terug naar de Universiteiten, met belastinggeld. Dat is te duur hoor ik economen nu al gillen, maar dit kost ons als maatschappij toch ook heel veel geld?
G K MItrasing
, Vogelvrije Huisarts
Waarom laat de media zich gebruiken door de minister?