Verbond met België voor lagere medicijnprijs
1 reactieNederland en België gaan vanaf volgend jaar samen onderhandelen met farmaceutische bedrijven over de prijs van dure geneesmiddelen. Dat hebben minister Edith Schippers (VWS) en haar Belgische collega Maggie De Block afgesproken tijdens een Europese Raad van ministers van Volksgezondheid, gisteren in Riga.
De samenwerking betreft innovatieve medicijnen en ‘weesgeneesmiddelen’ voor behandeling van zeldzame ziektes. Bij innovatieve middelen ontbreekt doorgaans de concurrentie, waardoor de farmaceut een hoge prijs kan vragen. Weesgeneesmiddelen kennen slecht een klein aantal gebruikers per land, waardoor een bedrijf weinig doses kan verkopen en de prijs stijgt. Schippers en De Block in een bericht op Rijksoverheid.nl: ‘Als we samenwerken, vertegenwoordigen we meer patiënten en kunnen we gemakkelijker een lagere prijs bedingen zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit.’
Nederland is het eerste halfjaar van 2016 voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Minister Schippers heeft Europese samenwerking rond geneesmiddelenprijzen bestempeld als speerpunt. Ze wil zorgen dat innovatieve geneesmiddelen sneller en tegen lagere prijzen op de Europese markt komen.
Lieke de Kwant
Lees ook:
- Niet mensenleven maar geneesmiddel waarderen (19 maart 2015)
- Hoge raad: onverzekerde zorg toch vergoeden (19 december 2014)
- Achmea gaat met ziekenhuizen medicijnen inkopen (9 september 2014)
- Schipperen met nieuwe anticoagulantia (14 mei 2014)
- Inkoop Cervarix tegen het licht (27 februari 2013)

Bart Bruijn
Huisarts, STREEFKERK Nederland
Zo op het eerste gezicht zou dit nog best eens een veelbelovend idee kunnen zijn. Alleen denk ik dat België en Nederland samen nog te klein zijn, maar Europa als geheel zou niet gek lijken.
Heb ik gelijk?